Případy Augustina Velikého & spol. 1+2

Případy Augustina Velikého & spol. 1+2 https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476942/bmid_pripady-augustina-velikeho-a-spol-1-yHE-476942.png 5 14 3

ULTIMÁTNÍ DVOJSVAZKOVÉ VYDÁNÍ PŘÍPADŮ AUGUSTINA VELIKÉHO A JEHO PŘÁTEL... PRVNÍ SVAZEK Tajemný Kalous věští telefonem smrt, ptáci roznášejí městem kusy lidského srdce, aniž by byla k nalezení příslušná mrtvola, a tajemný zlosyn vraždí účastníky zájezdu na baltském ostrově Amsel. Bizarní záhady si žádají bizarní hrdiny. Policejní mordparta kapitána Pařízka a nadporučíka Dvořáka má tři neobvyklé pomocníky: penzionovaného kriminalistu Augustina Velikého, necudného malíře aktů Jozífka Smetanu a všetečnou sochařku Grétu Hornovou. Dalším hrdinou příběhů plných napětí, zvratů a černého humoru, z nichž minimálně dva – Spravedlivá pistole a Hra na smrt – jsou považovány za zásadní texty české detektivní literatury, je město na severu, kde se většina děje odehrává. Znalci poznají Liberec přelomu padesátých a šedesátých let minulého století; město, kde autor, trampskou přezdívkou Kapitán Kid, právě v té době pracoval a žil. * První kompletní vydání sebraných příběhů detektiva na penzi Augustina Velikého a jeho přátel ve dvou svazcích! * Tento první svazek obsahuje i dosud nevydaný román Mys Mrtvého muže, který se dochoval v jediném strojopisném exempláři. * S úvodním slovem literárního historika Michala Jareše. _____________ DRUHÝ SVAZEK Vrah se vloudí mezi trampy u táboráku v nepřístupných horách, z výkopu staveniště se šklebí mumie svázaná izolovaným drátem, kamenný triton fontány s chroptěním chrlí krev a mrtvá herečka na lavičce svírá v ruce malého slona z nefritu. Další bizarní záhady pro policejní mordpartu kapitána Pařízka, nadporučíka Dvořáka a jejich neobvyklé pomocníky: penzionovaného kriminalistu Augustina Velikého, necudného malíře aktů Jozífka Smetanu a všetečnou sochařku Grétu Hornovou. Příběhy se odehrávají v úmyslně špatně maskovaném Liberci šedesátých let minulého století – kdy autor v tomto městě na severu Čech sám pobýval – a také v jeho blízkém či vzdálenějším okolí. Významnou roli v příbězích hraje i tehdy málo dotčená divočina Jizerských hor. * První kompletní vydání sebraných příběhů detektiva na penzi Augustina Velikého a jeho přátel ve dvou svazcích! * Tento druhý svazek obsahuje mj. dosud nevydaný fragment Tajemství mumie a původní verzi později zcela přepracovaného příběhu Malý zelený slon. * Doplněno obsáhlým doslovem autorova syna Frederika Velinského objasňujícím mnohé souvislosti a bohatou obrazovou přílohou.... celý text

Přidat komentář

trudoš
07.01.2023 5 z 5

Vydání titulu Mys Mrtvého muže předcházela anabáze, jež se z dnešního pohledu může zdát neuvěřitelná, ale pro dobovou politiku byla až smutně všední. Jaroslav Velinský se znelíbil komunistickému režimu, a tak celý náklad skončil ve stoupě. Trvalo bezmála padesát let, než díky soubornému vydání spatřil román světlo světa a to v redakčně neupravené podobě - protože jiná se nedochovala.
Je tedy otázkou, nakolik se původní rukopis liší od textu, který šel v roce 1971 do tisku, každopádně na osnově je znát jistá rozevlátost, jako kdyby autor střelil zápletku na první dobrou a počítal s tím, že případné změny bude řešit až na základě konkrétních připomínek. Neznamená to ovšem, že detektivní linie nefunguje - naopak, nejasností a záhad nabízí příběh nespočet, přičemž řešení si Augustin Veliký pro čtenáře jako naschvál nechává až na konec. Navíc turistické prostředí poloostrova Amsel nekompromisně zužuje počet podezřelých, pročež je odhalení pachatele o to svízelnější. A čtenářsky zajímavější.

Kaja1
15.12.2022 5 z 5

Knihu mi půjčila kamarádka, a jsem za to velmi ráda. Autora jsem neznala. I když to byly pořádné bichle, měla jsem to celkem brzy přečteno. Líbil se mi neobvyklý tým "vyšetřovatelů", na to, že se příběhy odehrávají v 50. a 60.letech to nic neztratilo na aktuálnosti. Jednotlivé případy nejsou žádné krváky, ale jsou to příběhy s trochou tajemna, a to mě bavilo. Augustin Veliký a jeho stvořitel Jaroslav Velinský, by si zasloužili větší popularizaci.


trudoš
30.11.2022 5 z 5

Augustin Veliký je v mnohém jiný hrdina než slavnější autorův protagonista Ota Fink, přesto minimálně jejich první případy mají několik společných rysů, souvisejících s poválečnou dobou, kdy fašistická zloba byla v myslích lidí stále živá, s trampingem, který byl tehdy v plenkách a o to exotičtěji na lidi působil a především s nevysloveným, ale citelným jhem komunistů, jež stále bedlivěji dohlíželi na politickou bezúhonnost svých občanů.
Spravedlivá pistole je detektivkou dějovou. Na necelé dvoustovce stran autor neplýtvá slovy na sociální trable či psychologické profily, ale drží se primárně vyšetřovací linie. Což může současného čtenáře zaskočit, protože trendy se od šedesátých let citelně změnily. Jenže Jaroslav Velinský má ještě jedno eso v rukávu, díky kterému je po právu řazen mezi nejlepší spisovatele tuzemské kriminálky. Svérázný humor, po všech stránkách lidský a zároveň nabitý odkazy na dobová díla hodná zapamatování, ať už z oblasti literatury, kinematografie či divadla.

Kniha Případy Augustina Velikého & spol. 1+2 je v

Právě čtených5x
Přečtených13x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst10x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x