Arzach / Hermetická garáž

Arzach / Hermetická garáž https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409878/bmid_arzach-hermeticka-garaz-L8w-409878.jpg 4 24 5

Mlčenlivý bojovník prolétá fantaskními světy, aby sváděl kruté a komické boje s bizarními a obřími protivníky. Snové sci-fi příběhy zasahující čtenáře melancholickou náladou a neuchopitelnou atmosférou. A spolu s ním přicházejí bizarní příběhy dadaistického rázu jménem Hermetická garáž! Dva příběhy, které předvádějí Moebia v jeho nejlepší formě a podobě. Vychází ve velkém, luxusním vydání, doplněném o důkladný rozbor Moebiova díla a malířského stylu!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Crew
více info...

LordSnape
LordSnape
27.07.2022 2 z 5

Mám Mœbia moc rád, ale tohle už příliš zestárlo a dnes v podstatě nemá moc nabídnout. Arzach byl ve své době jako základní kámen, na kterém ostatní stavěli, ale nyní už je v podstatě x-krát překonán. Hermetickou garáž pochopíte už jen pod vlivem hub.

Disease
Disease
18.08.2020 2 z 5

Kdysi to byl asi opravdu milník, ale dnes už je to jen "film pro pamětníky". Kolorovaný Arzach je fajn, kresba má něco do sebe. Hermetická garáž měla co říct nejspíš jen v těch 60s, kdy vznikla.


azzies
azzies
03.12.2019 4 z 5

Moje první setkání s Moebiem.
Po otevření a zalistování knihou jsem byl překvapen rozdílností stylů první barevné části (příběhy) a druhou, černobílou (jeden příběh, který vyšel na pokračování a je zde kompletní) částí. Na konci knihy je pak menší rozbor toho, jaké techniky autor využíval, a v čem byl objevný. Nejdříve jsem se pustil do barvených příběhů. Kresba je původní a barevně zajímavá, téma je neobvyklé, možná záhadné a rozhodně temné. Nic co by mě zaujalo, abych se k tomu vracel. Do následující Hermetické garáže jsem neměl moc chuť se pouštět, tak jsem si přečetl závěrečný rozbor a ten mě přesvědčil, že mám H.G. zkusit.
A nestačil jsem se divit. Příběh asi trochu odpovídá době, kdy vznikal a jeden by řekl, že mu neví hlavy paty, ale pak je tu kresba. Kresba tenkou černou linkou - linkou která zastane vše, co je potřeba. Plastičnost objektů, postav, pozadí, času...a geometrická a perspektivní práce je dotažená velmi, velmi daleko. Snové prostředí je navíc schopno pojmout velkou paletu rozdílných nápadů, které ale takto graficky zpracované vytvářejí uvěřitelný svět.
Některé panely by mohly bez potíží fungovat jako samostatné obrazy, několikrát jsem listoval knihou tam a zpět a znovu si prohlížel stejné obrázky, v nichž se dalo najít občas něco, co nebylo při prvním čtení objeveno.
Takže, dopadlo to dobře, velmi dobře, jen slabší příběh (nebo spíš jeho 70ková ulítlost) zabraňuje vyhoupnutí té páté hvězdě. A kandidát na čestné místo v knihovně...

3DD!3
3DD!3
26.06.2019 4 z 5

Studie vizuálního vývoje komiksu. Moebius je průkopník a jeho obrazy stále budí úžas. Příběhově je Hermetická garáž až moc trippy, aby obstála v dnešní době, ale dala vzniknout obrazům, které se vryjí do paměti a je možné je studovat stále dokola objevovat nové věci. Obzvláště cenná je finální pasáž s rozborem některých políček. Zde teprve doceníte jeho génia.

martinstefko
martinstefko
23.05.2019 5 z 5

U Arzacha se ale na první pohled budete kochat kresbou, která je prostě úchvatná. A ona něco vypráví. Jednotlivé příběhy "Arzachu" skutečně chtějí něco sdělit, jsou povídkami, i když ke konci už o tom možná budete pochybovat. Jako kdyby se Moebius skutečně více obrátil do nitra, na své démony, jako kdyby je kresbou prezentoval tak, že to pochopí především jen on sám. ale přitom světu přinesl něco, co je naprosto jedinečné, specifické a do jisté míry doposud nepřekonané. Jistě, při čtení komiksů, které jsou v knize "Arzach / Hermetická garáž" obsaženy, se může dostavit i frustrace. Do knihy ale prostě nesmíte jít s tím, že dostanete zajímavý příběh, ne do knihy "Arzach / Hermetická garáž" musíte jít s tím, že dostanete zajímavé a jedinečné umělecké dílo. A takové skutečně dostáváte. Zkušenost s dvojicí "Arzach / Hermetická garáž" se při čtení komiksu příliš opakovat nebude. I to tvoří jeho jedinečnost.

Autorovy další knížky

Mœbius (p)
francouzská, 1938 - 2012
2011  84%Incal
2018  75%Šílená ze Sacré-Coeur
2017  63%Andělské drápky
2012  71%Arzach
2018  80%Svět Edeny

Kniha Arzach / Hermetická garáž je v

Přečtených29x
Doporučených2x
Knihotéce22x
Chystám se číst7x
Chci si koupit5x