Aristokratky

Aristokratky https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181552/aristokratky-181552.jpg 4 43 13

Pro okolí jsou to studentky, manažerky, matky. Jen s tím rozdílem, že mají hezky znějící rodné příjmení, které je ostatním povědomé z dějepisu. Kinský, Dobrzenský, Schwarzenberg, Czernin… Ještě před čtvrt stoletím by se příslušnice poslední generace českých šlechtických rodů ke svému původu nemohly hlásit. Stejně jako jejich rodiče nebo prarodiče by je čekala buď komunistická perzekuce, nebo odchod z vlasti. Ať už žijí v Praze nebo Vídni, osud českých zemí jim není lhostejný. Podobně silný pocit odpovědnosti si uchovávají i aristokratky, které žijí v Čechách. Sice se už nemohou honosit tituly, ale stále v nich zůstalo hodně noblesního, zcela dle francouzského kréda, že šlechtictví zavazuje.... celý text

Přidat komentář

Verpax
27.08.2019 5 z 5

Pěkně napsana kniha. Rychle se čte a je zajímavá na informace.

Alcarmo
07.03.2019 2 z 5

Pokud čtenář/ka neočekává nějaké hlubší poznání života moderních českých a moravských aristokratek, jejich postojů a vnímání současného prostředí, pak nebude příliš zklamán/a. Protože právě to tato drobná knížka opravdu nenabízí. Jedná se pouze o letmé seznámení s vybranými zástupkyněmi předních českých a moravských rodů. Prostor, který jednotlivé aristokratky v knize dostal, působí mírně nevyváženě. Vyzdvihnout si na druhou stranu zaslouží sladění rozhovorů s přehledovými údaji. Značná pozornost je věnována přerodu společnosti od monarchie k republice, a později přežívání během totality. Ze současnosti je hlavní otázka zaměřena na vnímání šlechtictví. Osobně vnímám knihu jako příjemné a čtivé představení několika výjimečných žen, které spojuje mnohdy víc než jen stav, tradice, víra či zodpovědnost vůči rodu.


Evina.Cetba
25.09.2018 3 z 5

Každodenní život českých šlechtičen a jejich hodnotový žebříček

lagina
17.07.2018

Trochu zklamání, o součastném životě nic moc. Velmi strohé.

PavlínaAlžběta
20.12.2017 5 z 5

Skvělá kniha, popisující dnešní životy několika vybraných šlechtičen z významných rodů, které utvářeli naše dějiny a které ne jeden režim zdevastoval. Knihu jsem dostala přímo s podpisem jedné z uvedených aristokratek, jelikož se osobně známe. Vyprávění zajímavých příběhů ze svých rodin, které byly a jsou dosud velmi váženými v podobě učení o etiketě, výběru svých životních partnerů, vtipných historek s rodinnými příslušníky, ale také o vážnosti a starostech, které navrácení majetku po pádu komunismu rodinám způsobilo, jak se s tím vypořádávaly a jak žijí se svými rodinami dnes. Sice už šlechtické tituly veřejně nemají ,ale stále jsou to aristokratky a potomci vážených šlechticů naší země. Pěkné zajímavé počtení.

Radka89
23.01.2017 2 z 5

Vcelku zajímavá kniha,jen ty příběhy byli moc stejný. Občas vsuvka o historii rodu, ale jinak nic závratného...Moc jsem se o těch dámách nedozvěděla...

Akťavs
30.03.2016 4 z 5

čtivá knížka, zaujalo mě , jak se lidé vyrovnávají s tím, že znají své předky často i několik set let zpátky , jak cítí nebo necítí odpovědnost ke svému rodu, někdy je znalost vlastní historie na obtíž, někdy naopak podporou a posilou

cérka
10.08.2015 5 z 5

Miluji historii, velice ráda navštěvuji památná místa, hrady, zámky, kláštery...a pokaždé si říkám jaké by to bylo, žít na těchto místech :-). Snad proto se mi kniha líbila, poodhalila život šlechtických rodin a ukázala, že není vůbec jednoduché být nositelem starých hodnot a tradic.

Lenka4
29.05.2014 1 z 5

Jednotlivé kapitoly knihy by se lépe uplatnily jako články ve společenském magazínu. Je to vcelku povrchně zapsané vyprávění bez hlubšího vhledu do života a názorů žen, o nichž autorka píše. Historii šlechtických rodů se věnuje jen okrajově, bez důkladnějšího studia odborné literatury. Dobrý nápad, kterým téma knihy určitě je, zpracováním přišel vniveč.

sumcicka
22.05.2014 2 z 5

Zajímavá kniha popisující osudy české šlechty především v minulém století a život nejmladší generace českých "šlechtičen" v současnosti. Jak již zmínila maryzka, zajímalo by mě, jestli se hodnotami, o kterých téměř všechny hovořily, opravdu řídí i v běžném životě - přišly mi občas až příliš dokonalé a někdy jejich vyprávění vyznívalo až tak, že potomci šlechty jsou "něco lepšího", než "obyčejní" lidé.

Veroka
13.02.2014 5 z 5

Myslím, že tohle opravdu stojí za přečtení. Trochu jiný pohled na restituce a život šlechty.

Neri
19.01.2014 4 z 5

Příjemné, i když ne příliš objevné vyprávění a vzpomínky osmi mladých šlechtičen, potomků význačných českých šlechtických rodů. Velmi sympatizuji s těmi , které trvale žijí v Čechách a ač mnohým zůstaly jako vzpomínka na aristokratický původ pouze rodokmen, případně pár knih stále chovají velkou úctu k odkazu svých předků a stále se drží kréda, že šlechtictví zavazuje.

maryzka
25.12.2013 2 z 5

Zajímavé osudy nebo spíš názory dnešní generace aristokracie, připomíná to trochu názory, výchova, tradice i v jiných kruzích kromě (stolování, tam nebylo tolik příborů).Jediná Kinská mi potvrdila to co si myslím- jediný klad komunistické vlády byl ten, že se mohli brát ,, nepatřili do stejné vrstvy. Kniha stojí rozhodně za přečtení i když si myslím že je cenově drahá, málo članečků. Ještě jedna věc by mě zajímala- ráda bych se s nimi setkala a ráda bych věděla, zda tyto principy a jejich názory mají ve skutečnosti. Připadají mi příliš dokonalé.

Autorovy knížky

Stanislava Pecková
česká, 1985
2013  72%Aristokratky

Kniha Aristokratky je v

Právě čtených2x
Přečtených64x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x