Augustin

Augustin https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246311/mid_augustin-iZO-246311.jpg 4 6 1

Augustin je pravděpodobně nejznámějším kontrastem mezi křesťanskou zbožností, kterou projevoval ve stáří, a dřívější nevázaností, stručně vyjádřenou v jeho modlitbě: „Dej mi cudnost a střídmost, ale teď ještě ne.“ Kniha pojednává o životě a díle – mezi něž patří i dva spisy světového významu, totiž Vyznání a O Boží obci – jednoho z neplodnějších a nejvlivnějších teologů, jehož myšlenkami o náboženském životě se po staletí řídil i řád, pojmenovaný po něm.... celý text

Náboženství Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Augustinus , 1972


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
29.12.2020 3 z 5

Tak tahle studie o Augustinovi není žádná oslavná zbožná hagiografie. Naopak. Sice jsem si o Uwe Neumannovi nic bližšího zjistit nedokázal, ale zdálo se mi očividné, že autor není věřící a že je opravdu velmi antropocentrický. To ovlivňovalo zejména Neumannův pohled na Augustinovo učení o milosti, kde prokázal mimořádný talent pro to, nemít pochopení pro křesťanské vidění světa. Z jeho textu bylo vidět, jak ho Augustinova pokora a sehnutí se před Bohem vyloženě rozrušuje. Nadřazenost Boží milosti nad lidskou vůlí vnímal jako ponižování člověka Bohem a rozvinutí lidské svobody v poslušnosti Bohu nutně jako omezení člověka a Boží diktátorství. Jako by v jeho myšlení platilo „buď - nebo“, a on nedokázal přijmout myšlenkové schéma, ve kterém by Boži svrchovanost neznamenala zároveň ztrátu lidské důstojnosti.

Bylo pro mě zajímavé si takhle pojatý (jinak nijak zvlášť povedený, spíš fádní) životopis Augustina číst. Bylo užitečné se konfrontovat s pohledem vzdělaného člověka, který na život významného církevního otce nahlíží touto optikou, připomnělo mi to, jak vzdálení si někdy můžeme s ateistickým světem být, jak se můžeme dívat na něco stejného a vidět něco naprosto jiného.

Štítky knihy

světci římskokatolická církev svatý Augustin, 354-430

Autorovy knížky

Uwe Neumann
německá
1999  77%Augustin

Kniha Augustin je v

Přečtených6x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x