Přetížení

Přetížení https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22667/bmid_pretizeni-0Ya-22667.jpg 4 335 42

Arogantní a mocná elektrárenská splečnost kontra spotřebitelé energií a ekologické hnutí. K tomu politický extrémismus v jeho patologické podobě - terorizmu. To je dost protikladných zájmů, aby děj románu měl akční až strhující průběh. Také v tomto díle autor potvrzuje v čem je jeho přednost - dokonalá znalost prostředí a lidí i problémů dnešního světa, nenapodobitelné vypravěčské umění.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Riopress
Originální název:

Overload , 1977


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
03.02.2024 4 z 5

Hodně mě překvapilo, jak se v roce 1977 řešilo životní prostředí, neziskovky, nedostatek ropy, alternativní zdroje energie, díky vyšším teplotám nároky na klimatizaci a s tím související nedostatek elektrické energie. To mi přijde prakticky stejné jako v současnosti. Ať si kdo chce co chce myslí o Američanech, nelze upřít, že v té době byli opravdu aspoň 20 let v předstihu před zbytkem světa.
Pokud jde o děj, Hailey podává velmi zajímavý pohled do oblasti výroby el. energie. Tentokrát mi ale přišlo, že není tak propracovaný, jak bych čekal. Charakteristika postav je jen povrchní, vyprávění je takové hodně zjednodušené, střet dobra a zla. Navíc autor dost velkou část děje soustřeďuje na teroristy a na amatérské detektivní pátrání a zde není až tak silný a přesvědčivý. Každopádně i přes tyto výtky rozhodně kniha stojí za přečtení. 70-75%, 3. 2. 2024.

janina66
10.10.2023 3 z 5

Když jsem knihu četla poprvé, cca před 30lety, kdy u nás vyšla, tak jsem hltala každé slovo a tenkrát se mi líbila.
Nyní jsem ji vyslechla audio, ale už mě nebavila. Až na pár napínavých akcí, mě to nudilo.


Luigi1
24.12.2022 3 z 5

Jsem velice zklamaný,kniha mě vůbec nenadchla.

ludek.n
14.03.2022 5 z 5

Vždy, když sáhnu po knize Arthura Haileyho, vím, že se mi dostane maximálně fundovaného čtení, které je současně vysoce explozivní a plné emocí. Nejinak je tomu s románem Přetížení, které čtenáře zavádí mezi vysoké kádry energetické rozvodné společnosti, operující v Kalifornii. Zápletka je jasná a přehledná, Hailey před námi rozhodně nic neskrývá, ani si nehraje na schovávanou. Děj míří zcela neochvějně k závěrečné eskalaci, která není kdovíjak bombastická, ale v emoční úrovni nesmírně silná a přesvědčivá. Tradičně mistrně zvládnuté jsou charaktery jednotlivých postav a vůbec celé společenské pozadí, jež nám Hailey ve svém díle představuje. Od těch obyčejných každodenních starostí až po zákulisí vysokých politických a ekonomických struktur. Přestože zatíná sekeru hodně hluboko do amerického způsobu života, nepranýřuje ani nevynáší soudy. Je zkušeným a na slovo vzatým pozorovatelem, který podává zprávu o stavu společnosti i o tom, co se děje za oponou. Napadají ho otázky, které si málokdo z nás pokládá, natož aby na ně hledal odpovědi. Hailey to dělá za nás. A dělá to tak zatraceně dobře, až se ve vás všechno chvěje napětím, soucitem, smutkem i vzrušením. Neznám žádného jiného autora, který by to dokázal tak spontánně a zdánlivě jednoduše. Maximální hodnocení je v tomto případě nezpochybnitelné.

Usire
05.10.2021 3 z 5

Asi nejslabší kniha Haileyho. Děj ale není tak špatný, je uvěřitelný, jen hlavní hrdina není tak kladný jak jsme zvyklí. Mnoho věcí je platno dodnes, např. zájmy velkých firem vs. ochrana životního prostředí, novinářská senzacechtivost atd.

petulik330
11.05.2021 3 z 5

Tato kniha je mě docela sklamala. Mám ráda tohoto autora, ale konkrétně tuto knihu jsem se musela doslova nutit dočíst až do konce.
Pan Hayley má rozhodně lepší knihy než je tato.
U některých pasážích mi i slza ukápla. Jsem hrozná měkota. Kniha opět obsahoval vše na co jsme u něj zvyklí. Nějaké to drama, spletitost lidských osudů a lidské chování v napjatých situaci. I tady lze vidět, že si dal autor tu námahu s obhlídku prostředí.

baji42
02.05.2021 3 z 5

První kniha od tohoto mistra románů, která mě trochu zklamala.

Lucie__
31.03.2021 1 z 5

Nejslabší kniha od tohoto autora, kterou jsem dosud četla. Několikrát jsem váhala, zda odložit nebo dočíst. Dočetla jsem, ale velmi slabé to bylo až do konce. Většina postav v knize bláznivé nebo jak je nazvat. Části knihy s postiženou ženou úplně zcestné, dle mého názoru. Přidala bych se k hodnocení níže "odpad", ale vzhledem k tomu, že mám autora docela ráda jednu hvězdičku dávám.

Yukon777
07.03.2021 odpad!

Rád by som dal menej než jednu estrell, keby sa dalo. Je to taký stokaliterárny odpad, že na to škoda slov. Nevadilo by to, keby tam nebol podpísaný Majster. Zošalel? Mal skrat v rozvodni? Čo za egomaniacku sr ačku bez znalosti problematiky, zato s nepríčetným kopulovaním v králičej frekvencii, ešte aj s ochrnutou holkou, to napísal? Mal som to z knižnice. Keby bola moja, podložil by som ňou nohu stola v krčme.

archivářka115
07.03.2021 2 z 5

Čekala jsem od ní víc. Zklamala mě

Rapeh
01.01.2021 5 z 5

Zajímavý příběh napsaný se znalostí prostředí,mého oblíbeného autora

Paris2000
16.10.2020 2 z 5

Od takového autora u kterého jsem vždy nemohla knihu odložit, je tato kniha za mě nejméně působivá napínavá.

Když to srovnám Let do neznáma, Penězoměnci...

Souteska
09.05.2020 3 z 5

Knihy o blackoutu a podobných tématech mám ráda. Příběh celkem dobrý, ale uvítala bych více akce, hlavní postavy se mi zdály padlé na hlavu, ale možná to bylo tím, že kniha už je staršího data. Oddychovka to není špatná.

Nunynka
03.09.2019 3 z 5

Knihu jsem začala číst a musela jsem ji odložit. Po měsíci jsem se k ní vrátila. Za mě nejslabší kniha od Haileyho. Nesympatická hlavní postava a dění okolo energie a elektrárny mě moc nebavilo.

Chingiz
29.01.2019 odpad!

Niečo tak megahlúpe som od autora Letiska, Peňazí či Hotela nečekal. Akoby to ani nepísal Hailey, ale nejaký jeho asistent mdlého rozumu a vysokých ambícií. Celé jeden nezmysel bez základnej znalosti problematiky. Hlavný hrdina narcis k zblití. Zlatou malinou za úchyláčinu spojenú s egomaniactvom by bolo oceniť jeho súlož s kvadruplegičkou.
Stále sa mi chce veriť, že to Hailey nepísal osobne, no takéto niečo nemal ani podpísať. Strata času. Ani na jednu hviezdičku.

de_baques
27.09.2018 1 z 5

Absolutně nejslabší román, který jsem od Haileyho četl. Vybral si jako vždy zajímavé odvětví, kde se pokusil vystavět podle osvědčené metody dramatickou zápletku prolnutou řadou oborových podrobností - tentokráte z energetiky.

Čili parametry nastavené dobře - ale v hlavní roli tak nesympatický, sebestředný postelový hrdina, který si nemůže pomoct a musí se vyspat s kámošovou manželkou, aby konečně otěhotněla, za hoďku přijde hned její ségra, že chce taky, pak orgie s od krku dolů ochrnutou čtyřicátnicí a zakončí to mladinkou černoškou. Mezitím do děje zasazená obstojná kritika levičáckých ekoteroristických organizací (typu greenpeace, duha apod.), bohužel to bylo na takhle obsáhlou knihu hodně málo.

OldFirehand
17.01.2018 2 z 5

Dávam 2*. Iba kvôli nápadu.
Samotné spracovanie ma dosť sklamalo. Nemastné, neslané, nevraviac o tej hnusnej skoroláske alebo čo to bolo s paralyzovaným dievčaťom - úchylné.

Nedá sa to porovnať s Hotelom.

petřička
06.12.2017 3 z 5

Kniha se mi docela líbila. Mám Haileyho ráda, ale líbí se mi jeho dřívější romány. K těm se ráda vracím. Tuto knihu už znovu číst nebudu. Téma energetiky - sice zajímavé, ale občas jsem se ztrácela.

Arsinoe_06
04.10.2017 1 z 5

Jsem zhruba ve 3/4 a uz to asi doctu, ale...nemuzu si pomoct, ale prijde mi ze v knize jsou strasne lacine zapletky, z hlavniho hrdiny se dela sexualni masina, ktery je i pres milion never stale za toho nejvetsiho kladase a hrdinu, ktery ve finale zazracne prozre kdyz se objevi nemoc u manzelky...vsechno prehnane, malo propracovane a celkove to autorovi neverim a rozhodne po zadne dalsi knize sahat nebudu, za me absolutni zklamani vzhledem k hodnocenim zde...

Kukinka
09.09.2017

Román o věci, která je mi naprosto cizí. Nicméně i tak mě opět pan Hailey dokázal naprosto vtáhnout do děje o krizi v energetice, i když za mě osobně se jedná o jeho průměrné dílo. Moc se mi ale líbil jeho styl "řeknu vám, na co hrdinové přijdou v budoucnu" a vůbec to nenarušovalo napětí z téměř detektivního románu o terorismu na velkou elektrárenskou společnost. Hailey je podle mě jediný, kdo dokáže uhrát předběhnutí děje, aniž by zmírnil zvědavost, co s hrdiny bude.