Atlantida holíčských Židů

Atlantida holíčských Židů https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75063/atlantida-holicskych-zidu-75063.jpg 5 5 3

Kniha, jejímž námětem jsou svérázné vzpomínky na židovské obyvatele městečka Holíč, je prózou v kontextu české literatury výjimečnou. Je tomu tak díky autorovu vidění světa i lidí v něm, jeho jazyku i literárnímu nadání, jež se dá přirovnat k nadání Karla Poláčka. Jsou oba stejného rodu a vzali si za hlavní téma maloměstský život, jehož kontury a kvality se proměňují. V Poláčkově případě jde o proměnu možná bolestnou, ale běžící v přirozeném toku času. Tauberova próza je obrazem kdysi živého, zalidněného pitoreskního mikrosvěta, jenž zmizel násilně, naráz v čase šoa. Autor, který žije od roku 1968 v Izraeli, charakterizoval svoji knihu takto: "Nejsem učeným historikem, který zkoumá a nachází. Nejsem ani rutinovaným romanopiscem, který nachází a nezkoumá. Jsem holíčským Židem a vzpomínám na Holíč."... celý text

Přidat komentář

InaPražáková
11.06.2019 5 z 5

Vzpomínky místy laskavé, místy ironické, na městečko celkem ničím zvláštní, nebýt toho, že část jeho obyvatel v krátké době zmizela ze světa a s nimi i svérázné kouzlo jejich zvyků a života. Tauber má dar popisu, v krátké epizodce vystihne polokomické příslušníky místní spodiny i vážné nebo tragické postavy svého dětství a mládí, stejně přirozeně kousavě karikuje některé postavičky jako vzdává hold jiným, už snad zapomenutým hrdinům. Vyprávění vůbec ne patetické, nanejvýš mírně sentimentální, živé a půvabné. Krásně se to čte.

gwineth
20.03.2016 5 z 5

Výborná kniha, smutná svým obsahem, často vtipná svou formou, úžasně čtivá, psaná krásným jazykem. Polovina knihy je kronikou holíčské židovské obce, polovina kronikou autorovi rodiny. Je důstojným pomníkem některým z těch, kteří za války trpěli a byli zavražděni. Ačkoli se kniha druhé světové válce vysloveně nevěnuje, vřele doporučuji těm, kteří se o ni zajímají. Autor sám upozorňuje, že události píše tak, jak si je pamatuje, nikoli tak, jak se nutně přesně udály. Nejedná se o žádnou dokumentární knihu, ale o autorovo zhodnocení vlastního života a života ve své obci.


bamba
23.02.2016 5 z 5

nádherná kniha o tom, kam sa podeli susedia, kamaráti a známi z Holíča.To je vždy tak trochu iba na okraj na záver každého príbehu.

Štítky knihy

Židé vzpomínky

Autorovy další knížky

Heinz Jakob Tauber
izraelská, 1917 - 2008
2003  100%Atlantida holíčských Židů
2006  100%Můj přítel Monty a ti druzí

Kniha Atlantida holíčských Židů je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x