Artemis

Artemis https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505430/bmid_artemis-xbH-505430.jpg 4 1499 378

Autor celosvětového hitu Marťan se znovu hlásí o pozornost milionů čtenářů: tentokrát sci-fi thrillerem z blízké budoucnosti – napínavou noir kriminálkou odehrávající se na Měsíci. Jazz Bašarová pracuje jako kurýrka. Občas i nelegálního, čili pochopitelně lépe zaplaceného zboží. Jak jinak přežít v Artemidě, jediném městě na Měsíci, když nejste bohatý turista nebo výstřední milionář? Když si tu poctivě vyděláte sotva na jídlo? Když ani příležitostné pašování nestačí na slušnější bydlení? Všechno se ale změní v okamžiku, kdy Jazz dostane nabídku provést velkou věc. A to za odměnu tak závratnou, že se prostě neodmítá. Jenže tahle zakázka jí brzy přeroste přes hlavu – zaplete se totiž do vysoké hry, v níž jde o ovládnutí Artemidy. A kterou by nemusela přežít…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Artemis , 2017


více info...

Přidat komentář

murdoch
05.03.2024 3 z 5

Čitelný, ale na Marťana nebo Spasitele to bohužel nemá.

Ládja
04.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Tohle se teda nepovedlo. Pár dobrých nápadů a dobře se četlo, to je tak jediné plus...
...nejvíc mě dostalo...ha, číňan, viděla jsem ho pár minut, má rád startrek tak jeho kód trezoru musí být jako čislo Enterprise...(jistě ještě tam byl prach, který se usadil na používaných číslech).
Jako kdyby to napsal někdo jiný než kdo napsal Marťana a Spasitele.
Zklamání...1.5*


Gimli
18.02.2024 5 z 5

Strhující jízda měsíční krajinou! A do té Weir, stejně jako ve Spasiteli (Marťana jsem zatím nečetl), umně vplétá zajímavé vědecko technologickcé exkurze!

KnizniTurista
08.02.2024 3 z 5

Kniha stojí za přečtení, ale určitě to není taková bomba jako Marťan nebo Spasitel.

Martinmmm
06.02.2024 4 z 5

Iná ako ostatné knihy od Andyho Weira, ale aj tak dynamická vesmírna detektívka..

animovanej medv
06.02.2024 4 z 5

Já jsem knihu přečetla během dvou dnů. Už mi je konci přišla dlouhá a byla jsem unavená z nekončící akce, ale pořád mě bavila. Rozhodně stojí za přečtení.

kayu
28.01.2024 3 z 5

Marťan i Spasitel patří moje oblíbené knížky, ale tady se bohužel konalo zklamání. Hlavní hrdinka mi byla nesympatická, ačkoliv jsem se opravdu snažila si ji oblíbit. Rádoby vtipné hlášky a sexuální narážky, kterých je knížka plná, byly na úrovni pubertálního humoru. Příběh, ačkoliv byl poměrně nabitý akcí, mi přišel méně čtivý než zmiňované dvě knížky. Konec mě trochu zklamal, mimo jiné jsem čekala nějaké rozuzlení dopisů s kamarádem ze Země.

danny_21
20.01.2024 3 z 5

Po povedeném Marťanovi bylo nevyhnutelné sáhnout po dalším Weirově dílku a přiznám se, očekávání byla velká. Příběh o pašeračce Jazz, provozující šmelinu na naší kosmické souputnici, která v chabé gravitaci a nulové atmosféře touží zbohatnout a kývne na kšeft, který se tváří jednoduše ale končí málem vyhlazením celé Lunární komunity mě hodně zklamal. Postava Marka Watneyho byla vtipná, sympatická a pozitivní, zato Bašarová byla vykreslená jako nesnírmě talentovaná a inteligentní superžena, která se chce být nezávislou, ale je to charakterní mrzák. Přiznám se, že hodnocení ovlivnilo i to, že autor se veze ( chci věřit, že ne záměrně ) na vlně současného sluníčkaření, nezávislého feminismu a protěžované homosexualitě. S bídou dávám čistý střed a budu doufat, že Spasitel bude naladěn "Marťanovsky" - 50 %

Jara.v
19.01.2024 3 z 5

Tohle se moc nepovedlo. Pár dobrých hlášek, ale jinak to bylo spíš nudné a možná i překombinované. Takový střed, který neurazí, ale ani nenadchne.

Patrik02
12.01.2024 5 z 5

Stejně, jako Marťan Mark Watney, je i Jazz Bašarová neuvěřitelně sympatická postava, které Andy Weir zkrátka psát umí. Stejně, jako Marťan v sobě i Artemis ukrývá poutavý příběh z hlubin sluneční soustavy, nešetří vtipem ani scénami, které hltáte se zatajeným dechem. Kniha je opět plná vědeckých termínů, které se však autorovi daří celkem nenásilně vysvětlit i "běžným" lidem. Za mě velmi zdařilá kniha. 5/5

Niu
02.01.2024 3 z 5

+ Čtivé
- Dlouhé kapitoly, nepříjemná hlavní postava, technické věci (o kterých běžný člověk neví, zda jsou reálné).

Můj problém - neschopnost představit si jednotlivé postupy a činnosti osob v daném prostoru.

Morfyk
27.12.2023 3 z 5

Poslechnuta audiokniha.

za mě neurazí, ale ani nenadchne, ale ve finále to byl celkem fajn poslech, jen se mně to asi zrovna netrefilo do mého "naladění" na scifi, uvidíme co semnou teď udělá Spasitel, snad bude lepší :-)

Hodnocení knihy: 65%

risha03
05.12.2023 4 z 5

Ok, narovinu, tohle bylo překvápko. Marťana jsem kdysi zhltl jedním dechem, hned nato koupil Artemis, přečetl doslova tak 5 stran a odložil na x let do své knihovny. Chyba. Kniha od začátku chytlavá, hezky plyne, nenudí, působí po fyzikální stránce odborně stejně jako Marťan, příběh je super. Dal bych i plný počet hvězd, nebýt pár logických děr v příběhu (ale to bych spoiloval), které lze ale s ohledem na vše ostatní odpustit.

absa2611
03.12.2023 3 z 5

Pěkná knížka; z těch třech, co jsem od A.W. četla, je nejslabší, ale to nevadí... ;-)

peeetta
11.11.2023 4 z 5

Knize Marťan se nevyrovná, ale byla to velmi zajímavá četba. Taková vesmírná detektivka. Nevěděla jsem, co bude následovat, byly tam nečekané zvraty.

Marcela52
19.10.2023 4 z 5

Tento kosmický thriller se zpočátku četl velmi dobře, pak už to byla trochu nevěrohodná pohádka o dívce, která všechny obyvatele Měsíce zachránila. Od tohoto autora se mi moc líbil Marťan, i ve zfilmované podobě, tak jsem čekala trochu více. Nejsem velký fanoušek literárních výletů do budoucnosti, ale díky čtenářské výzvě, jsem si tento titul vyhledala. Nebyla to úplně ztráta času, ale také nic objevného, četla jsem rozhodně mnohem lepší knihy z tohoto žánru.

Veggi
11.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak pěkně to začalo a tak přiblble skončilo. Od autora Marťana jsem čekala víc. I když je mi jasné, že na velký úspěch se těžce navazuje a po shlédnutí některých scifi filmů byla vidět velká, ale opravdu velká inspirace pro Marťana, myslela jsem na víc.
První zhruba 2/3 knihy pěkně odsýpaly, zápletka zajímavá, no ale ten konec! Jako opravdu nevěřím, že by se nikomu nic v Artemidě nestalo a celá anabáze na konci mě přijde přetažená za vlasy.

soukroma
05.10.2023 5 z 5

Líbilo: napínavé, svižné, jiné. Pět let na mne knížka smutně jukala z domácí knihovny, a mně se do ní nechtělo - komentáře a hodnocení nic moc, Marťana pro mne nemohlo nic překonat, později dokonce poněkud zklamání ze Spasitele...
Ale asi už dozrál čas a naladění a čtení jsem si parádně užila - prostředí, zápletka, postavy, zase kousky fyziky a zajímavé připomínky toho, co na Měsíci lze a co ne, jak to tam funguje - šestinová gravitace, vakuum (to hrobové ticho), všudypřítomný ostrý kamenitý prach, přímé sluneční záření...

Ocenila jsem úvodní mapky a nákresy, pak si přesuny a jiné akce ve městě a jeho okolí čtenář mohl velmi pěkně představovat.

Leonora
22.09.2023 4 z 5

Jestli máte rádi Kulhánka (jmenovitě Stroncium) a rádi vyměníte jeho hromady cupovaných střev za hromady sexuálních fórků a pak ještě popisy kulku po kulce za popisy nýt po nýtu, tak to bude pro vás to pravé.
Každopádně se to čte jedním dechem. A ačkoliv oslovování čtenáře nemám ráda, tady to působilo osvěžujícím dojmem.

lucie2371
21.09.2023 3 z 5

Tenhle žánr opravdu není můj šálek čaje. Knihu jsem přečetla jen na základě čtenářské výzvy. Víckrát bych si tento žánr přečetla snad jen výjimečně.
Avšak kniha jako taková určitě není úplně špatná. Kdo má rád Sci-fi, určitě se mu líbit bude.

Štítky knihy

humor boj o přežití Měsíc pašeráctví sci-fi

Autorovy další knížky

Andy Weir
americká, 1972
2015  90%Marťan
2021  92%Spasitel
2018  74%Artemis
2020  73%Mezi světy

Kniha Artemis je v

Právě čtených22x
Přečtených1 970x
Čtenářské výzvě309x
Doporučených58x
Knihotéce540x
Chystám se číst441x
Chci si koupit106x
dalších seznamech10x