Ariel

Ariel https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126097/bmid_ariel-659eb3c20840f.jpg 4 17 3

Fantastický román o chlapci, který nabyde schopnosti létat, se odehrával v Indii, Americe a Anglii. Hrdina prožívá dramatické příběhy, seznamuje se s krutostí kolonizátorů i radžů, s dolarovým byznysem i s nadutostí anglické šlechty a nakonec se uchyluje k prostým Indům, které si zamiloval. Doslovem a poznámkami opatřil Bohumil Franěk.... celý text

Přidat komentář

Hobo
06.04.2022 4 z 5

Po mnoha, mnoha letech jsem se k Arielovi znovu dostal i neodolal jsem a znovu se do knihy ponořil. Po více než 50 letech!
Takže dnes hodnocení čerstvé, nikoliv vzpomínkové a dojmové z dětství. Především nutno podotknout, že jsem jednu hvězdičku přidal. Není to tak silně propagandistické, jak jsem si myslel, a když si člověk odmyslí ona dobová slovní klišé a promítne si současnou dobu, vlastně vůbec nejde o propagandu...
Nutno také říci, že pro dětskou literaturu mám z hlediska měření kvality dvě poměrně jasná hlediska: buď autor podlézá takzvané dětské řeči a snaží se jí přizpůsobit, nebo prostě píše čtivě i pro dospělého, byť použitý slovník je jednodušší. Tato kniha se dá číst i po sedmdesátce, tak co.

Hobo
08.08.2019 4 z 5

Pravda, kniha obsahuje propagandistická klišé, ale nám to zas až tolik nevadilo. A nenasákli jsme. Čtení to bylo pěkné. Ostatně, v dnešní literatuře to není o moc lepší. Já na Ariela vzpomínám s láskou.


Klivan
24.08.2016 3 z 5

Po více než 50 letech jsem knihu znovu pročítal a teprve teď jsem si uvědomoval, jak jsme byli ideologicky masírováni.