Opuštěný

Opuštěný https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175709/bmid_opusteny-vDY-175709.jpg 4 157 28

Assassin's Creed série

< 5. díl >

1735 – Londýn. Haythama Kenwaye učili jak zacházet s mečem od chvíle, kdy ho udržel v ruce. Když se jeho rodinný dům stane terčem útoku – jeho otec je zavražděn a sestra unesena ozbrojenci – brání Haytham domov jediným způsobem, jaký zná: zabíjí. Protože nemá žádnou rodinu, ujme se ho tajemný učitel, který ho vycvičí na smrtícího zabijáka. Haythama ovládá touha po pomstě a proto se vydává cestou odplaty: nevěří nikomu a pochybuje o všem, co kdy znal. Obklopen spiknutím a zradou je vtažen do staleté bitvy mezi asasíny a templáři.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Forsaken , 2012


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
05.04.2023 3 z 5

Deníková forma a zaměření se na postavu Haythama je něco, co knize neskutečně pomohlo. Není totiž převyprávěním, jak bylo u série zvykem, ale rozšířením dějové linie jedné z hlavních postav. Člověk tak více chápe jeho motivace a uvědomuje si, že sám Haytham je vlastně tragickou figurou, která ztratila možnosti života.

DraculasLady
04.04.2023 4 z 5

(SPOILER) S tmto dílem stoupla kvalita autorova projevu, který se zase o kus víc oprostil od herního příběhu a postupně vypouští ty trapné výcvikové lekce, které do příběhu přepsat prostě nejdou. Bylo by fajn, kdyby se mezi řádky objevilo trochu více souvislostí s pozadím příběhu - tedy s revolučním obdobím na novém kontinentě. Zásadový a nesoucitný Haytam mi ale k srdci zrovna nepřirostli. Jeho syn byl z měho pohledu rozhodně lepším člověkem, i když zaslepeným svou vidinou pravdy.


heja
12.06.2022 4 z 5

Každý fanúšik hernej série Assassin´s creed ocení túto knihu. Čítam ju už niekoľkýkrát a vždy som na prvých stránkach nahnevaná, že Connorovi je venovaných len pár stránok, no potom si uvedomím, že je to vlastne aj dobre. Assassína sme mohli spoznať skrz na skrz v hernom svete, kde je hlavnou postavou ( Assassin´s creed III.).
Som rada, že Haythamovi, jeho otcovi, bol venovaný tento diel, hoci, čitateľom, ktorí nie sú fanúšikmi hier, sa to spočiatku môže zdať zvláštne - Prečo čítame o templároch, keď sú tí zlí?
Milujem to, že autor sa rozhodol pre formu Ja rozprávanie formou denníkov a tak môžeme nazrieť do mysle Haythama a pochopiť, prečo robil to, čo robil a dostávame aj vysvetlenia na jeho rozhodnutia.
Jediné, čo mi vadí, je to, že po určitom čase autor skáče rokmi čím raz viac a, niekomu, kto celkom nepozná dejiny a celkové pozadie sveta Assassin´s, to môže len uškodiť, pretože sa môže strácať v deji.

Alex.rrr
06.04.2022 4 z 5

Za mě postupem dílů je to čtivější a příběhovější než přepsaná hra, i když tu mám taky hodně ráda. Příběh Haythama je zase něco jiného a kniha se rychle četla. Zase nahlédnutí do jiného kouta historie.

Marsí5
23.01.2021

Za mě osobně se jedná o slabší díl série. Při čtení jsem měla pocit, jako by ji psal někdo jiný než ty předchozí. Na druhou stranu je děj tentokrát popisován z pohledu templáře, takže to možná bylo cílem :-)
Příběh jsem si tolik neužila díky velkým časovým skokům. Také se mi zdálo, že autor spoléhá na čtenářovu znalost historie. Některé informace byly podány "suše", ve stylu "přece tamta bitva, vždyť víte"...
Také popis soubojů nebyl tak poutavý jako v dílech, kdy se vypráví ze strany asasínů. Upřímně si zatím myslím, že jsem od této knihy nedostala žádné spojení s celkovým příběhem. Předchozí knihy se doplňovaly, čtenář zažíval pocit, že mu dílky skládačky zapadly do sebe. Po přečtení tohoto příběhu vlastně nevím, jestli jsem vůbec dostala něco potřebného...

FerryTaz
18.12.2020 5 z 5

Jsem velký fanoušek AC her a knihy ze světa AC jsou spíše odpočinkovou záležitostí. Popravdě, mě tato kniha velmi nadchla. Způsob jakým byla psaná - jako deník, byl pro mne naprosto nový a velmi zajímavě pojatý. Kniha se četla naprosto skvěle a na konci jsem byl velmi spokojený.

SHi
02.12.2020 5 z 5

Haytham Kenway je skvělá postava, za níž byla v Assassin's Creed nesmírná radost hrát. Tato knížka se věnuje výhradně jeho příběhu a osvětluje, co ho vedlo k jeho cynickému, realistickému a často nelítostnému chování v herní sérii. Kniha je psána čtivě, příjemně obohatí fanoušky AC, ale zároveň si troufám říci, že velice dobře funguje i jako samostatný příběh, který si čtenář užije i bez znalosti hry.

Lisa_Flames
21.10.2020 4 z 5

Kniha by se spíše měla jmenovat "Rozpolecený". Hlavní postava prochází celkem zajímavým vývojem a tím, jak je takto "rozpolcená" mezi dvěma frakcemi, tak je děj o to zajímavější. Zároveň kniha lépe osvětlí rozdíly mezi členy templářů a assassínů. Určitě doporučuji, kniha mi pozměnila pohled na vnimání obou frakcí.

danek5712
25.05.2020

A co Altair, na něho jste zapoměli?

StarPopcorn
10.05.2020 5 z 5

Ezio je Ezio, ale tohle taky šlo :D

MichalKal
27.03.2020 2 z 5

Zatím nejslabší díl ze série...

jasněblond007
25.02.2020 1 z 5

Po předchozích čtyřech dílech jsem byl docela zklamán. Né že by byl příběh špatně postaven, ale s tematikou předchozích dílů a dějovou linkou to má pramálo společného.

Mystifica
30.12.2019 3 z 5

Vůbec nejlepší díl z Assassinského světa, který jsem četla. Odlišuje se od ostatních dílů tím, že dává smysl i jako kniha, aniž byste museli vědět, že se jedná o dílo založené na hře. Daný díl jsem nehrála, ale předpokládám, že kniha ho rozšiřuje. Sice poměrně záhy vám dojde, kdo asi je "vrahem", ale to tajemství, které musíte odhalit a to, že s postavou prožíváte vlastně celý její život, kdy postupně "opravujete tom co se zpackalo" a odhalujete pravdu, vás u knížky udrží. U minulého dílu - Tajné křížové výpravy - jsem taky psala, že je nejlepší, ale tenhle díl je na tom ještě o něco líp.

Roscata
24.06.2019 4 z 5

Pátý díl série Assassin's creed tentokrát z trochu jiného, templářského, pohledu. Kniha je napsána tak že se občas nemůžete pořádně rozhodnou která strana je ta dobrá nebo zlá, stejně jako hlavní hrdina, a tak si Haythama Kenwaye brzy oblíbíte.
Za mě to byl velice podařený díl. I když, Ezio je Ezio.

Jirka92333
20.05.2019 5 z 5

Myslím že se spisovatel s každým dílem posouvá. Rád se pustím do dalšího dílu. :-D

Silent_Mouse
13.11.2018 4 z 5

Notak kniha je to skvělá a určitě doporučuji =)

Kuža007
12.11.2018 5 z 5

Assassin's Creed Opuštěný je Bowdenův zatím nejlepší knižní assassin, kterého kdy napsal. Bowden se narozdíl od vývojářů Assassin's Creed 3, mého oblíbeného dílu, poučil a celou knižní zápletku postavil pouze na životě sympatického Haythama Kenwaye. Ano Haytham Kenway je má nejoblíbenější postava z Assassin's Creed serií. A navíc Bowden doplnil v této knize Haythamův život, který nebyl v AC3. Bowden asi už nikdy nenapíše lepší díl jak tenhle, ale věřím že napíše další a stejně dobré.

Wojta777
14.07.2018 3 z 5

Detailně nám popisuje život Haythama Kenwaye a jeho syna Connora. Dost mě to nudilo. Dávám 3 hvězdičky.

klarence
18.08.2017 4 z 5

Většinou tento druh knih moc nečtu, ale na dovolené jsem ji sebrala synkovi, abych zjistila , co čte :-) a doslova jsem ji zhltla. Mělo to spád a udržela mě ve střehu. Určitě si přečtu i další.

michal999
13.07.2017 5 z 5

Za mě naprostá paráda a zřejmě nejlepší díl od O. Bowdena (i když tady vybírat je velice těžké). Má to spád, spoustu zajímavých zápletek a pro fanouška herní serie, konkrétně novějších dílů, přímo bible (a přitom mě třetí herní díl bavil asi nejméně..:)).