Armageddon
Bitva o Německo 1944-1945 Britský autor řady životopisných, historických i reportážních knih, se ve své nejnovější knize z roku 2004 zabývá závěrečným obdobím druhé světové války – řečeno slovy podtitulu „bitvou o Německo 1944–1945“. Sleduje postupné osvobozování zemí násilně začleněných do nacistické říše a dobývání Německa až do závěrečné kapitulace.... celý text
Originální název: Armageddon: The Battle for Germany 1944–45, 2004
Komentáře knihy Armageddon
Jedna z nejlepších válečných knih, kterou jsem četla. Občas je potřeba nahlédnout do historie a války do ní hold patří.
Snad cokoliv od Maxe Hastingse stojí za čtení. Tohle snad ještě víc než jeho ostatní díla. Jeho úvahy vetkané do díla můžou zavřít ústa spoustě "historiků" v komentářových sekcí libovolných novinových článků...
Kniha paralelně sleduje postupné pronikání spojeneckých armád z východu i západu do Německa, a srovnává přístup jednotlivých velitelů k taktice a strategii. Zajímavě hodnotí přístup velení na západní frontě beroucího do úvahy riziko vysokých ztrát rezultující v opatrný a občas na místě prešlapující a nedůrazný tlak na německé armády. Tím se Západ částečně připravil o možnost obsadit Berlín. V bitvě o něj hrozily vysoké ztráty, což bylo raději přenecháno Rusům.
Autor nevynechává ani popis chování vojáků Rudé armády na osvobozených územích a v menší míře též vojáků západních spojenců.
Závěr přináší úvahu o tom, že kdyby byli spojenečtí velitelé stejně bezohlední z hlediska lidských ztrát v poli a v přístupu k právům jednotlivce (vyjma Rusů, kterým to téměř bylo jedno), bývala by sice válka možná skončila dřív, veteráni by se netěšili takové úctě. Zároveň však tento přístup spolu s přístupem německých vojsk na východní frontě a bojí do posledního muže vedl jen k výměně jedné diktatury druhou. K tomu pak lze doporučit knihu Krvavé země od Timothyho Snydera.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Max Hastings také napsal(a)
| 2014 | Katastrofa 1914 |
| 2008 | Armageddon |
| 2020 | Tajná válka |
| 2022 | Vietnam 1945–1975: Podrobné dějiny tragické války |
| 2008 | Válečníci |

86 %
44 %

O druhé světové válce jsem toho přečetl celkem dost, ale Hastingsova práce je tak výjimečná, že se nerozpakuji ji označit za nejlepší knihu na téma největšího válečného konfliktu 20. století. Její síla je především ve snaze o maximální objektivitu, kdy se snaží charakterizovat tuto zničující válečnou řež ve vší její zrůdnosti a zároveň ji nepopisovat z pohledu vítězů. Činí tak velice pragmaticky a nestranně pojmenovává přístupy jednotlivých armád k vedení válečných akcí, vztahu k civilním ztrátám i k vlastním vojákům. Vzhledem k rozsahu knihy jednotlivé bojové operace spíše zjednodušuje pohledem z úrovně velitelů armádních sborů, ale na druhou stranu každou ofenzívu či bitvu plasticky oživuje i autentickými vzpomínkami jejich účastníků na těch nejnižší vojenských úrovních či obyvatel regionu, přes který se přehnaly dějiny. Výsledkem je práce, která nemá na našem knižním trhu moc srovnání a která je tak syrová, že se při jejím čtení bortí nejeden mýtus.