Seznam sedmi

Seznam sedmi https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17613/bmid_seznam-sedmi-V45-17613.jpg 4 133 23

Arthur Conan Doyle série

1. díl >

Dobrodružný román s mystickými prvky vypráví o pokusu černých mágů získat nadvládu nad materiálním světem pomocí okultních praktik. Děj se odehrává v roce 1884, kdy se spisovatel Arthur Conan Doyle zabývá studiem theosofických spisů ruské mystičky Blavatské a na jejich základě napíše působivý dobrodružný román. Neúmyslně tak odhalí skupinu černých mágů, která chce pomocí mystiky ovládnout svět, a ta pak pronásleduje spisovatele a lidi kolem něho.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Jota
Originální název:

The List of Seven , 1993


více info...

Přidat komentář

Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Já jsem se u toho normálně bála.

Česneksmedem
03.06.2023 4 z 5

Rozhodně to nebylo špatné. Na druhou stranu, té vaty tam bylo celkem dost. Asi nejvíc jsem se bavil u soukromého vlaku, který samozřejmě uměl jeden z přítomných ovládat. Duchařinu a zombíky moc nemusím, ale dobrá. Možná zkusím i pokračování Šest mesiášů.


katy238
18.10.2022 5 z 5

Kniha Seznam sedmi autora Marka Frosta je akční jízdou z britských ostrovů 19. století. Mladý Artur Conan Doyle je vtažen z poklidu své četby v malém bytě přímo do událostí přesahujících jeho chápaní a celý dosavadní známý svět. Událost stíhá událost a tehdy ještě mladý doktor se nestačí divit, co vše je možné. A přitom mu jde nejenom o život.

Seznam sedmi patří mezi skvělou akční duchařinu, která i když nerozvine všechny potenciály nastíněných dějových linek, strhne čtenáře s sebou až do samého závěru. Jednotlivé postavy se svou osobností Vám přirostou k srdci a žijete s nimi jejich příběh a prožíváte veškerá příkoří. A to s mrazením v zádech, protože děsivá atmosféra knihy je vykreslena skutečně mistrně. I když se dnes jedná už o starší knihu, stále stojí za to se po ní podívat a užít si ji.

MartinvonHau
07.05.2021 4 z 5

Moje srdcovka. Kniha, kterou jsem přečetl minimálně čtyřikrát. I když si musím přiznat, že to už na mne zdaleka nepůsobí jako poprvé. Tenkrát to byla bomba, dnes už to člověk zná i odjinud. Autor Sherlocka Holmese sám zažívá dobrodružství svého literárního hrdiny a společně s jeho předobrazem vyřeší celosvětové spiknutí. Čtivé, chytlavé. Paradoxně, když jde kniha do finále, stává se rozvláčnou a naposledy jsem se musel nutit, abych ji vůbec dočetl. A pointa? Od prvního přečtení absolutně největší zklamání z celé knihy. Autor si hraje na tajemství, stránky epilogu jsou slepené a uvozuje je text, že přečíst se mají až po dočtení knihy. Ale každý, kdo při čtení dával aspoň trochu pozor, to už dávno odhalil. Prostě banalita, že když se má ve světě zpřítomnit zlo, bude to zrovna tímto způsobem. Za ten závěr prostě hvězda dolů.

TreborDor
21.06.2020 4 z 5

Jako novinku v 90's (navíc pod vlivem "sov, které se nezdají být, čím jsou" ; ) jsem hltal a byl uchvácen. Zuby času román mírně "zestředněproudařily", nicméně je (až na ca poslední pětinu, kde je nějaké studené, profesorské) pořád báječně čtivé, záhadné a zábavné...historií (byť AH) mi objevné a dohledávajíc prameny stav vědění rozšiřující....no a pointa, heil, par excellence....

lugh
12.02.2020 3 z 5

Nebylo to špatné, ale na druhou stranu od člověka, který se podílel na TWIN PEAKS bych čekal propracovanější zápletu do které bude víc zakomponována H.P. Blavatská. Přesto se příběh čte velmi dobře, často jsem jej podvědomě porovnával s dílem A.C. Doyla ze kterého bezesporu vycházel. Někdy jsem si musel připomínat, že nečtu S. Holmese. Jsem zvědavý na druhou knihu Šest mesiášů.

Seabeast
03.09.2019 5 z 5

TWIN PEAKS jakožto kultovní seriál první poloviny 90. let zná asi dost lidí - minimálně o něm slyšela (poslední třetí řada je z roku 2017). O čem ví málokdo, že vedle režiséra Davida Lynche (mého nejoblíbenějšího vůbec) je spolutvůrce Mark Frost, který má na svém kontě i několik knižních počinů. U nás jich vyšlo celkem 8 a Seznam sedmi je jeden z nich. A jde o mimořádně zapeklitý, tajemný a dobrodružný příběh. Hlavní postavou je historicky reálný spisovatel Arthur Conan Doyle, který je autorem proslulého Sherlocka Holmese. I v této knize Mark Frost na detektivní prvky nezapomněl a snoubí je spolu s okultismem, Viktoriánským obdobím Britského impéria a nějakého toho světového spiknutí. Zatraceně mě to bavilo, i když je pravda, že pár míst se nevyhne více podrobnějšímu popisu, který lehce odbočuje od hlavní dějové linky. Možná by tam nemusely být, ale pro hlubší pochopení knihy mají funkci doplňujících informací. Jako třešnička jsou na konci dva zalepené listy, které se mají odtrhnout až po přečtení poslední kapitoly - epilog příběhu. Má pointu, kterou nehodlám vyzradit. Kniha se dokonce dočkala volného pokračování s názvem Šest mesiášů na kterou se brzo s chutí vrhnu, protože Seznam sedmi mě dostatečně namlsal. Parádní mysteriózní čtivo!

MaxQ
24.01.2019 4 z 5

Poprvé jsem četl snad před 20 lety. Tehdy to pro mě byla bomba. I dnes jde o velmi čtivou a napínavou knížku, ale to kouzlo se vytratilo. Ale to je asi můj problém. Jinak samozřejmě doporučuji všem, kdo má rád mystiku, tajemství, historii, krev a samozřejmě Sherlocka Holmese.

Toffee
04.06.2018 2 z 5

Kdyby to psal A. C. Doyle v roce 1884 a ne Mark Frost v roce 1993, bylo by to dramatičtější a tajuplnější a dostálo by označení "dobrodružný román". Nevím, nakolik k mému dojmu z knihy přispěl fakt, že jsem ji četla hodně dlouho a rozkouskovaně, ale bylo to úporné a po většinu času nudné. Zbytek byla jen béčková duchařina.

endyelis
29.01.2018 5 z 5

Pravda je, že jsem se ze začátku nemohla vůbec začíst a už chtěla knihu odložit, ale vyplatilo se vydržet!
Je to výborná kniha, napínavá a plná životních úvah a pravd, se kterými se ztotožňuji :-)

milan1315
07.07.2017 5 z 5

Nádhera.

frenger
22.05.2017

Jedna z nejlepších knížek co jsem četl...včetně pointy ve slepených stránkách..

waltraud5114
27.04.2017 5 z 5

Túto knihu by som si vzala na pustý ostrov, tam sa asi nedostanem, ale do rakve mi ju môžu dať, nech mám na druhom svete čo čítať. Aj Šest mesiášú, samozrejme. Nikdy sa mi nepáčili duchárske príbehy, ani filmy, ale Mark Frost ich pre mňa rehabilitoval.

CharlesWard
22.04.2017 3 z 5

Největší problém tohoto románu jsou jeho četné nudné části. Od přečtení mě málem odradily hned na začátku, a i se zatnutými zuby nehty, mi kvůli tomuto nešvaru, jeho přečtení trvalo něco málo přes dva měsíce. Situaci bohužel nic nepomáhá ani závěr románu, který naprosto staví na hlavu celou, do té doby vybudovanou, a svým způsobem i zajímavou zápletku. Knihu tedy beru jako jednu velkou čtenářskou výzvu. Jen tak docela nevím, zda mám být rád, že jsem u knihy s přestávkami vydržel, zakousl se a knihu zdárně dočetl. Nejsem si tak docela jist, že to stálo za to.

lazarus
12.03.2016 3 z 5

Vzhledem k vysokému hodnocení knížky jsem očekával trochu víc. Netvrdím, že jsem se nebavil. I když je pravda, že od poloviny už příběh ztrácel dech a vyprávění bylo čím dál víc "brakovější". Závěr mě přišel drobet patetický a vzhledem k místy docela zbytečně rozvleklému ději dost urychlený. Další knížky od pana Frosta už v plánu nemám. Jeho jazyk, snad vinou překladu, je lehce neohrabaný a nečte se nejlíp.

gongon44
26.01.2014 5 z 5

Tuhle knížku miluju. Četl jsem už několikrát a určitě ješte budu. Útok mumií v Britském muzeu, soukromý vlak atd. Prostě skvělé.

bookgover
25.12.2013 5 z 5

Napínavý příběh, který se čte sám ...

miklaras
09.11.2013 5 z 5

Ano, ano, ano. Jack je mou láskou od prvního vydání a nechápu, jakto, že nevychází znova a znova (někdo mi ukradl jeden díl)

beruslava
01.08.2013 4 z 5

Bylo to trochu něco jiného než jsem čekala, ale četlo se to dobře a svižně.

Ronin Roujin
03.07.2013 5 z 5

Když byl A. C. Doyle ještě mladý a potřeboval peníze... Velká jízda s již zmíněným pánem a hrdinou, který byl kterého "prý" předobrazem slavného Holmese. xD Akce, černá magie a záhady. Co si přát více?