Tajná křížová výprava

Tajná křížová výprava https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123796/bmid_tajna-krizova-vyprava-A9o-123796.jpg 4 248 28

Assassin's Creed série

< 3. díl >

Niccolò Polo, otec Marka, konečně odhalí příběh, který uchovával v tajnosti celý život – příběh Altaira, jednoho z nejlepších asasínů bratrstva. Altair se vydává splnit těžký úkol – úkol, který ho zavede do Svaté země a ukáže mu skutečný význam Zákona asasínů. Aby dokázal svoji oddanost, musí Altair porazit devět smrtelně nebezpečných nepřátel, a to včetně velmistra templářů, Roberta ze Sablé. Poprvé je zde vyprávěn příběh Altairova života: cesta, která změní chod dějin; jeho nekonečná bitva s templářským spiknutím; rodinný život, který je stejně tragický jako šokující; a konečná zrada starého přítele. ( zdroj: fantomprint.cz )... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

The Secret Crusade , 2011


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
26.03.2023 3 z 5

Knižní adaptace prvního dílu herního Assassins Creed trpí z jeho struktury, která je víceméně jenom o tom, že Altair jezdí od města k městu, zabíjí své cíle a mezi tím vede promluvy se svým mistrem. Druhá polovina knihy adaptující titul Bloodlines pro PSP je na tom obdobně a obecně má celá kniha problém v tom, že je zkratkovitá. Všechno se vyřeší strašně rychle, přičemž autor mohl zkusit vyplnit pasáže mezi vraždami zajímavým detektivním pátráním, které zde bylo odfláknuté. Závěr je pak pojítkem s hrou/knihou Odhalení, takže kniha neadaptuje dvě hry a částečně dokonce tři. A ona zkratkovitost tam poznat jde.

DraculasLady
10.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Konec dobrý, všechno dobré. Altair je vlastně takový brouk pytlík - všude byl, všude se vyzná, všechno umí a od všeho má klíče (nebo aspoň všude se umí dostat). Vlastně pro něj nic není překážkou, ničeho se nezalekne, do všeho jde s plnou vervou. Upřímně mě chvílemi strašně štval :D. Přeci jen v předchozích dvou dílech hlavní hrdina sem tam něco podělal a odnesl si následky. Altair udělá pár chyb na začátku a pak už jen výš a výš za získáním uznání a uspokojení ega mistra asasína. Všechny najde a pobije až příliš snadno a rychle... Trošku mě to mrzelo, ale spád děje tím nabíral neskutečné obrátky. Na těch skoro 300 stránkách prožijete spolu s mistrem celý jeho dlouhý život. Škoda, že některé pasáže už autor víc nerozpracoval podle svého a striktně se držel děje hry. S tím by se dalo tak vyhrát... Co přinese další díl?


peeetta
08.01.2022 5 z 5

Přítel je fanoušek této počítačové hry. Knihu mi doporučil. Krásně se mi četla, přiblížil se mi děj jeho oblíbené hry. Pochopila jsem souvislosti a získala jsem informace týkající se vzniku bratrstva asasínů.

instageek_cz
14.12.2021 4 z 5

Rozepisovat se o tom, že Assassin’s Creed patří k největším a nejpopulárnějším herním sériím všech dob, by bylo nošením vystřelovacích čepelí do Masyafu. Když vyšel první díl, bylo to jako zjevení. Skrze úžasnou hratelnost se člověk přenesl do starověku a vychutnával si atmosféru dávno ztraceného světa.

A něco podobného se daří i knižní adaptaci této skvělé hry. Byl jsem příjemně překvapený, jak moc mě to bavilo. Autor Oliver Bowden kopíruje videoherní děj, ale není to vůbec na škodu. Naopak, do textu se mu daří zakomponovat spoustu drobných postřehů, díky kterým budou ožívat vaše vzpomínky na paření jedničky.

Tím nejlepším na celé knize pro mě byly exkurze do dětství hlavního hrdiny Altaira. To jsou kapitoly, které jsem vůbec neznal. On je i tak velkým fanouškovským oblíbencem, ale skrze tyto flashbacky k němu člověk pocítí ještě větší sympatie. Navíc, na rozdíl od her tady vůbec neskáčeme do přítomnosti, takže vše čteme čistě jako kroniku jeho života.

Zhruba ve třech čtvrtinách knihy se dovypráví příběh prvního Assassin’s Creed, zbytek pak popisuje, co se dělo během Altairovy výpravy na Kypr. To je přepis DLC, které jsem nehrál, a hodně se tam řeší Altairův osudový románek, který mě popravdě zas až tak moc nebral:)) Nicméně vyprávění si pořád drží hodně slušnou úroveň, takže to člověk přijme a zařadí do asasínského kánonu.

Tajná křížová výprava je dle data vydání v pořadí až třetí knihou v sérii (po Renesanci a Bratrstvu), ale tím se nenechte znervóznit, protože se odehrává dávno před nimi. Úplně klidně jí tedy můžete číst jako první.

Mě zaujala natolik, že až budu příště hledat nenáročnou oddychovku, vím, kde pokračovat!

Hodnocení: 8/10

PS: Další moje recenze nejen na knihy najdete na Instagramu, profil instageek_cz , díky!:)

Alex.rrr
03.12.2021 2 z 5

Velké zklamání. První polovina knihy je - Altair přijde za Mistrem a jde někoho zabít, přijde za Mistrem a jde někoho zabít. Když už vás stejný scénář hodně nudí, tak se začne něco dít. Něco málo je tam o jeho životě, ale pořád je to - dojdu někam a udělám boj a zabít. Nemohla jsem se zbavit pocitu krátkých videí ve hrách... Posledních tak 20 stran je hodně zajímavých a dalo i to nový pohled na tajemnou postavu Altaira, na kterou odkazují hry. To je super, ale celkově mohla být kniha lepší.

StarPopcorn
10.05.2020 5 z 5

Tahle kniha mi hodně pomohla udělat si v příběhu Altäira Ibhn-La'Ahada pořádek

FideiDefensor11
05.04.2020 3 z 5

Hned na začátek by asi bylo správné napsat, že kdo to nečte kvůli hře, tak bude zcela jistě velmi zklamaný. Děj je totiž jednoduchý a stejně tak stavba celé knihy nemá s knihou mnoho společného. Příběh je monotónní a předvídatelný. Všechno tyto neduhy se rapidně zlepšují v poslední třetině knihy, kdy už autor píše prakticky bez předlohy a je to na kvalitě a možnosti se trochu projevit vidět. Příběhu velmi prospívá postava Marie, která jej značně obohacuje a vnáší do něj druhý dech. Padesát posledních stran, kde už autor musí spoléhat pouze na svou představivost pak bezkonkurenčně je nejlepší částí celého díla. Dobře vymyšlený byl i Polův příběh, který velmi šikovně celé dílo propojuje. Stejně tak mohu jen chválit zvraty v závěru.
Důležité je, nepřistupovat ke knize jako ke knize, ale jako k rozšíření herního zážitku pro ty, kdo se chtějí hlouběji ponořit do hašašínského světa. A protože já jsem s tím do Tajné křížové výpravy šel, jsem spokojený.

MichalKal
20.02.2020 5 z 5

Celá série bude určitě super, stejně jako první tři díly :)

Mystifica
18.12.2019 3 z 5

Asi nejlepší knížka v sérii. Taky podle mě měla první hra možná vůbec nejlepší příběh z AC. Na knížce je dobré, že popisuje nejen děj první hry, ale i to, co se stalo po tom a co se člověk postupně dozvídal z dalších dílů AC a možná i něco navíc. Příběh na sebe pěkně navazoval, i když na konci byl "špatný král" až příliš klišovitý. Mimochodem, knížka patří dějově před Revelations, neboť je psaná ve formě deníku, který čte Ezio na cestě do Konstantinopole.

peter5446
15.10.2019 4 z 5

Kniha je rozhodně zajímavá, obsahuje celý Altairův život, který je v herním světě rozkouskovaný pro počítač a různé konzole. Hráči by si čtení této knihy neměli nechat ujít.

Alezi76
16.09.2019 3 z 5

Pro mě to bylo trošku zklamání. Předchozí dva díly Renesance a Bratrstvo se mi teda líbily daleko více. Tak uvidíme jak to bude pokračovat. Pro mě zatím nejslabší díl série. Závěr knihy byl už pro mě docela nudný.

Kuža007
12.11.2018 5 z 5

Tajná křížová výprava byla první assassinská Bowdenova knížka, do které dal své vlastní příspěvky a navíc nám víc přiblížil i Altaira Ibn-La'Ahada. Dle mého názoru nejzaslouženějšího assassinského velmistra.

Ekiara
25.12.2017 4 z 5

Díky zálibě ke hrám AC jsem si řekla, že pro doplnění příběhu bych si mohla přečíst i nějakou tu AC knihu :D
Já si koupila teda nejdříve Renesanci, což je druhý díl série a zároveň takový počátek Ezia a ani nevadilo, že jsem nejdříve nečetla první díl.
Altaira jsem si hodně oblíbila a i kniha se mi líbila, ale musím říct, že ke konci knihy, kdy už je Altair ve starších letech jsem se do čtení nutila, protože mě přestával bavit děj, moc jsem to potom nevnímala.

Musím tedy říct, že se mi novější díly líbily více, i přesto to nebylo nějak hrozné ^^

Jirka92333
04.12.2017 5 z 5

Vím že tu na tuhle knihu byla celkem kritika. Ale mě se příběh líbil a kniha mě bavila. Pravda je že je námět ac tak silný že by si v některých situacích zasloužil detailnější popis. Ale otázkou zůstává jestli by zdlouhavé kapitoly neuškodili namísto svižné četby. Takže za mě 5/5 :-)

ala.mihalikova
14.08.2017 3 z 5

Popravdě mám z této knížky rozporuplné pocity. Znám hru a tohle je moje první knížka z tohoto světa. I když jsem věděla, co v ní můžu čekat, tak začátek mě i tak bavil. Ale pak přišla třetí část a já u toho přímo umírala. S vypětím všech sil jsem to s nechutí přelouskala a příběh se naštěstí zase rozjel. Život Altaira byl velice zajímavý, ale dost zhuštěný. Assassiny jsem si oblíbila. Docela mě mrzelo, že boj mi přišel trochu odfláknutý. Jak kdyby to autora nebavilo psát. Proto dávám tři hvězdičky. Nezklamalo mě to úplně, ale ani nenadchlo. Na další díly se rozhodně vrhat s nadšením nebudu.

Zebra01
06.08.2017 3 z 5

Knihu jsem přečetla, nebyla špatná ale další ze série jsem už nedočetla-přišlo mi že po přečtení této knihy mám pojem o světě Asasínů natolik že číst další knihy
nepotřebuji a raději dám přednost Zaklínači.

KydlochMoris
18.06.2017 5 z 5

Opět super ;-)

Janičta
06.09.2016 4 z 5

Autor se pomalu zlepšuje. Už to není tak suché a uskřípané.
Altair je dobrá postava, jen mi přijde trochu naivní. Hned každému věří a i když se několikrát zklame je řádně podezřívavý až asi tak ve dvou větách na konci knihy. Několikrát vlétne do jasné pasti i přes své zkušenosti... na tomhle je třeba ještě pracovat.
Musím přiznat že ty jejich oblečky se mi líbí, ale nějak si nedokážu představit jak se v tomhle "rozlývají" v davu.
Bylo by bezva, kdyby mužské postavy ve stěžejních chvílích nelítali za ženskými... k čemu je všichni ti autoři vůbec do těch knih s takovou radostí cpou?
Těším se na další díl. Mám velkou naději, že bude ještě lepší než byl tenhle :-)

bukiet
01.09.2016 4 z 5

Na cestě do Konstantinopole, či spíše do Istanbulu, si Ezio čte Polův deník a my se tak vracíme do děje úplně první hry a sledujeme osudy Altaira Ibn La Ahada. Toto přerušení Eziova příběhu a návrat ke starším hrám, v textu knihy jsou krom obsahu první hry použity i děje z vedlejších mobilních her a vzpomínkové sekvence ze hry Revelation, je důležité pro pochopení dějů v následující knize. Bowden už se docela rozepsal, překlad je pořád takový nějaký kostrbatý a Desmond stále nikde.

PetraMe
11.10.2015 5 z 5

Výborná kniha, doporučuji všem fanouškům série AC :) Strhující děj, přečtený jedním dechem. I když jsem věděla, co se bude odehrávat, kniha mě stejně překvapila. A musím říct, že příjemně :)

Štítky knihy

křižáci křížové výpravy Jeruzalém Richard I. Lví srdce nájemní vrazi Saladin herní adaptace Assassin's Creed

Autorovy další knížky

Oliver Bowden (p)
anglická, 1948
2012  82%Tajná křížová výprava
2011  79%Bratrstvo
2014  86%Černá vlajka
2013  84%Opuštěný
2015  86%Jednota

Kniha Tajná křížová výprava je v

Právě čtených5x
Přečtených408x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených23x
Knihotéce249x
Chystám se číst97x
Chci si koupit42x