Atlas štěstí

Atlas štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407164/bmid_atlas-stesti-r01-407164.jpg 4 49 13

Jak být šťastný – rady z celého světa Cesta kolem světa a 33 mezinárodních návodů, jak dosáhnout štěstí Bojíte se blížícího se pracovního pohovoru? Vezměte si příklad z Islanďanů a jejich konceptu þetta reddast, neochvějného přesvědčení, že všechno nakonec dopadne dobře. Bloudíte životem a nevíte kudy kam? Vyzkoušejte čínský stav radosti sing-fu, který dá vašemu životu smysl. Máte práce nad hlavu? Italové vám přiblíží ryzí umění dolce far niente neboli sladké nicnedělání. Jste zahlceni prací a odstřiženi od přírody? Švédové na to mají lék – stačí najít smultronställe, tedy „záhon lesních jahod“, dokonalý únik od okolního světa. Atlas štěstí vás zavede do mnoha zemí, od Anglie přes Bhútán, Irsko, Finsko, Turecko, Sýrii až po Japonsko a odhalí vám taje štěstí z celého světa, které vám změní život.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

The atlas of happiness , 2018


více info...

Přidat komentář

Mrshodan
29.12.2023 5 z 5

Hledání dobrého i v hodně blbých časech je to, o čem se v téhle knížce tak krásně píše. Já se střídavě uculovala nad suchým humorem autorky a střídavě jsem obdivně četla o nezdolnosti a radosti, kterou v sobě lidé mají.
Nemyslím si, že to má být motivační literatura, ale kdyby ano, byla by skvělá.

Noisette73
09.01.2023 5 z 5

Milá knížečka s krásnými ilustracemi, která mě opravdu naladila na klidnou a pozitivní notu, na tento typ literatury moc nejsem, ale tady toto mě bavilo a opravdu jsem si odpočinula a začala se více usmívat.


Renike
20.03.2022 5 z 5

Nádherná kniha. 33 mezinárodních návodů, jak dosáhnout štěstí. Zavede nás do 30 různých zemí v abecedním pořadí - od Anglie, přes Brazílii, Finsko, Itálii, Japonsko, Sýrii ...až po USA a Wales. Naučná kniha s krásnou ilustrací.

jaroiva
09.07.2021 4 z 5

Víc než jako návody ke štěstí vnímám knížku jako pěkné shrnutí národní povahy ve zmiňovaných zemích. Ale občas se tu dá narazit na inspirativní myšlenku.
Narozdíl od knihy Hygge, které jsem moc nevěřila, zde autorka předkládá recepty na štěstí i podle národů, které zrovna štěstím nepřekypují a žijí ve velkém stresu. Ale není to psané jako dogma, že takto se chovejte a budete šťastní, nýbrž jako inspirace, co by mohlo člověka těšit.
A alespoň podle zemí, které jsem už měla možnost navštívit, jsou její poznatky poměrně trefné.
Jen bych doplnila do českého překladu k Havaji ještě to, aby si náš člověk udělal prostě Havaj :)
Aloha!

domihruzkova
22.12.2020 5 z 5

Velmi obohacující kniha. Nejen, že se dozvíte, jak štěstí vnímá 30 různých zemí, ale také se dozvíte spoustu dalších zajímavostí o dané zemi a mentalitě obyvatel.

Já osobně si odnáším tohle:
- Vypněte si mobil a věnujte příštích deset minut plnému soustředění na nějakou tvůrčí činnost.
- Běžte ven, nehledě na počasí. Špatné počasí neexistuje, pouze špatný oděv.
- Čeká vás den na draka? Zítra touto dobou už ho máte za sebou. Bez obav. Fakt. Vždyť o co jde?

Honza89
19.04.2020 5 z 5

Naprosto famózní knížka. Marně pátrám v paměti po další knize, která by mě tolik obohatila. Nadchlo mě, že vedle perfektního znázornění národního přístupu byly k zemi vždy napsány i jiné zajímavé informace. Řadu mentálních technik a aktivit jsem ve svém životě začal praktikovat a vůbec jsem nevěděl, že jsou takto rozeseté po světě. Knížka má i nejkrásnější obálku, jakou jsem kdy viděl, naopak se mi nelíbily jednoduché obrázky v textech a moc mi neladil ani styl, kdy autorka použije citaci a do toho ji glosuje. Přesto díky hodnotě díla dávám plný počet hvězd a jednoznačně knihu doporučuji.

knihyKeMne
02.01.2020 5 z 5

Plně se ztotožňuji s komentářem Jana_Hlus. (Pokusy o napsání prakticky téhož svými slovy nějak nedopadly.)

A ano, během celé četby se stále vkrádala ta myšlenka: A co náš národ? Proč tam taky není? A to neustálé přemýšlení, co máme my. Nebudu opakovat již řečené, protože ano, i Češi mají své recepty na štěstí. Nezbývá než věřit, že prostě jen se žádný náš krajan nevyskytl ve správném čase v blízkosti autorky, ani jako "kamarád kamaráda". Nebo je to záměr. Abychom měli pocit, že tu knížku opravdu potřebujeme :-)

Hodnotím vysoko. Protože se dobře četlo. Protože nenudilo. Protože poučilo. I naučilo, vždyť kdo čekal, že se v této knize dozví o vyjmenovaných státech i jejich geografii se zaměřením na počasí a teploty, historii, gastronomii, a ekonomickou či politickou situaci? A navíc si zrovna nevzpomenu na nic, co bych vytkla.

s1ombrehimawari
26.09.2019 3 z 5

Miloučké (strašně ráda si čtu o národních úchylkách). Občas to trochu zabředávalo v opakování myšlenek. Hezky designově provedené, ale žádné extra hluboké filozofování nečekejte.

vladka321
17.09.2019 4 z 5

Zajímavá kniha o pojímaní a vnímání štěstí v různých koutech naší planety. Určitě je to kniha velice pozitivní a motivující člověka v mnoha oblastech života a životních situacích. Stojí za přečtení, to beze sporu.

dawson321
25.07.2019 4 z 5

Pěkně barevná ilustrovaná kniha, která už svojí obálkou vás naladí na "pozitivní vlnu". Motivační knihy záměrně moc nevyhledávám, ale tato kniha se mi líbila z toho důvodu, že vykresluje povahy několika národů a jejich pohled na šťastný život. Nejvíce mě zaujaly italské "dolce far niente" či nizozemské "gezelling". Každý si v této knize tedy může najít ten svůj optimální návod na štěstí.

Jana_Hlus
10.06.2019 4 z 5

Kniha Atlas štěstí na mě celkově zapůsobila velmi dobrým dojmem, text je psaný s mírnou nadsázkou a pochopením pro různé národní „libůstky“, neuráží ani nekritizuje a je vhodně doplněn nápaditými a milými ilustracemi. Ke každému návodu na štěstí je popsáno několik reálných příkladů ze života a vše je na závěr shrnuto a doporučeno, jak můžeme tento způsob zapracovat do svého běžného života. Pozitivně hodnotím také to, že autorka neopakuje běžně známé informace, je znát, že si se svým „projektem“ dala skutečně práci a přibližuje nám ostatní národy z jiného úhlu pohledu, než jsme zvyklí.

Nejvíce mne svým pojetím štěstí zaujaly severské země, přece jenom jejich štěstí přinášející zvyky byly proti našim zvyklostem poměrně zvláštní. Například finský „Kalsarikannit (pantsdrunk)“ znamená domácí popíjení ve spodním prádle bez úmyslu jít ven. Zapůsobilo na mě také to, že ve Finsku mají dokonce pro tuto činnost vlastní emotikon navržený finským ministerstvem zahraničí. A okamžitě mě napadlo, jaký by byl asi emotikon označující činnost Čechů vedoucí ke štěstí? S půllitrem v ruce a fandící šálou? A jaký by byl náš tip na to, jak být šťastný? V restauraci s přáteli společně fandící vyhrávajícímu českému sportovci (sportovcům)? Každopádně český „šťastný“ zvyk jsem v knize neobjevila…

a.a.candys.life
29.05.2019 5 z 5

Jestli k vám nesedí pojem Hygge nebo Lykke, ale přitom, hledáte špetku štěstí, tak si tady určitě najde význam slova, který vám bude blízký.

veronika0382
03.05.2019 3 z 5

Na známé hygge či lykke zapomeňte, v této publikaci najdete řecké meraki, italské dolce far niente či havajské aloha. Znám řeckou kefi nebo siga siga, ale o meraki jsem nikdy neslyšela. Tudíž soudím, že jsou zde spíš ty méně známé pohledy na život daného státu. Zpracování dobré, jen mi tam prostě něco chybělo, proto tři hvězdy. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách