Ardeny 1944

Ardeny 1944 https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163224/ardeny-1944-163224.jpg 3 9 3

Utajovaná ofenzíva německých armád v Ardenách na sklonku roku 1944 byla posledním Hitlerovým pokusem zvrátit situaci na západní frontě. Grynerova kniha se nezabývá pouze samotným průběhem bitvy, ale nabízí zasvěcený pohled na problematiku velení obou stran. Okamžiky stresu, zásobovací potíže, složitý terén, nepřízeň počasí a další faktory ovlivňovaly rozhodování velitelů útočících i bránících jednotek. Překvapivý útok odhalil slabiny v britsko-americké koalici, zároveň však mobilizoval morálku amerických jednotek, což se ve spojitosti s lepším materiálním zabezpečením stalo pro výsledek bitvy rozhodujícím. Autor v této souvislosti analyzuje řadu mýtů a hypotéz, které se kolem Arden vytvořily.... celý text

Přidat komentář

parxel
07.03.2017 2 z 5

Tato kniha je pro mne velkým zklamáním. Očekával jsem, že se dozvím průběh bitvy o Ardeny a že získám alespoň základní, byť třeba velmi hrubou, představu o tom, o co v této bitvě vlastně šlo. Bohužel se tak nestalo.

Autor se zbytečně soustředí na detaily a uniká mu celek. Například jenom popisu terénu je věnováno asi sedm stran. Takže si vesele nebo spíš smutně čtete, jak na jedné straně jsou rokle, kterými neprojede těžká technika, na druhé straně jsou husté lesy, a přitom by se celá tato kapitola dala shrnout do jediného odstavce.

Samotný průběh bitvy je vylíčen způsobem, který je nezajímavý, nudný a místy nepřehledný. V knize je navíc řada obrázků, bohužel autor se na ně v textu vůbec neodkazuje.

Velká škoda nevyužitého potenciálu, který toto téma nabízí. Pokud se zajímáte o toto historické období, tak rozhodně dporučuji najít si jinou vhodnou literaturu a tuto knihu brát pouze jako nouzovku, ve které naleznete shrnutí základních faktů.

lucievach
24.09.2016 4 z 5

Kniha pro ty, co ve škole nedávali pozor ;) rozdělení do krátkých kapitol dává větší šance vstřebání souvislostí, srozumitelný text, lehko se čte.


MartinezZ
02.02.2016 3 z 5

Tři hvězdičky jsou dobré hodnocení a rozhodně neznamenají nic špatného. Knížka je napsána poměrně čtivě a jednoduše. Vše je vysvětleno a popsáno. Více hvězdiček nemohu udělit snad jen díky tomu, jaká knížka je - je krátká. Celkové rozložení kapitol i jejich obsah mi přišel spíše jako nějaká... ročníková nebo závěrečná práce nějakého oboru historie. Uvedení do problematiky, popsání stavu zemí, jednotek i vztahů, popsání děje a závěr spolu s vyčíslením škod, ztrát i vlivu na dění budoucí. A to vše na 111 stránkách textu, do kteréhož čísla se počítají všechny stránky knihy, včetně odkazované literatury, filmů, chronologie bitvy... Tím chci říct, že je to hodně krátké. Knihu bych doporučil těm, kteří chtějí mít rychlý přehled o tom, co to ty Ardeny vlastně v té válce byly a proč se o nich vůbec mluví. Nic víc se nedozvíte a mnohdy se setkáte s něčím nakousnutým, ale nedojedeným ála "A pokus o zásobování německé armády letecky pomocí Luftwaffe skončil fiaskem." - ačkoli se o nějakých pokusech dříve nijak blíže nemluvilo a ani není jasně řečeno proč skončil fiaskem (počasí? nezkušení letci? nedostatek paliva pro letouny? spojenecká vzdušná převaha? jaké konkrétní fiasko - ani nevzletěli, popadali nebo vše shodili jinam nebo neměli ani čím zásobovat...?) Tohle trochu vadí, naštěstí ale kvůli délce knížky na příliš mnoho podobných nakousnutí nestačíte narazit. Plusem je rozdělení knihy na množství poměrně krátkých kapitol, takže skoro nikdy není problém nějakou dočíst a ne z donucení končit uprostřed odstavce a později hledat, kde jsem na té dvoustraně končil. I tak bych ale uvítal podrobnější rozepsání... všeho. Nu což, nasaju informace ještě někde jinde ;)