Asja

Asja https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457699/mid_asja-Kau-457699.jpg 4 53 12

Příběh, podle dobového literárního zvyku zarámovaný jako vyprávění bezejmenného cestovatele, popisuje s laskavou empatií a citlivým psychologickým vhledem vznik a narůstání milostného citu vypravěče k ruské dívce Asje, s níž se setká v jistém malebném německém městečku - citu o to silnějšího, že zůstává nenaplněn a vlastně i nevysloven. Výsostně poetický jazyk a citlivost romantika ve zcela realistickém vyprávění jsou typické znaky Turgeněvova literárního stylu.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Ася , 1858


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
10.03.2024 4 z 5

Od Turgeněva jsem četla Jarní vody a Asja se jim podobá. Sevřený, čistý milostný příběh o zbabělém muži.

"Ale nepřečetl jsem ani dvě stránky a Gagin jenom zbytečně počmáral papír (...) a pak už se volně linuly naše mladistvé řeči, vášnivé i dumavé, někdy nadšené, ale skoro vždy nejasné řeči, v kterých se Rus tak rád rozplývá. Když jsme se dosyta vypovídali a naplnil nás pocit zadostiučinění, jako bychom byli cosi vykonali, v něčem uspěli, vrátili jsme se domů."

Opájet se vlastními slovy, místo aby se člověk skutečně namáhal. Mudrci ze čtvrté cenové, mudrci z internetu.

Alethea_k
08.10.2023 4 z 5

Možná jsem se dostatečně nesoustředila, ale příběh mě moc nezasáhl. 3,5*/5*...
Ocenila bych to trošku delší. :-)


vas
07.02.2023

Krásný milostný příběh, romantika až na půdu. Škoda, že to Ivanovi (neboť to byl jistě Turgeněvův vlastní příběh) nedopadlo. Někdy jedna chyba poznamená celý život.

dr.horrible
26.04.2022 4 z 5

Mal sa s ňou oženiť.

dennydee
04.03.2022 5 z 5

Krásný romantický příběh. Na tu dobu dobře napsáno, četlo se dobře. Nechybí děj, zápletka.. Asja mě trochu rozčilovala svou rozpolceností, ale vzhledem k jejímu věku, budiž odpuštěno. Příběh má moc smutný konec.

Eva2424
24.10.2021 5 z 5

Moc krásný poetický příběh tajemné dívky, zvláštní lásky a jejího ještě zvláštnějšího vyústění. Radost číst.

Boboking
03.01.2021 5 z 5

Jsem překvapen, jak nádherný je to příběh. Nejen o silé lásky "na první pohled", ale i v úžasném popisu světa a hlavně přírody v německém Porýní. I přes svůj konec je to příběh silně emotivní.

MiroslavŠkraba
18.12.2019 4 z 5

Nezne a klidne vypraveni, zadne slovo neprebyva, zadne nechybi. Z knihy mam, i pres jeji delku, pocit linearity, celistvosti. Velmi jemne plynuti vypravene se stareckou laskavosti a laskou. Pribeh o nanaplnene, plne, "okridlene" lasce podany bez resentimentu. Asja je prosta zavaznejsich myslenek, avsak ty by sem ani nepasovaly. Velmi krasna cetba, clovek u ni vsak musi byt specialne naladen.

000nugatovej
03.03.2019 4 z 5

Asja, hříbě. Asja, která mi chvílemi připomínala Barunku Panklovou v Moskalykově televizní adaptaci. A vedle ní N. N. - sice starší, ale také nevyzrálý a hlavně zbabělý. Zůstala mu jen staromládenecká vzpomínka na hluboký cit. Zajímavé čtení.

Harry
27.01.2019 3 z 5

Příběh o nenaplněné lásce mladíka a dívky Asji - stačilo jen slovo a vše bylo jinak. Kromě příběhu autor popisuje i prostředí německého městečka s přírodními krásami. Jedná se zřejmě o autentický prožitek spisovatele,...

TheCiko5
12.08.2016 4 z 5

Něžný a šetrný obrázek klasického lidského problému : "Dokážu vyjádřit upřímný vztah k člověku teprve tehdy, pokud daného člověka postrádám."
Autor v této novelce velmi jednoduše, až obyčejně vyobrazuje přechod z lhostejnosti, drobného zájmu, hlubokého "uvědomnění si", až po vroucí lásku neznámého mladíka (pravděpodobně ne úplně dobře skrytý druh ich-formy) a ruské dívky Asji. Jiní, blíže nejmenovaní, místy až brutálně velkorománově nasteroidovaní spisovatelé ruské národnosti, toto téma zpracovávají v šestisetstránkových bichlích. Je milé seznámit se se spisovatelem, který umí stejně silnou emoci popsat v devadesáti stránkách. Velmi laskavé.

Graine
15.08.2012

Novela je někdy nazývána ,,básní v próze" a já s tím mohu jen souhlasit. Vyniká poetickým jazykem a zejména vylíčením hlavní ženské postavy.