Audrey se vrací

Audrey se vrací https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333484/bmid_audrey-se-vraci-2vU-333484.jpg 4 247 62

Úžasný příběh ze života jedné rodiny Čtrnáctiletou Audrey spolužačky krutě šikanovaly, proto ji už řadu měsíců vězní doma strach. Lépe se cítí jen ve tmě nebo alespoň za tmavými brýlemi. Léčí se u doktorky Sarah, ale k návratu do normálního života má stále daleko. Změna přijde nečekaně – se sympatickým kamarádem jejího staršího bratra Linusem. Audrey totiž zjistí, že právě s ním dokáže mluvit o svých obavách a psychických problémech jako s nikým jiným a hlavně kvůli němu se opět odváží mezi lidi – i když jejím prvním „vítězstvím“ je pouze společná kratičká návštěva kavárny Starbucks. Zůstane však pouze u přátelství? Až když je Audrey o hodně líp, uvědomí si, že krize, kterou prochází, nezměnila život jenom jí, ale také jejím milujícím rodičům a dvěma svérázným sourozencům, což je o důvod víc, aby se snažila nemoc definitivně zahnat.... celý text

Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Finding Audrey , 2015


více info...

Přidat komentář

parvitas
05.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Už si nepamätám, kedy som to dočítala. Ale Audrey mi bolo riadne ľúto. Niečo sa jej stalo. Šikanovali ju a vďaka tomu sa dostala do vážnych depresií a začala trpieť panikou. Zostala doma, lebo jej v škole nepomáhali, dokonca z agresoriek spravili obete... Kniha je o tom, ako sa postupne z toho dostáva... ako sa začne postupne pozerať ľuďom do očí, ako to všetko zvláda ona, aj je rodina. Čiže riadne vážna téma.
Vtipné chvíle boli, keď si jej mama myslela, že bráško trpí závislosťou na počítačových hrách. Scéna s vyhodeným počítačom je top. A potom druhá, keď k nim domov prichádza bratov kamarát a komunikuje s Audrey, lebo nevie, že ona to nedokáže. Lístkové vyznanie je také krásne... Romantiku však nijako extra nečakajte. Je to YA, ale takým inakším spôsobom.
Trochu mi vadil často spomínaný Starbucks, ako synonymum americkej kaviarne, takže to chápem ako neskrytú reklamu. A nie som z toho paf. Opäť by som to ohodnotila tak na 3,5 až 4 hviezdy. Náročná téma, ale fajn zvládnutá.

klaraj093
12.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Čekala jsem od knihy mnohem více, dle hodnocení. V podstatě do třičtvrtě knihy se děj zaobírá úplně jinou osobou, než hlavní postavou, což mě zklamalo. Doufala jsem že se dozvím mnohem více o Audrey a o tom co se stalo. Každopádně se četla rychle, kapitoly jsou velmi krátké a navíc zde máme psaný video vlog, který čtení také usnadní.


ElessaRiverbow
11.09.2023 5 z 5

Kniha, která mě hodně překvapila. Bylo to neskutečně čtivé a ani jsem nevnímala, že je napsaná v angličtině. Kniha moc dobře představuje téma deprese a její léčení. Zároveň je to ale vtipné, takže jsem se místy zasmála. Audrey byla velmi sympatická postava a celou dobu jsem jí fandila. Linuse jsem si také hnedka oblíbila. Zbožňovala jsem ho za to, jak byl s Audrey trpělivý a do ničeho jí netlačil. Zbytek postav byl také fajn, až na Audreynu matku. U té jsem vždy zatínala zuby, protože se chovala naprosto hrozně. Moc se mi líbily přepisy z kamery, jak Audrey natáčela. Postupné sbližování Audrey a Linuse jsem si užívala. Rozhodně doporučuji, protože je to skvěle napsané.

Dietwithstyle
12.06.2022 4 z 5

Knihu jsem si brala na dovolenou a byla to oddechovka, ale zároveň řešila několik velmi důležitých témat - duševní zdraví a vztah dětí a rodičů. Četla se opravdu moc dobře a přinesla zajímavý pohled na věc z několika stran. Určitě doporučuji k přečtení.

cukrovka
03.10.2021 4 z 5

Pěkný a čtivý příběh. S nadsázkou a humorem nám autorka přibližuje téma deprese a její léčení. Postavy byli velmi sympatické. Občas jsem s pochopením a úsměvem sledovala problémy matky s dospívajícím synem a zavzpomínala jak to probíhalo u nás.

Paris131
02.03.2021 5 z 5

Tuhle knihu jsem si chtěla přečíst už dávno, ale nějak jsem na ní v té záplavě knih zapomněla. Kniha mě hned zaujala tou překrásnou obálkou! I kdyby se mi obsah nelíbil, tak nebudu litovat, že mám tuhle krásku v knihovničce. :)
Kniha se mi četla lehce, Sophie Kinsella píše čtivě, takže to snad ani jinak nejde. Ono se toho v příběhu zase tolik neděje, je to spíše sonda do křehké dívčí duše... Snad i takový návod pro lidi, kteří se prošly něčím podobným jako Audrey, tedy šikanou. Hrdinka mi byla sympatická, a musím říct, že hodně! Protože ač ji bylo teprve čtrnáct let, vůbec se nechovala jako typický puberťák. Až jsem se musela znovu kouknout na přebal, kolik té holce vlastně je. Ale myslím, že její dospělost má za následek právě to, co si musela prožít. A ne, vůbec to není depresivní román, místy jsem se dost nasmála. Vlastně se celá kniha nese v duchu rodiny, a společného překonávání překážek. Je to realisticky podaný příběh mladé ženy, která hledá cestu zpátky... Určitě doporučuji!

_Brunetka_
04.01.2021 5 z 5

Tohle byla zkrátka pecka. Autorka má úžasný styl psaní, je to vážně šíleně čtivé a já se na tom stala závislá, nechtěla jsem přestat číst. Líbí se mi taky, že se tu řeší důležitá témata – šikana, sociální fóbie, deprese a dopad této nemoci na zbytek rodiny jednotlivce, který ní trpí. Jsou tu taky naprosto dokonalé postavy, které dohromady tvořily peckovou rodinu a já je milovala všechny do jednoho. Na své si tu přijdou i romantické duše, protože je tu roztomilá a hezká romantická linka, které budete fandit. Nemůžu nezmínit naprosto úžasný humor, který bude blízký každému, kdo si občas při pohledu na svou rodinu říká, jestli nežije náhodou v blázinci - spousta situací typu „to já, když jsem byla ve vašem věku“, bláznivé rodinné porady, podezření, že z vás elektronika vysává duši a věření všemu, co píšou ve vašem oblíbeném ženském časopisu – vážně jsem se smála od začátku až do konce. Ozvláštnění bylo určitě taky v tom, že jsme mohli nahlédnout na některé záběry z filmu, který hlavní hrdinka točila v rámci své terapie. Za mě je tedy tahle knížka něco, co vám můžu doporučit, protože se v ní ukrývá úžasný příběh s božími postavami, skvělým humorem a důležitými tématy, který vás chytí a nepustí.

Eliška13
13.09.2020 3 z 5

Asi už jsme na to trošku stará. Od poloviny mi příběh začal připadat hrozně naivní a problémy se najednou řešili mnohem snadněji...

ovsemzectu
02.09.2020 5 z 5

Knížce by rozhodně neuškodilo více stran. Audreyino uzdravení bylo podle mě dost rychlé, ale i tak se mi knížka moc líbila.
(Romantická linka byla roztomilá.)
Doporučuji.

kotatkoz
13.08.2020 3 z 5

Pro tuhle knížku jsem asi nebyla správná věková skupina, i téma šikany mě naštěstí míjí, ale jinak je knížka psaná hezky, v provozu Audreyiny rodiny (ať už se strany dospělých nebo dětí) se ale leckdo pozná, a nebudu mít nic proti, až si jí dcera veme do ruky a přečte :)

Bílámiška
26.07.2020 3 z 5

Docela povedený příběh o léčení se z psychických následků po šikaně... Audrey byla sympatická postava, avšak způsob a jak rychle se ze zhroucení dostala do ,,normálního" stavu, mě zarazil. Bylo to jako zlomový bod a najednou už nemusela nosit tmavé brýle a byla celkem v pořádku? Myslím, že její uzdravení by normálně proběhlo daleko více plynuleji, ale dobře, bylo to milé čtení :)

viki77
28.04.2020 5 z 5

doporučuji pro dívky které si prošli šikanou

_anetkaa_
10.04.2020 4 z 5

Velmi pohodová a oddechová kniha, která sice pojednává o závažnějším tématu jako jsou psychické problémy a šikana, ale i tak je kniha psaná s humorem a v některých situacích se člověk s rodinou Audrey opravdu zasměje.
Všechny postavy jejich rodiny jsem si naprosto zamilovala. Od matky závislé na Daily Mailu, která se snaží co nejlépe mluvit se svými teenagery, po Frankovi vtipné narážky a jeho zoufalství když nesměl hrát počítačové hry.
Já osobně jsem velice ocenila způsob vyprávění, jak se hlavní hrdinka Audrey vrací ke svému předchozímu životu a jak bojuje se svými problémy. Určitě bych doporučila všem mladistvým si tento příběh přečíst, ale myslím si, že kniha určitě neurazí ani starší čtenáře :)

A ještě musím dodat, že mě velice zaujala krásná a neobyčejná obálka knihy.

Alienn
05.04.2020 4 z 5

Kniha se ke mně dostala náhodou a jsem za to moc ráda, ačkoliv je určená pro jinou věkovou kategorii. Líbila se mi i přesto a docela jsem se u ní pobavila.

Adelhyskova
29.03.2020 4 z 5

Velmi zajímavý příběh, který mě opravdu zaujal. Nato že se tam píše o celkem závažném témtu jsem se ale i dost nasmála. Musím se přiznat že nejvíc mě bavila Audreyina maminka a její Daily Mail.

yonda
09.02.2020 5 z 5

Ocenila jsem, že ačkoli je to kniha o dívce, která trpí různými úzkostmi v důsledku šikany , nebyl příběh ani v nejmenším nikterak ponurý. Naopak bych řekla , že jsem se zasmála, jako málokdy. Byly tu však i scény , které mě dojaly. Dobrý konec jsem všem hrdinům / i sobě/ dost přála.

bidesh
06.02.2020 4 z 5

Zajímavý příběh, vážné téma. Ale také je pravdou, že při některých pasážích, většinou mimo hlavní dějovou linku, se člověk i zasměje.

Kudík
02.02.2020 5 z 5

Závažné téma, ale četlo se to s takovou lehkostí. Postavy velmi sympatické a zábavné. Rodina Audrey byla úžasná. Starší bratr Frank byl top, hlavně v konfrontacích s matkou, která se zaměřovala na témata, o kterých zrovna psali v Daily Mailu. :) A kamarád Linus.... ty jejich první "oťukávačky" a následně zábavné bláznivé úkoly. To vše přehlušilo hlavní téma, a to šikanu. Neřekla bych, že je tento titul jen pro teenagery, ale najdou se v něm i rodiče.

pip11
16.01.2020 4 z 5

Pěkný a lehce zábavný příběh. Audrey zde líčí svou psychickou poruchu a způsoby jak s ní bojuje, to vše spolu s její potrhlou rodinou. I když je to závažné téma, je to psáno mile a úsměvně.

Siwan
28.10.2019 5 z 5

I když určeno pro mládež, je v téhle knize dobře popsáno, co se stane, když člověk prostě "vypadne" ze světa. Že i ty nejmenší kroky "projekt kafe" :), můžou být těmi nejtěžšími. Osobně si myslím, že způsob, jakým Audrey popisuje svoje pocity je dokonale vtipný a dokáže zaujmout, i když to asi není běžný román pro náctileté. Vřele doporučuju.