Král Krysa

Král Krysa https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48183/kral-krysa-48183.jpg 5 2197 279

Asijská sága série

< 4. díl >

Na východním cípu ostrova Singapuru, v zajateckém táboře Čangi, jsou uvězněni zajatci z řad Spojenců. Krutí japonští dozorci, nedostatek jídla, malárie, cholera i absence zpráv z domova způsobují, že se ze zajatých amerických i anglických vojáků stávají apatické "chodící mrtvoly". Pouze jediný z nich se nedá připravit o svou vnitřní svobodu a vládne táboru jako Král. Králova neuvěřitelná vitalita a podnikavost se nedají zarazit ani ostnatými dráty, ani nenávistí vlastních spoluvězňů. Královým nejbližším přítelem v táboře se stává anglický pilot Petr Marlow, potomek staré britské aristokracie. Přestože životní hodnoty obou mužů nemohou být vzdálenější, společně se postaví úsilí svých věznitelů definitivně zlomit důstojnost zajatců… Vydání osmé, v EMG čtvrté... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

King Rat , 1962


více info...

KatarínaK.
KatarínaK.
06.01.2024 5 z 5

Obdivuhodné, mistrovské dílo, které jednomu vyrazí dech. I dnes, kdy jsem knihu dočetla, po druhé po 20 letech, žasnu a nemám slov. Bravurní sonda lidských charakterů. Pořád o tom přemýšlím a čím déle, tím více si uvědomuji, že nejen v tom malém světě zajateckého tábora Čangi, ale vůbec stále a všude se lidé chovají stejně. Přirovnání lidí a krys je drsné, leč velice pravdivé. I když s tím nemusíme souhlasit, nelíbí se nám to, ale je to tak.
Závěr knihy mě úplně dostal na kolena. A na Hawkinse a jeho psa nemůžu do teď zapomenout.

J0hn
J0hn
23.12.2023

Posloucháno jako audiokniha, ale nedal jsem to až do konce. Začátek byl velmi zajímavý, ale časem mi to začalo připadat všechno moc repetitivní. Takže jsem ani neměl motivaci knihu dočíst.


Majto
Majto
11.12.2023 4 z 5

Jedna z kníh, ku ktorým som sa dostal na vojenčine a zanechala vo mne stopu. Čítal som ju aj rok nato, keď som ju objavil v antikvariáte, no to už je tiež takmer 30 rokov dozadu. Možno som si ju teraz pri treťom kontakte neužíval tak ako kedysi, no stále je to kus dobrej práce a minimálne som sa donútil obzrieť aj po ďalších knihách autora.

Tomk0
Tomk0
03.12.2023 5 z 5

Skvělá kniha z prostředí zajateckého tábora. Příběh mě vtáhl do děje. Jedna z mých nejoblíbenějších knih. 93%

Veveruška320
Veveruška320
09.11.2023 4 z 5

Určitě je to pěkná kniha,jen ne úplně můj žánr.

changaj
changaj
25.09.2023 5 z 5

SPOILERY. Král krysa z vás nebude ždímat emoce, připadá mi spíš jako antropologická studie. Obrázek toho, jak ve specifickém prostředí zajateckého tábora "vykvetou" charaktery, které by mimo něj zůstaly v pozadí jako šedé myši. Ať už to jsou zvláštní schopnosti Krále (který byl mimo zdi věznice nikým) nebo transgender muže Seana (který zazáří jako divadelní hvězda věznice, zatímco po válce je jenom "teplouš"). Je to pouze kontext, který z nás dělá to co jsme?

evelýny
evelýny
31.07.2023 5 z 5

Byla kdysi válka.
A byl kdysi jeden zajatecký tábor, soumračný svět polomrtvých, kde minulost nic neznamenala.
Umřít tam bylo snadné, utrpení žít. Přežít se dalo jen vzájemným úsilím.
Jenom Král si stačil sám.

,,Čangi sedělo jako perla na východním cípu ostrova Singapuru a hrálo duhovými barvami pod poklopem tropického nebe."
,,Čangi bylo genesis. Místem kde se začínalo znovu od úplného začátku."

Jednoduché, přesto sugestivní vyprávění o nelidských podmínkách v japonském zajateckém táboře, které mě absolutně pohltilo.
Konec příběhu nezapomenutelný.

,,A nejsilnější byl vždycky králem. Nejenom zásluhou své síly, ale zásluhou své chytrosti, štěstí a síly dohromady. Mezi krysami."

P. S.: Jen silný donutí osud. Slabého donutí osud sám. Konfucius

Audiokniha: Jiří Dvořák čte mistrovsky jednoduše a tím působivě.

stanislava9718
stanislava9718
02.06.2023 4 z 5

Před mnoha lety jsem byla na divadelním přestavení Král Krysa ve Vinohradském divadle. Kniha je samozřejmě drsnější, než představení. To co prožil autor James Clavell je neuvěřitelné. V knize vycházejí najevo povahy, jednotlivých zajatců, kteří chtěli přežít způsobené peklo od japonských vojáků za 2. světové války.

radimch
radimch
22.05.2023 5 z 5

Kdyby Clavell nestrávil sám ta léta v zajateckém táboře, tak bych váhal jestli je příběh věrohodný. Tím, že to sám autor prožil, dostává kniha jiný rozměr a nerealisticky vypadající scény dostávají důvěryhodnost. Pekelná doba.

101evca
101evca
10.05.2023 4 z 5

Kniha vyvolává spoustu otázek. Jaká je cena přežití? Kde je hranice mezi morálním jednáním a cenou mého života? Jak se postrat sám o sebe a neztratit kontakt s lidstvím? Postava Krále, muže, který dokázal jako jediný najít svou cestu k určitému pohodlí i v zajateckém taboře, dokonale vykresluje, jak silné stránky lidské povahy a schopnosti sebou přinášejí i osamocení a nenávist ze strany těch méně šťastných, těch méně chladnokrevných. Protože společné utrpení a nemohoucnost spojuje a jeho absence ve světě plném bolesti znamená nutně rozdělení a strach.

Eldar80
Eldar80
15.04.2023 5 z 5

Čtení jsem dlouho odkládal. Prostředí japonského zajateckého tábora mě vůbec nelákalo. Ale nakonec to bylo tak dobré, že jednotvárnost nevadila. Clavell umí psát fakt dobře. A potom to skutečně zažil...
Díky tomu je atmosféra věrohodná. Popis života v táboře skličující a beznadějný. Postavy působí autenticky. Je to zdrcující hlavně v tom, že je to na motivy skutečných událostí. A tak je to trochu poučné.
Dozvěděl jsem se věci, o kterých jsem neměl ani ponětí. Tisíce mužů živořilo v něčem, co připomínalo koncentrační tábor. Podmínky byly příšerné. Ostatně přes sto tisíc válečných zajatců nepřežilo.
Málo jídla, špatná hygiena, nemoci, omezená lékařská péče. Přes 3 roky nemáte skoro co jíst, míváte malárii nebo úplavici a pokud nejste úplně na umření, musíte pracovat. Kdo ztratí vůli žít, zemře.
Při čtení jsem často přemýšlel, zda bych v takovém prostředí dokázal obstát a co by to se mnou udělalo. K zamyšlení kniha nutí přirozeně. Není z ní cítit nějaká přehnaná umělecká ambice ani snaha o "poučení" čtenáře.
Ani zbytečně nemoralizuje. Jen popisuje co zažil. Ono to totiž stačí. Spíš je z toho cítit, že to ze sebe potřeboval dostat ven. Je to takové svědectví ve formě románu. Nevyžívá se v nějakých hrůzách, ale popisuje běžný život v zajetí.
Ikdyž se to odehrává v táboře je to překvapivě pestré. Občas i vtipné. Třeba na začátku rozdíly mezi Američany a Brity. Kulturní jinakost různých národů umí Clavell vystihnout skvěle.
Kniha jako celek mě příjemně překvapila. Děj je dobře načasovaný vzhledem k historickým událostem. Ty ovlivní vývoj vztahů mezi hrdiny příběhu. Fakt se to povedlo. Když uvážím, že to je prvotina, celkovou strukturu románu a popsaný život hlavních postav, tak mi vychází 90% 4,5*

knihomolka2022
knihomolka2022
26.02.2023 5 z 5

Dokonalost sama - 10/10.
První věcí, kterou bych chtěla vyzdvihnout, je kvalita psané podoby příběhu. Čtenář má pocit, že prožívá osudy s postavami a dokáže si bez problémů představit místo, kde se děj odehrává, situace, které hrdinové prožívají, i samotné postavy. Text je napsán bez složitých a zastaralých slov a čte se pěkně a plynule. Ovšem hlavním důvodem je samotný děj tohoto románu. Clavellovo dílo mě pohltilo od samého počátku. V knize se nevyskytovaly nudné pasáže, které bych chtěla raději přeskočit. Dočítala jsem ji s velkým napětím, protože do
posledních chvil nebylo nám, čtenářům, jasné, jak bude kniha končit. Jsem ráda, že jsem mohla nahlédnout prostřednictvím tohoto románu do válečné doby a poznat, jak to v zajateckých táborech tehdy vypadalo. Dílo Král Krysa je úžasné, není mu co vytknout a nemělo by chybět v žádné knihovničce vášnivého čtenáře.

PetrCepek
PetrCepek
19.02.2023 5 z 5

Od doby, kdy vyšel román mého oblíbence Chiny Mievilla s identickým názvem King Rat, diskutuji s lidmi, který Král Krysa je lepší. Zatím prakticky u všech (včetně mne) zaslouženě vítězí na celé čáře ten Clavellův.

PS - Od ledna zkouším postupně přečíst - pěkně popořadě od Amise až po Zweiga - všech 46 knih ze skvělé odeonské edice Galerie moderních autorů. Taková čtenářská výzva, jen trošku početnější.

zuziV
zuziV
18.02.2023 5 z 5

Krásný obraz chování lidí a vykreslení charakterů v krizových situacích.

Porlan
Porlan
11.02.2023 5 z 5

Perfektní příručka k asijské dietě, burzovnímu makléřství, rozmnožování hlodavců a nalezení odvahy si kdekoliv ulevit.

meluzena
meluzena
29.01.2023 5 z 5

Když je vám neustálým společníkem hlad, moskyti, úplavice a jiné nemoci, blechy, vedro, smrad, nejistota atd., otázka, co je a není morální, najednou není zdaleka tak černobílá. Celou dobu si můžete dumat, jak byste se v té které situaci asi zachovali vy, jenže kdo si tím neprošel, stejně neví, jak by se doopravdy zachoval - zda by se (ne)zapojil do Královy sítě a kolik službiček či úplatků by skousnul, jen aby se dostal k troše kuřiva nebo jídla navíc. Postava Krále je vykreslena velice plasticky a celé to morální dilema v člověku zanechává jakýsi neklid všech těch otázek stejně jako obrovskou úlevnou radost, že jsme něco takového nemuseli řešit.
Pozoruhodná kniha. Mohu doporučit.

sabina5156
sabina5156
20.12.2022 5 z 5

Schopnost adaptovat se, je jedna ze základních podmínek přežití. A Král Krysa o tom ví nejlépe ze všech. Ještě jsem nezažila aby mě v jedné knize rozčilovalo takové množství postav. Jedná se o příběh, který se odehrává v polovině minulého století v zajateckém táboře. Kniha věrně popisuje prostředí ale i poměry. Mezi všemi zajatci, kteří trpí hladem, nemocemi a nespavostí je jeden, který má krásné hodinky, bílé ponožky, vyžehlenou košili a chodí s úsměvem na tváři. Jedná se o charismatickou postavu takzvaného Kinga (jméno). Nedá se říct, že by byl jakýmkoli způsobem zlý či podlý (když jsem se o této knize učila, aniž bych ji četla měla jsem z učitelova popisu pocit, že je King čistě záporná postava). Jedná se ale o poměrně čestného člověka, který věří v loajalitu a přátelství. Dělá to nejlepší, co může a má také, jako všichni ostatní, obavy z toho, co bude zítra - akorát úplně jinak. Zatímco se jeho kolegové zajatci a přátelé obávají, že další den nepřežijí a těší ze shledání se svou rodinou, ze svobody a dobrého jídla...King se obává, že další den bude tím, kdy tenhle systém, který si vybudoval - postavení vlivu a moci skončí...skončí tím, že skončí i válka. Kniha je jedna z těch nejlepších, které jsem kdy četla. Dotýká se zásadních otázek a několika zajímavých psychologických efektů. Konec je vygradován k dokonalosti.

Chmur
Chmur
13.12.2022 4 z 5

Z Krále krysy mám rozporuplný pocit. Titulní hrdina je v podstatě šmejd, jehož chování se dá vzhledem k extrémním podmínkám pochopit, těžko však respektovat či dokonce obdivovat. Nenašel jsem jedinou postavu, která by mi přirostla k srdci, takže jsem se i místy trochu nudil. Závěr je ovšem napsaný bravurně a tahá celkové hodnocení knihy nahoru.

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
07.12.2022 5 z 5

Ta krysí metafora je prostě dokonalá. Konečné střetnutí s realitou mě udeřilo asi stejně jako postavy tábora. Nezapomenutelný konec, stejně jako i X dalších scén a vlastně celá kniha.

Venda32
Venda32
04.12.2022 5 z 5

Famózní kniha. Dlouho jsem se k ní odhodlával, poté ji nemohl sehnat. Jsem rád, že jsem se k ní nakonec dostal.
Příběh syrový, tvrdý, chytlavý, pravdivý a bohužel v některých svých částech i přenositelný do každé doby.