Atlas babiček

Atlas babiček https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505640/bmid_atlas-babicek-HsF-505640.jpg 4 7 1

Tonička je normální holka. Teda… skoro. Když dostane k prvním kulatým narozeninám úplně obyčejné klubko, neobyčejně se jí změní život. Magie ji obklopuje na každém kroku. Vydává se na kouzelné putování napříč časem a prostorem: od starověké Mezopotámie přes Paříž až po Čínu. Objevujte s Toničkou tajemství babiček! Setkáte se s významnými i skoro zapomenutými hrdinkami světových dějin a společně s Toničkou rozpletete červenou nit rodokmenu. A co vy, znáte všechny svoje babičky?... celý text

Přidat komentář

elovole
06.12.2023 4 z 5

Znáte všechny svoje babičky? Že ne? Ani se vám nedivím. Každý máme těch babiček totiž celou armádu. Všichni víme, kdo byl třeba Mácha, ale známe jeho babičku? Neznáme. A je to škoda.

Atlas babiček Anny Luňákové se soustředí na babičky, ženy, co stály na pozadí historie – babičky, matky, sestry, manželky, čarodějky, astronomky, majitelky restaurací, filozofky, spisovatelky, matematičky, objevitelky... Dělá tak ale skrz příběh malé Toničky, která ještě neví, kým bude. A tak to pomocí snových rozhovorů s babičkami z celého světa zkouší vyzkoumat.

Čtení mi zabralo dost dlouho, ač je to kniha rozsahem nedlouhá. Příběh tvoří navíc jen část knihy, na konci totiž najdete onen Atlas babiček, který je plný medailonků inspirativních žen (psané jsou rukou Toničky, takže se pobavíte i tam). A nejsou to ty klasické: Marie Curie, Marie Terezie, panna Marie (když už jsem začla Marií :D, i když babička Ježíše svatá Anna tam je!), ale třeba Rachilde, Sophia Brahe, Harriet Taylor Mill nebo Sung Wu-Sao. Znáte je? Já si jich dost musela najít. A to je naprosto báječné!

Maličko mi nesedla stylistika: například sloveso začínat je tam až příliš často a mnohdy úplně zbytečně. Nejradši bych to ještě trochu vyleštila. To je ale snad jediná výtka, kterou k jinak úžasné knížce mám. Kouzla, sny a feminismus. Dobrá kombinace. Navíc ve formě, která je stravitelná pro děti.

Paleta černé, bílé a červené je působivá a ilustrace Bety Suchanové symapticky šrafované.

Štítky knihy

pro děti od 9 let

Autorovy další knížky

Anna Luňáková
česká, 1993
2020  85%Tři!
2021  93%Jen ztratím jméno
2022  83%Atlas babiček

Kniha Atlas babiček je v

Přečtených9x
Knihotéce1x
Chystám se číst4x
dalších seznamech3x