Krvavá fontána

Krvavá fontána https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372427/bmid_krvava-fontana-hfq-372427.jpg 5 59 14

Augustin Veliký série

< 4. díl

PODIVNÉ STOPY, TAJEMNÁ SVĚTLA A FONTÁNA CHRLÍCÍ KREV… DALŠÍ PŘÍPAD PRO AUGUSTINA VELIKÉHO! V okolí zpustlého zámku Grábenštejna na okraji bývalého vojenského újezdu se začne zjevovat tajemná Černá dáma, známá z místní pověsti. Na blatech se objevují podivné stopy, noční les ožívá tajemnými světly, povalují se tam údajní kostlivci a z vyschlé kašny jako předzvěst neblahých událostí tryská místo vody krev. Objasnit okultní záhadu Rovné Vsi se vydá trio detektivů – kriminalista ve výslužbě Augustin Veliký a jeho bohémští přátelé, malíř Jozífek Smetana a sochařka Gréta Hornová. Netuší, že nepřístupná blata skrývají dávné tajemství; mnohem temnější a děsivější, než je strašidelná pověst. Také čtvrtý příběh Augustina Velikého, plný napětí i černého humoru, se odehrává v šedesátých letech minulého století. Dlouho ležel nedopsán a autor se k němu vrátil až po čtyřech desetiletích, aby ho nakonec vydal ve vlastním nakladatelství. Nyní vychází podruhé. VYCHÁZÍ POUZE JAKO E-BOOK!... celý text

Přidat komentář

mol378
05.03.2024 5 z 5

Tož toto je dobrodružné! A zábavné, vtipné, tajuplné, poněkud vykonstruované a senzační, ale skvělé. A ty socreálie - máte to povoleno, soudruhu? Gréta tady dostala hodně prostoru a využila ho dokonale. Bavilo mě každé slovo, napětí není tak zhuštěné jako v díle předchozím, tady je víc prostoru pro lehkost, vlídnou ironii, intelektuální humor, rozmanitost charakterů postav a postaviček! Věčná škoda, že série nemá 20 dílů, jak já bych se těšila! Doplněno: Echo Databáze mě informovalo, že existují ještě dva díly. Děkuji a zahajuji pátrání.

konicekbily
16.11.2022 4 z 5

Autor se určitě při psaní vyžíval ve svém krásném stylu, vyladil dokonale dialogy a vyznal se ke krásné krajině na severu Čech a trochu nás seznámil i s historií. Zápletka složitá - závěrem objasněná. Vše doplněno spoustou dobových reálií.


metrolog
12.10.2022 5 z 5

Nejpropracovanější ze série, dáno asi i tím, že původní torzo autor dopsal až kolem roku 2010. Děj i prostředí velice atraktivní, postavy dělají co od nich očekáváme. To ale neznamená, že budete mít řešení už v polovině knihy! A popravdě řečeno jenom o to zase tak moc nejde. Prostě si užíváte příběh a báječně se bavíte. Prostě další skvělá detektivka ze série Augustina Velikého. Za mne plný počet hvězdiček.

Luigi1
01.03.2022 4 z 5

Zemědělec Řehoř a vrchní Láďa byli mými oblíbenci.

p0stm0derna
23.11.2021 5 z 5

Tak tuto knihu bych hodnotitl maximem i kdybych nebyl Kidův oddaný fanoušek. Je to jako film. Většinou nestíhám přečíst si knihu dvakrát, ale u této bych věděl proč - nepamatuju si všechny vtípky, hříčky a popisové detaily.
Je super pocit najít něco tak dobrého mimo zlatá razítka "světový bestseller"

Česneksmedem
13.09.2021 5 z 5

Teda Mistře, todle se vám fakt náramně povedlo (obzvláště ta intelektuální trojka a malebná čeština). Za tuhletu pochutinu si zasloužíte hvězd alespoň z poloviny oblohy. Pokorně smekám svoji bekovku a zdravím tam nahoru!

Eicherik
20.02.2021 5 z 5

Černá paní, fontána s Tritónem chrlící krev, zpustošený zámek, tajná podzemní továrna a k tomu prolog odkazující ke krvavým událostem z konce druhé světové války. Krvavá fontána předkládá tajemný, až duchařský příběh, sympatickou trojici zčásti amatérských detektivů a typický, čaroslovný humor pana Velinského.

faba
08.12.2020 5 z 5

(SPOILER) Augustin Veliký, mistr Smetana a slečna Gréta Hornová ve čtvrtém, a posledním pokračování série. Opět skvělá detektivka, srovnatelná s knihou Hra na smrt. Stejně vtipné, dokonalé dialogy, smál jsem se někdy víc, než při nějaké humoristické knize. Škoda že už je konec. Bude mi chybět tato povedená trojice nad lahví tesavely.
„Slečna Hornová odjela. S kočím." „Skočte."

kolacky
11.07.2020 5 z 5

Nádhera! Hodně mi to připomínalo Eduarda Fikera, ty staré detektivky. A opět, ty narážky a citáty, jedna veliká paráda. Celá série je naprosto skvělá!
V tomto příběhu byli mými oblíbenci zemědělec Řehoř a vrchní Láďa. Jeho citáty neměly chybu...

Corso
25.10.2018 4 z 5

Stvrty, a zase uplne iny pribeh Augustina Velikeho a jeho partakov. Tentoraz skoro ducharina, a k zlocinu dochadza aaaaz niekedy v poslednej tretine. A az potom dostaneme dokazy, ze mozeme tuto knihu zaradit k detektivkam :) Mrtvolami sa to nakoniec predsa len hemzi, ale duchmi tiez. Ja som sa bavil. Zase dobre napisane dialogy, ktore su nosnym pilierom pribehu. Samotna krimi zapletka nie az taka objavna a mozno si pomaha nie nelogicnostami, ale aspon takymi barlickami, aby to ku koncu do seba zapadlo. Ale stale skvele citanie. Nebyt autor zaradeny v dobe normalizacie za "zavadneho", mohli sme sa dozit par skvelych filmov na namety tejto serie. Ech... raz sa k AV vratim... medzitym vyskusam Otu Finka.

kuruteku
23.08.2018 5 z 5

Díky nakladatelství Mystery Press vyšla celá dostupná řada detektivek s Augustinem Velikým. Soudruhuje se tak, jak to bylo obvyklé v polovině 60. let, ale o to tu nejde. Stejně jako nejde o odkazy na druhou světovou válku. Mimochodem - podzemní prostory kpt. Kida nějak lákaly, kromě této knihy jsou jimi prolezlí celí Engerlingové. Ale zpět. Díky vysvětlivkám Freda Velinského si i méně chápavý čtenář, jako já, může vychutnat každý detail slovních přestřelek mezi Velikým, Smetanou a Hornovou.

jan8470
21.08.2018 5 z 5

Stylem vyprávění nevyčnívá Krvavá fontána nad předchozí autorovy knihy ani o hlaveň Mausera C.96. Velinský dávkuje informace postupně a po troškách. Přesto že je případ dost spletitý a postavy (jak je autorovým zvykem) hodně upovídané, dokáže díky dobře zvládnutým vypravěčským postupům udržet čtenářovu pozornost až do samého závěru. Navíc je čtveřice svérázných detektivů velice sympatická a nešetří ve svých dialozích humorem a narážkami na světovou literaturu, což mnohé čtenáře také potěší. A díky prvkům tajemna působí z celé čtveřice detektivek s trojicí V.S.H.v hlavní roli nejstrašidelněji. Přestože Mystery Press vydalo Krvavou fontánu jako e book, mohla by si najít cestu také k mladším čtenářům. Zcela jistě jim má co nabídnout

jarin58
28.07.2017 2 z 5

Ten Otik Finků mi tam chybí.

witko
05.03.2013 4 z 5

Velínského detektivní klasika postavená na výborných dialozích.