Atentát na Reinharda Heydricha a druhé stanné právo na území tzv. protektorátu Čechy a Morava - svazek 1

Atentát na Reinharda Heydricha a druhé stanné právo na území tzv. protektorátu Čechy a Morava - svazek 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156851/bmid_atentat-na-reinharda-heydricha-a-dr-nED-156851.jpg 5 19 7

První svazek komentované edice více než 500 německojazyčných dokumentů, vzniklých buď v okruhu působnosti německé politické a policejní správy v tzv. protektorátu Čechy a Morava, nebo v ústředních německých úřadech v Berlíně. Dokumenty, z nichž naprostá většina vychází knižně vůbec poprvé, jsou opatřeny doslovným českým překladem. První svazek je vybaven obsáhlou úvodní studií a editované dokumenty jsou rozděleny do dvou částí: I. Akce Anthropoidu a domácí rezistence proti Heydrichovi; II. Situační zprávy velitele bezpečnostní policie a bezpečnostní služby v protektorátu.... celý text

jan.para
jan.para
10.09.2022 5 z 5

Geniální dílo Vojtěcha Šustka, které obsahuje dokumenty týkající se první vlny výsadků do Protektorátu. Kniha neobsahuje jen dokumenty týkající se operace Anthropoid, ale také dalších skupin.

1amu
1amu
08.07.2020 5 z 5

O atentátu na šéfa nacistické policie bylo napsáno mnoho knih, a to zejména po r.1990.Tato komentovaná kniha patří zatím k vrcholu všeho, co bylo u nás vydáno.
Jde o poctivou a trpělivou (doslova mravenčí) práci soustřeďování dokumentace zatím mnohdy z nepřístupných archivů.
Konečný výsledek si vychutnají zejména ti, kteří se o atentát zajímají systematicky a dlouhodobě . V žádném případě nejde o "líbivý thriller", ale o předložení dokumentů-důkazů, vedených zejména německou stranou.
Již začátek t.zv. "Panwitzovy zprávy" to říká jasně :
"V průběhu vyšetřování se prokázalo, že přímý a nepřímý okruh těch, kteří atentátníkům pomáhali, byl tak veliký, že nemůže zahrnovat všechny zúčastněné". Šlo zejména o členy České obce sokolské .
Protože se o atentát zajímám dlouhodobě, získal jsem nové informace:
- Gabčík a jeho nepoužitá zbraň. Zde odvedlo gestapo pečlivou práci. Ve zprávě se sice neuvádí pravá příčina nefunkčnosti zbraně, ale je vyjmenovaná řada možností, proč ze STEN Mk II. nebylo vystřeleno. Šlo o nový, zatím málo vyzkoušený automat, kde mohlo dojít k závadám. Dále se uvádí možné zůstatky nečistot při čištění zbraně (více str.768 poznámka 12.) Právě množství užitečných poznámek činí četbu nesmírně zajímavou. Závěr k tomuto bodu je jasný- při funkčnosti automatu by byl střelec ze vzdálenosti 1,5 metru 100% "úspěšný" u obou osob jedoucích v automobilu pozn.značky SS-3.
- Potvrdila se smutná role vedoucího župy České obce sokolské prof.Vaňka (Jindry). Od počátku byl odpůrce atentátu na Heydricha, navrhoval E.Moravce. To Londýn nepřijal. Po zatčení Vaněk ochotně spolupracoval s vyšetřovateli, protože dostal záruku ustoupení od nejvyššího trestu. Gestapo s ním počítalo jako s korunním svědkem v případném procesu s E.Benešem. Po válce jej komunisté využívali v pasivní podobě. Znal množství konfidentů, později aktivních komunistů. Místo pobytu ve vězení mu slíbila KSČ mlčenlivost. A vyplatilo se mu to.
-Rozhodujícím obratem v zatím neúspěšném vyšetřování atentátu byla výpověď Karla Čurdy v Pečkárně dne 16.6.1942. Vyzradil vše podstatné, zejména identifikoval nalezené věci po atentátu a oznámil jména Gabčíka a Kubiše. K tomu složení týmů Silver A a B. Ještě k tomu uvedl adresy úkrytů svých bývalých spolubojovníků.
-Pořád neznámé místo, kde se parašutisté ukrývají (chrám S,C.+M.) sdělil při hrůzném výslechu syn již mrtvé A.Moravcové, přezdívaný Áťa, při spatření dekapitované hlavy své matky, která byla uložena v nádobě s lihem. Nebylo mu to nic platné, později byl popraven spolu se svým otcem.
-Tato "taktika" se gestapu osvědčila, používali ji dále při výsleších nejbližších pomocníků, kterým ukazovali ve stejném stavu hlavy Gabčíka a Kubiše.
-Vyjasnila se "aktivita" českého četníka Karla Pulpána, který zastřelil telegrafistu Jiřího Potůčka-Tolara (Silver-A) poblíž Pardubic.
-Nechutně působí pasáže z aktivity českých občanů, stojících doslova "ve frontě" před Pečkárnou, aby gestapu poskytli žádané informace, za tuto službu obdrželi buď peníze v hotovosti, nebo vkladní knížku. Nejvyšší odměnu obdržel ve výši 5,000.000 korun Karel Čurda. Dtto informace o Tryzně za R.H. na Václavském náměstí za přítomnosti 60.000 hajlujících Čechů. Dale o"chlastačce" části českých hasičů, kdy propíjeli svůj bakšiš. Zajímavá je konfrontace tohoto lidského odpadu" při výsleších čs.trestními orgány v roce 1946.
Je toho odpuzujícího bohužel mnoho, a to jde pouze o I.díl (1042 str.) obrovsky záslužné práce V.Šusteka.


icewind
icewind
21.02.2020 5 z 5

Neprosto neuvěřitelná záležitost, co do uspořádání, preciznosti, doplňujících odkazů a poznámek....autor má můj neskonalý obdiv a vděk, že se do takového díla pustil. Sami si tak můžeme udělat obrázek nad způsoby uvažování a obecně nad postupy okupační moci.....ze strohé úředničiny, z které i tak čiší nadřazenost a dávající lidské životy na roveň prostých statistických údajů někdy až neuvěřitelně mrazí.....velice autenticky působí pro srovnání i poválečné výpovědi. Těším se na druhý svazek.

TomášGrossman
TomášGrossman
31.01.2019 5 z 5

Kniha která by neměla chybět v žádné knihovně čtenáře který se zajímá o odbojovou činnost v protektorátu. Bohužel na překážku je její malý náklad, doslova s ,, vypětím" všech sil jsem ji sehnal. Dává nahlédnout do mašinérie Gestapa, obsahuje veliké množství dokumentů např Pannwitzovu zprávu a mnohé další.

MilanVichta
MilanVichta
18.07.2017

Připojuji se s velkou radostí k velké rodině spokojených čtenářů,
jen bohužel nevím kam dám ty další díly.

8130
8130
31.01.2017 5 z 5

Skvělý počin od Vojty Šustka a skvělá práce....

Marwin
Marwin
21.10.2014 5 z 5

Monumentální dílo-opravdová lahůdka pro ty čtenáře, kteří se vážně zajímají o události v období tzv.protektorátu Čechy a Morava.Kniha je sestavena z doslovných překladů autentických dokumentů, které se týkají odboje a hlavně atentátu na zastupujícího říšského protektora.
Dozvíme se například, kolik lidí opravdu udal parašutista Čurda, nebo že za spolupráci při pátrání po atentátnících bylo gestapem odměněno téměř sedmdesát "obyčejných" lidí!
V knize jsou použity nejen protokoly gestapa a dalších říšských úřadů, ale také zápisy z poválečného vyšetřování, které prováděly orgány osvobozeného Československa.