Attila

Attila https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259914/mid_attila-Zoz-259914.jpg 5 2 2

Přidat komentář
braunerova
braunerova
17.06.2019 5 z 5

Jak napsala Atanone, poklad za pár korun. Příběh začíná v roce 434 pohřbem krále Ruhy a končí smrtí Attily v roce 453. Flavius Aetius, "poslední Říman", nakonec impérium nezachránil. Bitvu na Katalaunských polích přesto považuji za jeden z mezníků, kdy se nerozhodovalo o osudu národa či říše, ale o budoucnosti Evropy. O záchraně naší civilizace vypovídají němí svědci - jména měst Lyon (Lugdunum), Trevír (Treverorum), Orleáns (Aureliani), Toulouse (Tolosa), Arles (Arelate) ... Autor se drží historických faktů, narazil jsem na drobné nesrovnalosti.

"Nebudu-li moci přijíti na pomoc Aureliani, biskupe, praví Aetius tiše, je Gallie ztracena pro Řím - a Řím pro svět."

Rok po smrti Attily se císař Valentinianus odměnil Aetiovi za věrnou službu dýkou do zad. Někdo prý tehdy císaři řekl: "Právě sis levou rukou uťal svou pravou". Vraždu milovaného generála nakonec pomstili dva žoldnéři, ironií osudu Hunové.

Atanone
Atanone
21.05.2017 5 z 5

Jsem historioknihomol,neboli jsem zaujatá,proto nemůžu dát jinak než za 5.
Další poklad za pár korun z antikvariátu.
Poutavý příběh o válečníkovi,který se stal postrachem Evropy. Co vím,tak o něm mnoho knih není,takže jsem za tuhle ráda.
Dobře se to čte a nechybí ani milostný příběh o Ildiko. V této knize si s ním autor pohrál,protože Attilova smrt je dodnes nevyjasněná. Takže- ano,proč ne zrovna takhle?


Štítky knihy

starověký Řím Hunové Attila, Bič Boží

Autorovy knížky

Gerhart Ellert (p)
rakouská, 1900 - 1975
1941  100%Attila

Kniha Attila je v

Přečtených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x