Atlantis, svět předpotopní

Atlantis, svět předpotopní https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 15 5

Klasické dílo, které nejobsáhleji shrnuje veškeré vědění o Atlantidě, bájném Platónovu ostrovu. Zachycuje dějiny Atlantidy a srovnává kultury Starého a Nového světa.

Žánr:
Literatura naučná , Historie , Záhady

Vydáno: , Jaroslav Lukavský
Originální název:

Atlantis, The Antediluvian World , 2010


více info...

LordByron
LordByron
06.09.2023

Musím tu jednoznačne žial schladiť nadšenie mnohých predo mnou.
Z argumentov knihy tak polka nedáva už len logicky žiadnemu historikovi zmysel. Druhá tak polka je už obvykle vyvrátená aj keď pravda aspoň vtedy jej ešte férovo mohli veriť.
Námatkovo - Landova abeceda NIE JE správnym čítaním mayštiny - dnes už mayštinu čítať vieme(zásluhou sovietskeho vedca Knorozova) a číta sa inak.
A aj inak v knihe nesedí prakticky skoro nič. Donnely napríklad doslova napíše, že Platón ne zakomponovať do príbehu bohov (čo má byť dôkaz, že nejde o mýtus ale históriu) aj ked každý kto má oči môže pár strán predtým okamžite čítať, že zakomponoval a že v nej hrá rolu Poseidón a jeho milenka.. A tak podobne.
Atlantíďania sú predkovia každého vynálezu vrátane možno kompasu, z Atlantídy pochádza symbol kríža (akoby tak jednoduchá vec nemohla mať iný pôvod) aj monoteizmus..
Ale áno pár pasáží je zaujímavých, ale na konci toho sedí zas málo..

nokid
nokid
23.05.2022 5 z 5

Nejpravděpodobnější verze o ztraceném kontinentu, jakou jsem kdy četl.


cziss
cziss
23.01.2021 5 z 5

Byť tato kniha vyšla v roce 1882, tak je opravdu nejobsáhlejší knihou na toto téma. A knihy vydané později z ní dost čerpají. Nevím jestli některé teze za tu dobu již nebyly vyvráceny, nicméně celkový obraz je dost přesvědčivý ve prospěch toho, že Atlantida skutečně byla a my jsme její potomci. Autor to vysvětluje jazykovými, kulturními, náboženskými, zemědělskými, metalurgickým, architektonickými atd. atd. podobnostmi na velké části planety (historicky) tak, že se dost těžko tomu nedá nevěřit.

Ronnie68
Ronnie68
10.03.2020 3 z 5

Nebyla to špatná kniha .. taková oddechovka pro milovníky historie ...

Liberi
Liberi
03.02.2020 4 z 5

Ať čtenář s autorovou tezí souhlasí či nikoli (nebo s jejími samostatnými částmi), nelze knize upřít informační obsáhlost, ať jde o samotné kusé informace z řad historie, geologie, grafologie a jiných věd, a to i přesto, že některé teorie a údaje autorem udané jsou již zastaralé. O upřesnění a správnost výše zmíněného se totiž postarají poznámky překladatele na konci každé kapitoly.
Právě kvůli celkové obsáhlosti kniha může sloužit jako startovací můstek pro ty, kteří se o témata v knize udaná chtějí zajímat blíž, a proto si taky zaslouží nadprůměrné hodnocení.
Rozhodně tedy není určená (jen) pro konspirátory a snílky. Autor i přes svou víru ve starodávnou vyspělou kulturu podává většinu obsahu pragmaticky a nenuceně...
Umím si však představit, jak se některým lidem při četbě skepticky protočí oči, ale i tu druhou vlnu extrému, jež hltá po desítkách denně laciné pseudo dokumenty o kdejaké fantasmagorii.
Nechť tedy zvítězí zdravý rozum, ať tohle rčení znamená cokoli...

Štítky knihy

Atlantida záhady

Autorovy knížky

Ignatius Loyola Donnelly
americká, 1831 - 1901
1998  75%Atlantida - předpotopní svět

Kniha Atlantis, svět předpotopní je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce26x
Chystám se číst8x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x