Věže Asperfellu

Věže Asperfellu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479627/bmid_veze-asperfellu-I28-479627.jpg 4 68 17

Asperfell série

1. díl

ASPERFELL JE VĚZENÍ PRO MÁGY. JEŠTĚ NIKDO SE ODTAMTUD NEVRÁTIL… Briony by ani ve snu nenapadlo, že se jednoho dne ocitne v magickém vězení zvaném Asperfell. Koneckonců nebyla ani mág, ani zločinec. Byla dcerou šlechtice, i když s prsty věčně umazanými od inkoustu a zablácenými šaty, protože buď seděla s nosem zabořeným v knize, nebo pobíhala po tajemných lesích jejich rodového sídla. Jakmile však projde portálem do Asperfellu, všechno je najednou jinak: její rodina, domov i bezpečí jsou pryč. Briony stojí na prahu světa zavržených mágů, šílenců, přízraků, temné magie a záhadných vzkazů pronášených pouze šeptem… Jedině tady ale může najít spásu pro trpící lid Tiralaenu. Z Asperfellu, odkud se ještě nikdo nikdy nevrátil, musí přivést právoplatného dědice královského trůnu. Co když ale zlomený princ o záchranu nestojí?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

Asperfell , 2020


více info...

Přidat komentář

Nuray
10.08.2023 3 z 5

Líbí se mi svět, který je v knize stvořen a celkově ten nápad. Kniha se četla (kromě začátku) poměrně snadno a rychle. Bavila mě.

Nebavily mě moc dialogy, ty byly většinou dost dětinské a až se mi nehodily ke zbytku stylu v knize (příběh i kaše okolo jako by byl napsán zkušeným spisovatelem, kdežto dialogy mohlo napsat klidně malé dítě). A celkově postavy nebyly zrovna dvakrát důmyslně zpracované, ani jejich vztahy, které se mi zdály spíše na sílu do knihy vnucené.
Jakmile došlo k velkému odhalení, bylo hned jasné, kdo, co, proč. Až jsem si říkala, kdo je vlastně tím záporákem? Přece to nebude tak snadné... A hle, ono jo.

Ale stejně se mi to líbilo. Hezká myšlenka, svět, jsem zvědavá, jestli bude další díl

Vampucha
11.07.2023 5 z 5

Nenápadná knížka, která nebyla nikde moc vidět a je to opravdu velká škoda, protože je skvělá.
Asperfell je vězení pro mágy, kam se dá dostat pouze branou, kterou musí vyvolat jiný mág. Už to samo o sobě zní zajímavě. V tomto světě je magie jeho přirozenou součástí a lidé se s ní již rodí. Někdo magické schopnosti má, někdo ne ale vše je v pořádku. Dokud nezemře král a na jeho místo nastoupí jeho paranoidní mladší syn. V Tiralaenu se začíná žít ve strachu a čím je mladý král starší, tím je jeho tyranie horší. Mágové začínají být nenáviděni a vražděni.

Příběh sledujeme z pohledu Briony, která je dcerou šlechtice a blízkého poradce krále. Její život sledujeme od útlého dětství a mně to přišlo jako dobrý kontext pro to co se pak děje když už je dospělá a jak se vlastně formovala její povaha. Část knihy se tedy odehrává v Tiralaenu a část pak v Asperfellu, kam se Briony musí vydat pro prince, který je právoplatným dědicem a mohl by vrátit do jejich země klid a řád. Nic však není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Z Asperfellu se ještě nikdy nikdo nedostal, princ je zlomený a přesvědčený o své vinně. Briony je ale hodně tvrdohlavá a jde si za svým za každou cenu.
Jelikož je Asperfell vězení pro mágy asi je vám jasné, že to tam funguje trošku jinak než v běžném vězení. A někdo bez magických schopností, tam není úplně v bezpečí, ale to paradoxně ani ti co magické schopnosti mají.

Celkově je to velmi zajímavě vymyšlený svět a magie s důmyslným řádem, každý má jiné schopnosti. Někdo má silnější schopnosti než jiný a může být i nebezpečnější. Autorka si vyhrála hodně i s postavami a s jejich příběhem. Postupně odhaluje jejich osudy a proplétá je s životem Briony. Některá odhalení jsou neuvěřitelná a vůbec se mi tomu nechtělo věřit!
Celkově je to velmi nápadité a hlavně originální!
Rozhodně je to fantasy, které stojí za pozornost a měli byste této knize dát šanci.


Tereza350
29.04.2023 5 z 5

Davam 5*me se knizka moc libila a netrpelive vyhlizim druhy dil

SBH
25.04.2023 2 z 5

(SPOILER) Nechala jsem se nalákat anotací, oslavnými komentáři a krásnou obálkou. Z knihy jsem však velmi zklamaná.
Hodně úmorný byl úvod podrobně popisující dětství a dospívání hrdinky. Uznávám, že informace tam sdělené byly později důležité, nicméně způsob, jak to bylo podáno, byl hodně neohrabaný.
Ve scéně, kdy Briony skončí v podzemní kobce, Cyprias ji tam navštíví a akorát dlooouze žvaní, jsem byla zralá knihu odhodit v dál. Ve zkratce shrnuje všechny zápory díla. Především je hloupá. Když už se špion dostal do vězení, proč hrdinku neosvobodil a průchod Branou neprovedl tajně, nikoli všem na očích? Potom to zadržování informací a manipulace, vše omlouvané zájmem o dotyčnou. Nepřipadá mi, že by to vedlo k čemukoli dobrému. Za třetí přesunutí odpovědnosti za osud říše na mladou, nezkušenou a hodně naivní hrdinku, ačkoli protřelý špion a šikovný mág by si poradili rozhodně lépe.
Po průchodu Branou se děj svižně rozběhl, aby hned klopýtl o ústřední tajemství, které bylo tak průhledné, že jsem ho odhalila ještě dřív, než o něm jak umbry, tak mor začali tajnosnubně žvanit. Poté už mi neúnosně vadil charakter hlavní hrdinky, ukázková Mary Sue, která vše vyřeší, vše zachrání, každému pomůže. Blehuhe.
Kladem je úžasně vystavěný svět a poměrně neotřelý děj, ačkoli zlo v základech budovy je námět též relativně obehraný. Ale budiž. Pro mě nejhorším záporem byla prostoduchost všech postav včetně ústředního zloducha. Setrvalé zatajování informací bylo úmorné, a jestli mělo zvýšit napětí díla, tak to moc nevyšlo. A zcela zásadně mi chyběl nadhled, trocha ironie a smyslu pro humor. Sem tam vtípek vyplynul spíš náhodně, ovšem díky aspoň za to.
V epilogu se autorka dopustila dalšího literárního zločinu, kdy semletí, zranění a unavení hrdinové za tmy doklopýtají do lesa, pak teprve honí zajíce a vaří jakousi polévku, ošetřují se, procházejí pod hvězdami a dělají asi tak milion úkonů, které by se reálně daly zvládnout tak v průběhu týdne, nikoli jedné či dvou hodin.
Po druhém dílu nesáhnu. Dětinské, schématické, nezralé. Slabé za dvě.

lenka7679
01.12.2022 4 z 5

Slabší čtyřka, jako první díl celkem chytlavé a jsem zvědavá, jak bude pokračovat příběh. Upřímně mi pár věcí nedávalo smysl, třeba to, proč Briony, šlechtična, pracovala, protože pracovat musí každý a samozvaní šlechtici nepracovali. A to nebyla jediná věc. Ale co už, prostě se tam vloudilo pár šotků.
Kniha ve své druhé polovině začala ztrácet dech a zápletka se stávala lehce průhlednou a nedotaženou. Postavy se začaly chovat zvláštně a vztah hlavních hrdinů byl nepropracovaný. Chyběla mi tam hloubka.
První díly nehodnotím tak přísně a nechávám si prostor na to, abych si upravila názor. Pokud se v dalším díle nedostatky vychytají a autorka zapracuje na postavách, bude to za pětku.

Thalin
23.10.2022 4 z 5

Věže nejedou podle klasického scénáře a nejsou plné klišé, což se mi líbilo. Prostředí děje bylo neotřelé a bavilo mě, stejně jako postavy. Nejvíce asi postava prince. Zkrátka mi to přišlo takové osvěžující oproti jiným YA, které častou jedou ve stejném scénáři a některé postavy se chovají až tabulkově. Kniha se dobře četla, nenaznamenala jsem moc hluchých míst, kde se jen kecá, aby se vyplnil děj (což se bohužel taky děje často, pak má kniha 600 stran a v polovině se stane prd). Uvidíme, co nabídne další díl.

Nelly
04.06.2022 4 z 5

Možná trošku slabší čtyři hvězdičky, ale určitě doporučuji všem milovníkům fantasy, protože magický svět vězení a jeho obyvatel v čele s B. a mnoha dalšími je skvěle vystavěn - jen má na mne kniha pomalejší tempo, ale zase je hodně popisná (ne nudně), takže ji klidně mohu doporučit i mladším čtenářům nebo těm, kdo se s fantasy teprve seznamují.

Turlogh
29.04.2022 5 z 5

Výborné fantasy, přečteno jedním dechem, napínavé, čtivé, fascinující svět vypovězených čarodějů. Vřele doporučuji všem milovníkům fantasy žánru. Howgh.

Ellis03
11.04.2022 5 z 5

Já jsem z teto knihy nadsena. Rozjezd byl sice trosku delší, ale uznávám, ze to asi bylo pro ucelený příběh důležité. Každopádně kniha mě bavila. spousta ´zahad ´ mi tedy byla jasná o hodně pred tím, než na to přišla Briony, ale ani to mi nevadilo. Četlo se to samo a já se těším na pokračování.

Fallenyard
28.02.2022 4 z 5

Zajímavý příběh, nenásilně zakomponovaná některá tabuizovaná témata, ale čekala jsem trochu víc. Nepřišlo mi to ani nijak skvostně napsané, celkem průměr. Dokonce mi chvílemi přišlo, že je cílová skupina tak mezi patnácti a dvaceti lety, některé věci na mě byly trochu dětinské. Na druhou stranu musím ocenit romantickou linku mezi hlavními hrdiny, to bylo opravdu hezké a v porovnání s jinými YA knihami takové osvěžující.

zinon
21.02.2022 5 z 5

Také se mi tato kniha líbila. Velice čtivá a zajímavá. Ráda doporučím.

DreamerX9
31.01.2022 4 z 5

Tohle byla nádhera opravdu knižní skvost ve svém žánru. Tohle není žádná YA složená z vulgárních a naivních postav s prostým dějem.
Líbilo se mi prostředí a doba jakou se autorka nechala inspirovat. Je neuvěřitelné kam se celý dej od začátku knihy posunul. Pravda je to trošku bichlička ale co kapitola to perla. Občas se dej trošku táhl a chvilku mi trvalo zorientovat se ve vedlejších postavách a světě ale s dalšími částmi už jsem plula s dějem. Mágové nejsou zas tak originální ale autorka jim dodala v této knize šmrnc. V ději nechybělo ani napětí a vlastně mě kniha vcucla a nepustila. Musím také ocenit tu slovní zásobu a smysl pro humor. Rozhodně doufám v brzký další díl protože jsem zvědavá jak to bude pokračovat a hlavně je to svět do kterého se chci ještě vrátit:)

Tereza350
07.12.2021 5 z 5

Kniha je od zacatku do konce skvela!vrele doporucuji a doufam,ze s vydanim druheho dilu nebude nakladatelstvi dlouho otalet.

ydnac
06.12.2021 5 z 5

Tato kniha mě bavila od začátku do konce :-)
Mám poslední dobou štěstí na super nové fantasy :-)
Briony je dívka vyrůstající mezi šlechtou a poté na odlehlém rodinném sídle.
V jejím světě jsou odsouzení vězni vládnoucí kouzly posílání magickou branou do vězení zvaného Asperfell.
Ona sama tou branou projde...
Moc se těším na další díl :-)

Kroana3
24.11.2021 5 z 5

Luxusní záležitost. Je až s podivem, že tenhle počin nevydalo Cooboo. A upřímně řečeno, stokrát radši si znovu přečtu Asperfell, než jednu z těch generických YA, které do nás hustí CooBoo s Fragmentem posledních několik let.

Prvních 100 stran má relativně pomalý rozjezd, kde vás autorka zasvětí do života jednoho království, jež právě přišlo o panovníka. Díky dospívání hlavní hrdinky přechází tento úvod nenásilně do fantasy, jež se může směle srovnávat s Elantris od Sandersona. Pronásledování mágů, politika, špioni...

Hlavní hrdinka je sympatická, o svém životě vlastně skoro nic neví, a frustrace z toho, co všechno před ní její blízcí celý život skrývali vybublává na povrch vážně vtipnými epizodkami.

Zajímavé typy magie, krásně vysvětleno její fungování, spousta aktuálních témat, která ale nejsou vystrčená do popředí, aby se mluvilo jen o nich. Všechno krásně zapadá a funguje to.
Pokud máte rádi YA, je to povinnost. Pokud máte rádi fantasy, tak taky.

LadyThiefRa
23.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Brionny vyrůstá ve šlechtické rodině v zemi Tiralaen. Učí se všemu, co by měla správná žena znát. Jenže, jak říká její otec, ona je jak vichřice a zajímají ji jiné věci, než jak být správná ozdoba muže.

Mágové jsou v Tiralaenu běžnou součástí života a mají i své vlastní vězení - Asperfell, do kterého když vkročí, již nikdy se nemůžou vrátit zpět. Končí tam hlavně zločinní mágové.

Pak ovšem umře oblíbený král a podle všeho ho zabil jeho syn, který jako mág, je vykázán do Asperfellu. Na trůn nastupuje jeho mladší bratr a nic už nebude jako dřív.

Takovouhle fantasy už jsem dlouho nečetla. Parádně vystavěný svět, osvětlení toho, jak zde funguje magie, zajímavé postavy, které nejsou jen černobílé. Navíc se tam objevují i témata jako obtěžování, že žena ve společnosti bez může nic neznamená a další. Není to tam ovšem nacpané tvrdě, všechno zapadá do děje. Moc se těším na další díl a doufám, že si udrží nasazenou laťku.

!!!SPOILER!!!

Ano, objevuje se tam romantická linka Haters to lovers a pár klišé k tomu náležejících, ale nebylo to tak šílené jako v jiných fantasy, kde je to stěžejním bodem knihy.

Paris131
01.11.2021 5 z 5

Wau! Za mě asi překvapení roku! Kdy vyjde druhý díl?? Autorka má skvělý styl psaní, který se prostě čte sám. Už dlouho jsem se nesetkala s tak skvělým vypravěčským umem. V určitých místech mi to připomínalo GOT, ale musím říct, že kniha je tak skvěle napsaná, že mi to ani nepřekáželo. Nakonec z toho vzešel úplně jiný příběh. Pokud hledáte něco gotického, tak konečně jedna z mála YA, kde tu gotiku skutečně najdete. Budete se procházet chodbami starých věží, ale i mezi náhrobky, míjet Umbry a narážet na všudypřítomné tajemno. Nesmím opomenout ani sympatické hrdiny! A moc se mi líbily popisy, prostě autorka má obrovský talent a každou větu je radost číst. Smekám před jejím talentem!

Jinak nechápu, kdo příběh přirovnal ke Skleněnému trůnu?? To je až urážka pro tuhle knihu. Z krve a popela jsem nečetla, takže nedokážu posoudit, ale Skleněný trůn Věžem Asperfellu nesahá ani po kotníky. A to jak po příběhové stránce, tak po té vypravěčské! Nehledě na to, že ani dějem si tyhle knihy nejsou podobné. Věže Asperfellu jsou sice zařazeny do YA, asi že je to dnes moderní, nebo nevím, proč... Ale je z nich cítit taková ta klasická fantasy a netrpí mnoha klišé nešvary, jako zmíněný Skleněný trůn, který je spíše dívčím románkem, než fantasy. Ano, má tam taky pár klišé, ale dobře zvládnuto a opravdu se nejedná o žádný přeslazený příběh.

Za sebe doporučuji a těším se na další díly!