Arizona

Arizona https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57811/arizona-57811.jpg 4 16 4

Prvotina autora Jar. J. Paulíka Arizona je prvním trampským románem, autentickým záznamem volného trampského života.Trampský motiv je v této souvislosti dobově příznačným výrazem určitého životního stylu, protestujícího proti konvencím a šosákům, nabízí jednu z možností prožít kus dobrodružství v rámci obyčejného života. Toto vydání vychází z vydání r. 1928 v Aventinu, které je jedinou edicí tohoto díla za autorova života. Medailón o autorovi napsala Dobrava Moldanová. Kresby na obálce a předsádkách od Jana Kudláčka. Portrét autora od Rudolfa Klimoviče. Vydání třetí, v ČS druhé, ve Slunovratu první.... celý text

Přidat komentář

roman9739
06.07.2021 2 z 5

Nějak jsem se do této knihy nedokázal dostat....

UPDATE 11/7 - poněkud jsem svůj původní komentář odflákl, tak se to v update pokusím napravit.
Není to bůhví jaká knížka, titul První trampský román mnohé napoví - je syrový, těžko čitelný, podivně strukturovaný, prostě prvotina...
To je samozřejmě jistá nadsázka, lítost z velkého očekávání.
Ale přece jen, něco v tom románu je: jisté podivno doby, fascinace svobodou, odhalování původní přírody; jakoby první trampové byli objevitelé toho, co předchozí generace zcela míjeli, považovali za samozřejmost i překážku.
Skoro bych řekl, že vznik trampského hnutí kopíruje společenskou a akademickou proměnu ve vnímání přírody, která jež není jen objektem zkoumání a dokazování, ale nově se jí přisuzuje i jistá neproniknutelná záhadnost, věčnost, trvalost, velkorysost, se kterou každé jaro začne bujení, bez ohledu na stav lidského drásání.
K takovým myšlenkám mne přivedl tento román, který se mi sice nelíbil, ale opět posunul mřížku vnímání a to se cení u každého titulu.

petrarka72
26.06.2021 5 z 5

Okouzlující líčení opojení svobodou, dálkou, přírodou, kamarádstvím... Překvapivě moderně napsaný román s vytříbeným jazykem a mnoha metaforami, mezi Bohatýrskou trilogií, Jackem Londonem a Lvem Tolstým.


Marla
19.12.2019 5 z 5

Saturninova ironie, dobrodružství šesti trampů, poetika rozmarného léta i nihilismus ruských autorů. Ano, opravdu to není kotlíkárna.

kilometr
25.11.2019 3 z 5

Trvalo dlouho,než jsem se touto knihou prokousal.Některé pasáže čtivě poetické,ale celkově vzato mně tento trampský příběh neoslovil.50%.