Aspergerův syndrom : život pod společenským tlakem

Aspergerův syndrom : život pod společenským tlakem https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404854/bmid_aspergeruv-syndrom-zivot-pod-spolec-sPO-404854.jpg 3 6 2

Navenek vypadají stejně jako všichni ostatní, ale jejich nitro skličuje neschopnost porozumět okolnímu, pro ně komplikovanému a nevyzpytatelnému světu plnému nepředvídatelných emocí, reakcí a potřeb ostatních lidí. Diagnóza Aspergerova syndromu je v současnosti diagnostikována patnácti dětem z tisíce, mezi nimi výrazně převládají chlapci. Porucha přetrvává do dospělosti a způsobuje svým nositelům velké obtíže v začlenění do společnosti, v rodinných, pracovních i přátelských vztazích. Text Ivety Radkovové je v mnohém zásadní a originální. Na rozdíl od suchopárných příruček a učebnic totiž přináší českému čtenáři unikátní a velice otevřenou zpověď o tom, jak se člověk s Aspergerovým syndromem skutečně cítí a co prožívá, jakým úskalím je nucen každodenně čelit a co by mohlo jeho život ulehčit. Spoluautor knihy Jaroslav Hořejší není jen trpělivým tazatelem. Do knihy přispěl i rozsáhlou studií o příčinách a projevech Aspergerova syndromu, ale především až skandálním textem odhalujícím život Hanse Aspergera a jeho velice pravděpodobnou službu nacismu.... celý text

iveta9067
iveta9067
20.11.2022

Proč má paní Zmiu potřebu vnucovat společnosti svůj názor na postiženou osobu s AS, která pouze odpovídala na konkrétní dotazy druhému autorovi knihy? Kniha je primárně určena pro pracovníky z oboru lékařství a pedagogiky, případně pro sociální pracovníky.
Z komentáře té ženy - Zmiu, by mohl někdo nabýt dojmu, že autorka knihy obviňuje společnost z toho, že je zlá.
Ta autorka jsem já. Společnost není ani zlá ani dobrá. Společnost tvoří jednotlivci. Někteří jsou víc dobří a někteří víc zlí. Pokud máte Aspergeruv syndrom, tak se na Vás ti "víc zlí" víc zaměří. Se syndromem jste víc zranitelnější.
Komentář paní mi přijde zavádějící pro ostatní čtenáře. Nikdo ji nedal právo, aby veřejně vyvozovala nepravdivé závěry o tom, jak vidím společnost. Paní mě nezná.
Ale je fajn, že díky mé knize ví celý svět prostřednictvím tohoto webu, jak paní sama vnímá společnost. Je vidět, že je to pro ni hodně důležité.

Zmiu
Zmiu
29.05.2022 3 z 5

Rozhovor samotný mě tolik neoslovil, ale odborné kapitoly byly poučné. Z rozhovorů jsem se dozvěděla více o náhledu paní na společnost, než o životě s AS. To, že se lidé nezajímají, že nemají čas, zaznělo v knize hodněkrát. Byla jsem až překvapená, jaké je to téma. Pomohlo mi to uvědomit si, že vnímám dnešní společnost zcela opačně. Jako vnímavější, soucitnější. :-)


Štítky knihy

rozhovory Aspergerův syndrom

Autoři knihy

Jaroslav Hořejší
česká, 1947

Kniha Aspergerův syndrom : život pod společenským tlakem je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x