Askiburgion čili Kniha lidiček

Askiburgion čili Kniha lidiček https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125881/askiburgion-cili-kon-125881.png 5 7 2

Poslední, nedokončená próza Petra Rákose zabaví svou neobyvklou kompozicí, hravým, nespoutaným jazykem a častým střídáním žánrových útvarů. Vystupují zde civilní postavy maloměstských lidiček, které se bez mrknutí oka mísí s těmi historickými... Askiburgion je českou literární legendou, ačkoliv o ní takřka nikdo neslyšel a pravděpodobně ani aktuální druhé vydání z něj bestseller neudělá. Autor v průběhu psaní spáchal sebevraždu a od posmrtného vydání textu v roce 1995 v Českém spisovateli knihu mnozí kradli z knihoven a sháněli po antikvariátech. Románem prostupuje několik rovin vyprávěcích linií a jejich základní rozdělení se člení do tří knih. Jejich kapitoly však jsou promíchané a odlišují se od sebe barvami stránek. Jedna ironicky popisuje vyvraždění vesnice, kapitoly další se skládají někdy jen z krátkých vět či výkřiků a dojde i na mytologicky uchopenou reflexi 20. století. Celkově se jedná pravděpodobně o jednu z vůbec nejsvobodnějších českých próz, která stojí na nejzazším okraji domácí literatury a díky své bizarnosti bude navždy čtenáře přitahovat.... celý text

Přidat komentář

JancaMia
02.01.2020 3 z 5

Hraní si s češtinou, hodně neousrodé, místy ploché o dva listy dál naopak hluboké myšlenky, celkově chaotické poznání světa.

Alex_Jura
04.11.2018 5 z 5

Tuhle knížku jsem četla v prvním vydání, kde se střídaly barvy stránek podle logiky, kterou jsem tehdy nepochopila..., ale bylo to svým způsobem okouzlující. Valdštejnovo město, maloměstské dvorky, tiché odcházení zaprášených vzpomínek... krásný, zvláštní čtení. Jako by někde pod slovy žil jiný, tajný svět, do kterého ani přes autorovu snahu nejen, že nevkročíme, ale většinou ani nedokážem nahlédnout.


Štítky knihy

romány

Autorovy další knížky

Petr Rákos
česká, 1956 - 1994
1993  92%Korvína čili kniha o havranech
2012  91%Askiburgion čili Kniha lidiček
2009  0%7edm 2009
2012  0%Zoo po o

Kniha Askiburgion čili Kniha lidiček je v

Přečtených10x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x