Asýrie: Od městského státu k říši

Asýrie: Od městského státu k říši https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84624/bmid_asyrie-od-mestskeho-statu-k-risi-Pa0-84624.jpg 4 6 1

Autorka se ve své studii, jež byla součástí širšího vědeckého projektu (Od městského státu k říši ve starověké Mezopotámii) věnuje Asýrii - dávno zaniklému státu, jehož proměny ve významnou centrálně spravovanou a přitom mnoho národnostní říši dodnes vzbuzují obdiv a respekt. Studie není určena pouze historikům, autorka ve svém výkladu myslela také na čtenáře, kteří se k tématu života dávných civilizací stále rádi vracejí.... celý text

Přidat komentář

bleekemolen
12.04.2021 4 z 5

Pro Mezopotamii mam velkou slabost a Asyrie patri k mym favoritum. Bohuzel informaci k tomuto tematu je poskrovnu a v cestine aby jeden pohledal. Proto jsem vrnel blahem, kdyz se mi tuto utlou knizecku podarilo obskurni cestou ziskat (myslim, ze je to dnes takrka nerealne).
Dostal jsem sice trochu jine informace, nez jsem cekal, presto nejsem zklaman. Tesil jsem se na popisy vlady, vojenskych tazeni a politickych intrik mych oblibencu (Tiglatpilesar, Tukulti Ninurta, Sinacherib, Assarhadon, atp) tak, jak je zname z jejich viteznych stel. Necekejte vrseni hlav nepratel do vysky hradeb, vypalovani zlovolnych statecku nedodrzujicich vazalskou smlouvu, obohacovani zemedelske pudy babylonskych zradcu kuchynskou soli (aby tam tisic let nevzrostla uroda).
Dostanete poctivy popis fungovani statniho utvaru. Kniha jen tak proleti starsi obdobi a venuje se pochopitelne predevsim Novoasyrske risi o ktere mame nejvice informaci. Dozvime se jak fungoval panovnikuv dvur, urednicky aparat, ale i detaily k jednotlivym vyznamnym rodinam a trznimu hospodarstvi (kolik stal otrok, na jaky urok se pujcovalo atp..). Rozhodne se tak nejedna o strhujici cetbu, ovsem tech cca 200 stranek je nadupano extremne zajimavymi informacemi.

Štítky knihy

Blízký a Střední východ Mezopotámie starověké civilizace Asýrie

Autorovy další knížky

Jana Pečírková
česká, 1942
2013  80%Dějepis 6 : učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia
2000  83%Asýrie: Od městského státu k říši

Kniha Asýrie: Od městského státu k říši je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x