Aštávakragíta

Aštávakragíta https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148040/mid_astavakragita-JP9-148040.png 5 15 5

V jednom z nejhlubších filosofických textů historie rozmlouvá mytický mudrc dávnověku Aštávakra se svým žákem králem Džanakou o nejzazších otázkách života a o způsobu, jak dosáhnout poznání a vnitřního osvobození. Ačkoli tento skvost ducha vznikl před mnoha staletími, osloví i dnes svým poeticky podaným nadčasovým poselstvím zanícené spirituální badatele i milovníky orientální kultury. Protože je Aštávakragíta dílem určeným zejména duchovním aspirantům, připojila redakce nakladatelství s laskavým svolením překladatele k hlavnímu textu pojednání Eduarda Tomáše "Jak číst Astávakragítu a jiné duchovní texty", jež na příkladě prvního zpěvu básně osvětluje ryze praktické využití spisů tohoto typu.... celý text

Přidat komentář

Skala317
04.06.2020 5 z 5

Áno. Ak môžem zacitovať z recenzie od Beebee- "A držte si kloubouky, protože tohle je konečná jízda."

Presne tak... Táto kniha je KONEČNÁ jízda. Ďalej už ísť sa nedá. Už nie je čo dosahovať. Poznanie, ktoré cez toto dielo prehovára je ... Akékoľvek slovo, ktoré by som napísal by aj tak nevystihlo správnu podstatu. Môžem ju čítať sto krát a stále nemám dosť...

Dôležité je, že takéto knihy menia vedomie a celý svet.

Nadherná kniha.

OM TAT SAT.

P.S ešte pár dodatkov. Mám doma Aštavakragítu vydanú vo vydavateľstve Avatar v roku 2002. Toto vydanie obsahuje takmer 25 stranový silný predhovor od prekladateľa Jána Navrátila a takmer 20 stranový dodatok od Eduarda Tomáša s názvom- "Jak číst Aštavakragítu a jiné hluboké duchovní texty."

Andráse de la
07.05.2020 5 z 5

I. zpěv
11. Je v poutech, kdo věří, že je upoután; je osvobozen, kdo věří, že je osvobozen. Odtud pravdivost přísloví: 'Jaký sklon, takový směr osudu.'


Beebee
01.05.2020 5 z 5

Krátká stezka, vrchol stezek, souhlasím s Pavlem z Brna. Doporučuji číst a cvičit s Drgdršjavivékou, Jógou pozornosti od E. Tomáše, dále prozkoumat Patandžalího Jógasutru, Fráňu Drtikola, Mahárišiho, Šrí Nisargadattu Maharadže, Šankaru. A držte si kloubouky, protože tohle je konečná jízda.

Ikkju
01.03.2017 5 z 5

Zvláštní zážitek, knihu jsem si nejspíš koupil kdysi na něčí doporučení, přiložený návod (druhá knížečka) spolu s divnou obálkou mě od čtení spíš odradily.

Nedávno jsem knihu vzal do ruky znovu, a nestačil se divit, jak je to zajímavé čtení, některé pasáže krásně rezonují s budhistickým "ve všem sama sebe poznávaje", blaženost postupně přechází do líčení indiferentního stavu, a navíc! to celé je určené pro člověka žijícího běžným životem, který se nedal zlákat kouzlem života v odloučení, a drží se jen jednoduchého postoje. Ono jaký je vlastně rozdíl mezi pečlivým plněním povinností někde v odloučení kláštera, a zodpovědným a vlastně též do detailů nalajnovaným rodinným životem?

Zajímavé mi přišlo též použití indických termínů, v předmluvě překladatel vysvětluje, že například slovo átman se v textu dá chápat velmi střízlivě, v podstatě bez náboženského patosu, který vlastně docela jasný význam spíš zamlžuje.

Podobnou tendenci jde vysledovat i při googlování titulu, obrázky mají takový ten medově nasládlý nános hinduismu - jako by například při pití čisté vody ze studánky nestačil obyčejný džbán, ale podávala se v ozdobné sklenici s obrázkem šmouly spolu s doprovodem nějakého nábožensky povznášejícího popěvku - dle mého si ale člověk vystačí jen se samotným džbánem, právě tak je ten zážitek autentický, a není nutné k němu nic přidávat...

PAVEL z BRNA
23.09.2013 5 z 5

Aštavakragita je bible,velmi tenká,spirituálního monismu. Přesto jsem ji četl dlohá léta,než jsem uviděl, o čem je. Kniha je jednoduchou cestou okamžitého osvícení- bez dlouhých hodin cvičení. Bez okolků podává hned medicínu pravdy,aby člověk pravdivě viděl a byl štasten a svoboden v jediné vteřině.