Asterix a cesta kolem Galie

Asterix a cesta kolem Galie https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240845/bmid_asterix-a-cesta-kolem-galie-240845.jpg 5 167 17

Asterixova dobrodružství série

< 5. díl >

Římanům se stále nedaří dobýt nepoddajnou vesničku Galů, a tak se rozhodnou ji izolovat od okolí pomocí palisády z kůlů. Aby palisádu odstranili, uzavřou Asterix a Obelix s Římany sázku, že objedou celou Galii, aniž by je Římané dokázali zastavit. Během tohoto dobrodružství získá Obelix věrného psího kamaráda Idefixe.

Skallarix
Skallarix
10.03.2023 5 z 5

Zprvu jsem se obával, že díky zápletce bude tento díl postrádat na svém klasickém humoru, či bude o poznání slabší, ale kdepak... Asterix s Obelixem nezklamali ani v nejmenším. Kromě významných míst Galie, kde naši hrdinové shánějí pochoutky kvůli sázce s římským prefektem zde potkáváme také poprvé Idefixe, který je (od této chvíle) nerozlučným psím parťákem této dvojice.

ArkAngel
ArkAngel
25.08.2022 3 z 5

Galové se vsadí s Římany, že objedou Galii a přivezou suvenýry na hostinu, aby strhli palisádu kolem jejich vesnice. A během cesty se vlastně točí všechno pořád dokolečka: cesta lodí se promění v motorový člun, objeví se nějaký krajan, nastane zrada a opakovat. Na chvíli se zde opět mihnou piráti a Římani jsou tradičně strašně neschopní.


FirstDaw8ID
FirstDaw8ID
29.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Líbil se mi tenhle díl? Nejspíš ano. Těžko říct.
Ale teď vážně - Cesta kolem Galie je velmi povedeným a milým dílem, navíc i zeměpisně poznávacím. Všechny vtípky nejsou hned na očích, proto může mít čtenář pocit, že jich není tolik. Což je pro tento díl zřejmě příznačné, podobně schovaný je i Idefix, který se ke známé dvojici zde poprvé přidá a až do poslední stránky putuje s hrdiny bez povšimnutí. U kresby stojím zřejmě na druhé straně barikády, líbila se mi, často je hezky detailní, na nic ošklivé jsem nenarazil. Trochu mě zaskočilo, jak rychle vyeskalovala sázka s Asparágusem, koneckonců si všechny podmínky určil sám Asterix. Celkově příběh hezky ubíhá a přesto, že se vlastně opakuje jeden podobný cyklus - Asterix s Obelixem dorazí do etapového města, brzy musí odrazit Římany, nepřišlo mi to stereotypní (to samé platí o zmiňování tloušťky, tedy pardon, silnější postavy Obelixe) . Líbil se mi i překlad, spousta vtipů funguje skvěle v češtině, někde jsou sice lehce našroubované, ale smysl se neztrácí. Nějaká chybka se také najde, například v jedné části je u prásknutí biče psané "knall". Za mě vcelku velmi povedený díl.

fajka
fajka
26.04.2021 5 z 5

Skvělý komiks. Jako menší jsem tento díl Asterixů měla nejradši. ;)

Gordonlord
Gordonlord
03.03.2021 3 z 5

Slovních hříček a vtipů bylo velmi málo, děj byl také přímočarý, jednotvárný a chudý. V podstatě šlo o to, že naše duo došlo nebo dojelo do nějakého města, kde nakoupilo místní specialitu, zmlátilo římany a tak pořád dokolečka.

Spád to mělo střemhlavě šílený, možná až moc. Sice díky tomu kniha hrozně rychle a snadno utekla a člověk si ani nestihl všimnout, jak je ten příběh vlastně prachbídný, ale základnímu nápadu by víc prostoru, stránek a péče vážně prospělo.

Sice detaily, slovní hříčky, libůstky a celkově vlastně i dobré nápady dost chyběly, ale jedna detailní libovka se zde přesto objevila - nenápadný origin Idéfixe, kterého si všimnou možná jen pozorní čtenáři.

Takže vcelku slabý Asterix, kterému hodně pomohla rychlost vyprávění, spád, krátký rozsah a samozřejmě opět krásná, nostalgicky ikonická kresba.

yaoiyuri
yaoiyuri
11.12.2020 3 z 5

Příliš mnoho cílů a příliš málo stran na to, abychom si jako čtenáři cestu kolem Galie skutečně užili. Za mě osobně jeden z nejslabších dílů, které jsem četla.

KillHurt
KillHurt
26.03.2020 5 z 5

Cesta kolem Galie je vůbec první díl, který jsem četl a vlastnil. Ještě dnes ho mám doma ve sbírce jako vydání z roku 1993. Dodnes patří mezi mé nejoblíbenější příběhy.

Atlantis
Atlantis
30.11.2018 3 z 5

Jeden z nejstarších dílů s Asterixem a je to na něm bohužel i vidět. Naše oblíbené postavy nevypadají tak, jak jsme zvyklí a (i když si uvědomuji, že jde o hloupou a malichernou výtku) mě to dost rušilo při čtení. Všichni jsou totiž takoví malí, buclatí a až příliš to vypadá jako karikatura Asterixe a Obelixe. I samotný příběh se mi nepozdával. Naši hrdinní Galové prostě prorazí blokádu, koupí nějakou více či méně známou laskominu a spěchají dále. Nijaké. Bohužel. Co se ale nedá upřít, je fenomenální "origin" Idefixe. Schválně pozorně sledujte jednotlivá políčka.

Kuža007
Kuža007
19.11.2018 5 z 5

Jeden z nejlepších Asterixů.

Disease
Disease
27.11.2017 5 z 5

Určitě jeden z těch lepších dílů.

fajka
fajka
25.07.2017 5 z 5

Tenhle díl byl jeden s nejlepších.Nevím proč,ale líbil se mi skoro nejvíc.Jsou tam dobré vtipy!

Heisenberg
Heisenberg
18.07.2017 5 z 5

Zde se poprvé objevil Idefix.

Legáček
Legáček
03.07.2015 5 z 5

První kterého jsem přečet celého a pořádně mě bavil.

Snovač
Snovač
09.09.2014 4 z 5

Asterix je prostě Asterix, akorát mi tenhle díl přišel poněkud stereotypní - stále dokola prosekávání cesty přes pár nebohých Římanů. Ale jména opět vynikající i v překladu - Gracchus Nemilus, Lucius Asparágus, Jaknatoxus, Tytamus, Souvčudus... :)

Lucien2008
Lucien2008
14.06.2014 2 z 5

Dobrá knížka ale nudná

Avatar Aang
Avatar Aang
23.05.2014 5 z 5

Nejlepší Asterix ze všech

JeKa
JeKa
18.07.2013 5 z 5

Vlastně ani nevím proč, ale Asterix a cesta do Gálie je už od dětství můj nejoblíbenější díl, ke kterému jsem se vždycky znova a znova vracela (ne že by k ostatním ne). Hrozně se mi líbí to lehce ironické nastínění jednotlivých krajových stereotypů a pro celou sérii typické ahistorismy tak trefně parodující naši současnost.

Štítky knihy

Asterix Obelix

Autoři knihy

Albert Uderzo
francouzská, 1927 - 2020
René Goscinny
francouzská, 1926 - 1977

Kniha Asterix a cesta kolem Galie je v

Přečtených242x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených11x
Knihotéce79x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x