Rytmus války

Rytmus války https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496420/bmid_rytmus-valky-kx8-496420.jpg 5 69 20

Archiv Bouřné záře série

< 4. díl

Po vytvoření koalice lidských království proti invazi nepřátel tráví Dalinar Kholin a jeho rytířský Paprsek rok ve zdlouhavé a brutální válce, která nemá vítěze. Každý strategický tah spojenců je ohrožen hrozbou Taravangianovy zrady. Zatímco objevy badatelského týmu Navani Kholinové pomalu začínají charakter války měnit, nepřítel se chystá na rozsáhlou a nebezpečnou operaci. Závody ve zbrojení, které následují, mění samotné jádro ideálů Paprsku a poodhalují tajemství starodávné věže, která kdysi bývala centrem jejich síly. Kaladin Bouří požehnaný se mezitím vyrovnává se svou měnící se rolí v Rytířském Paprsku a větroborci čelí novému problému: zatímco se probouzejí noví a zákeřní Žhnoucí a zapojují se do války, spreni odmítají svazky s člověkem, které by posílily řady Rytířského Paprsku. Adolin se Šalán se tedy vydávají jako vyslanci Paprsku do pevnosti ctisprenů ve Stínomaru a na výsledku jejich diplomatického jednání do značné míry závisí budoucí existence lidstva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Rhythm of War , 2020


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Čtvrtý díl Archivu Bouřné záře je po mnoha letech kniha, na kterou jsem se tak těšil, že jsem ji nesl domů první den, kdy vyšla a okamžitě se do ní pustil. Sanderson rozhodně nezklamal a dokázal dorovnat předchozími díly velmi vysoko položenou laťku. Zážitek z Rytmu války se pro mě limitně blížil zážitku z Cesty králů a Slov paprsků a překonal Meč přísahy. Dostaneme zde spoustu odpovědí na otázky navozené předchozími díly, ale možná objevíme ještě více nejasností a záhad. Myslím, že ze všech dílů má tento zatím nejotevřenější konec.

Autor si tady nádherně pohrává s psychologií postav a jejich mentálním vysílení/odolností. Zejména Šalán, Kaladin, Navani, Venli, ale i další jsou nádherně zobrazení jako nejistí a bojující se svými přízraky. Každý svým specifickým a unikátním způsobem. Téma rozpolcené osobnosti je zpracováno zcela věrohodně a neuvěřitelně skvěle. Vzhledem k tomu, kolik stran s každou postavou už čtenář strávil je zcela neuvěřitelné, že každý jednotlivý charakter je natolik propracovaný, že čtenáře dokáže stále naprostu upoutat. Po předchozím díle jsem nevěřil, že autor dokáže hlavní postavy ještě posouvat, ale povedlo se mu to s elegancí a bez zaškobrtnutí.

Přestože děj neubíhá bůhví jak závratným tempem, dokáže čtenáře stále držet v napětí skvělým členěním na jednotlivé kapitoly a precizním přepínáním mezi jednotlivými aktéry. V Meči přísahy se to začalo poměrně dost "hemžit" používáním různých superschopností a myslím, že je dobře, že Sanderson dokázal tohle téma ve čtvrém díle podstatně omezit. Kromě toho se dočkáme i méně nesměrodatné omáčky a přestože má kniha přes 1100 stran, tak prakticky každá stránka má své opodstatnění a neměl jsem pocit, že by něco šlo vynechat.

Jedinou výtkou je za mě možná až příliš otevřený konec a na můj vkus až přílišný happy end. Škoda, že na pátý díl, který by měl první cyklus série uzavírat si budeme muset nějakou dobu počkat. Rytmus války je výborný počit, který spolu s předchozími díly staví Archiv Bouřné záře na piedestal do společnosti nejlepších fantasy sérií všech dob. Je to série, která není přehnaně složitá, je propracovaná a promyšlená. Už aby byl pátý díl hotov.

bleekemolen
bleekemolen
01.02.2024 5 z 5

U minulého dílu jsem v komentáři zmínil, jak moc se mi zamlouvají závěrečné bitvy v autorově podání.
V Rytmu války začíná závěrečná bitva už asi v půlce knihy. S každou další stránkou se intenzita zuřivým tempem násobí. Poslední desítky stránek jsem přečetl rychlostí letícího větroborce. Po uklidňující meditaci pak přečetl ještě jednou a v klidu, abych celou genialitu dokázal plně docenit


knihomolka_68
knihomolka_68
23.01.2024 4 z 5

Po skvělém Meči přísahy mě Rytmus války zase trochu zklamal, přišel mi víc rozvleklý a bylo tam víc věci/postav, které mě upřímně moc nebavily. Ale to, co mě bavilo (Kaladin, Adolin, Dalinar, Navani), mě zase bavilo opravdu hodně...

Vědmed
Vědmed
17.09.2023 5 z 5

Naděje ukazuje svoji největší sílu ve chvilích beznaděje. Pomyslné dno je bohužel pro každého jiné, tak některé pády vypadají nekonečné. Naštěstí nejsou.

Hellrampage
Hellrampage
19.07.2023 4 z 5

Štvrtý diel sa stále skvelo čítal podobne ako tretí diel, no niektoré postavy ma absolútne nebavili - časť s Žhnoucími. Mám to podobne ako niektorí uživatelia tu, že ich viac bavili prvé dve knihy, ktoré boli komornejšie a viac zamerané na hlavné postavy a objavovanie sveta. Teším sa na piaty diel.

Teclaireddy
Teclaireddy
19.07.2023 4 z 5

Oproti předchozím dílům mi to přišlo trochu slabší, některé postavy mě bavily méně (Navani, Venli) a celkově už to na mě nemělo tak ohromující aha efekt. Trochu mi taky vadil "megalomanský" rozměr, množství rytířů a jejich vzdušné souboje s Nebeskými apod. Více mi vyhovovala komornější nálada prvního a druhého dílu. Přesto to však byl skvěle strávený čas a už se těším, až se zase do Rošáru příště (bohužel asi za dlouho) podívám. Nejvíce mě bavily kapitoly o Adolinovi, Śalán a Čtvrté mostní, z nových postav mě zaujaly i Lešvi a Raboniel.

cetriolo
cetriolo
27.06.2023 5 z 5

Nemám slov. Nepřestává mě udivovat, že i ve 4. díle dokáže přijít s něčím novým, nečekaným a nemáte pocit, že by recykloval něco z předchozích dílů (nebo z jiných vlastních knížek). Cože je při počtu stránek (a jeho tempu psaní a počtu knížek celkově) takový malý zázrak :)

K čemu ale mám velké výhrady je české vydání
1) Knížka vyšla dva roky po vydání originálu...
- doopravdy trvaly práce na knížce dva roky? Z vyjádření Talpressu na FB to vyznělo, že na překladu začalo pracovat zhruba rok po vydání. To mi přijde dost nepochopitelné vzhledem k tomu, že Sanderson je jeden z nejkvalitnějších autorů, které vydávají, ale budiž s tím asi dokážu žít
2) Knížka je větší než zbylé díly takže to je v knihovničce vidět.
- když už ta knížka stojí 1000 Kč a pracovalo se na ní dva roky tak to nemohli udělat stejně velké?
3) E-kniha vyšla cca 3 měsíce po vydání papírové knihy
4) E-kniha (možná i papírová ale tím si nejsem jistý) obsahuje hromadu překlepů
- někde je ve slově mezera, v nějaké větě úplně chybělo sloveso atd.
- když už teda to vydání zabralo tři další měsíce tak bych čekal, že ten času se využije na odchytání těchto věcí
5) U e-knihy se nedá přeskakovat mezi kapitolami, ale jen mezi částmi
- takže když se člověk chtěl podívat do nějaké z předchozích kapitol tak se tam prostě musel proklikat stránku po stránce a pak se zase proklikat zpátky...

Afrodedek
Afrodedek
03.05.2023 5 z 5

Za mě NAPROSTO SKVĚLÉ !!!! Předchozí díly mně připadaly lehce slabší, tedy v porovnání s tím prvním, kdy se Kaladin teprve učil a bylo to neskutečně napínavé a zábavné, ale tímhle čtvrtým dílem mě autor opět dostal, příběh byl prostě ÚŽASNÝ!!! Jedinou velkou vadou je, že další díl je plánovaný až na rok 2024 a to ještě v originální verzi, takže u nás tak o 2 roky později. Sakra, kdo to má vydržet??? ;-)

SkcSAM
SkcSAM
09.04.2023 5 z 5

Skvelá kniha. Archív bouřné záře je Sandersonova výstavná skriňa. Štvrtá kniha nabrala trochu komornejšiu atmosféru, ale vôbec jej to neuškodilo. Komornejšia atmosféra z epickým koncom Charaktery postáv tejto sérií sú výborne a záporáci majú motívy,ktoré sú zaujímavé a dajú sa pochopiť. Teraz dlhé čakanie na 5 diel a ďalšie diela z Kosmíru, ktorý sa pomaly ale isto prepojuje.

gruno
gruno
07.04.2023 5 z 5

Nemôžem si pomôcť. Archív je najlepšia Sága, akú som mal to šťastie čítať. Som fascinovaný, pohltený, rozorvaný, šťastný. Nepoznám a asi už ani nebudem poznať lepšieho majstra fantasy ako je B.S. Vymyslieť Kosmír a klásť doň príbehy. Honor Ti žehnaj majstre. Ako toto skončí...

MilanKop
MilanKop
03.03.2023 5 z 5

Za mne jedno velké WoooW. Parádní pokračování epické ságy Sandersona. Příběh má vše co mít má. Už teď se nemohu dočkat pokračování :). Kaladin mi hrozně sedl i s ostatními postavami. Jsem zvědav, co nám přinese další díl.

Deia
Deia
09.02.2023 5 z 5

Konečne som sa prečítala k tejto časti a bola som veľmi zvedavá, že ako celý príbeh bude pokračovať a čo všetko sa tentokrát dozvieme. Ale bohužiaľ, táto časť ma nepohltila tak, ako tie predchádzajúce. Možno to bolo tým, že som vo svete Rošáru strávila naraz príliš dlhý čas (vyše mesiaca) alebo len tým, že do popredia sa dostali iné postavy, ktoré mi tak úplne nesadli. Napríklad Venli - ako zaujímal ma aj jej príbeh, len jej tam bolo až príliš veľa. Alebo Šalán, s jej smerovaním som mala problém už v predchádzajúcich častiach a tu ma rozčuľovala už úplne, a navyše Stínomar veľmi nemusím, aj keď ma to tam bavilo viac ako som čakala. Naopak, Kaladina a Dalinara tu bolo proste príliš málo, aj keď Kaladin ma tiež berie trošku menej ako na začiatku. Do popredia sa viac dostáva aj Navani a jej úlohu bádateľky som si veľmi užívala. A opäť celý ten príbeh je neskutočný, aj keď sem-tam to na mňa bolo až príliš pesimistické. Lenže ten svet, to je niečo úžasné. A tie kosmírske presahy, ktoré to začína naberať, tie ma veľmi bavia a neviem sa dočkať, ako sa to celé prepojí. Aj keď si nie som istá, či to vôbec pochopím, keďže niekedy to všetko pôsobí dosť komplikovane :D. Ďalšia časť má byť posledná z prvej éry Archívu a veľmi dúfam, že sa tam všetko vyjasní. Aj keď pár rokov si počkáme.

witko
witko
09.02.2023 5 z 5

Do světa Rošáru se rád zase vrátím. I když knihy mají poměrně dost stránek, čte se to skoro samo a neřekl bych, že tam jsou hluchá místa. Nepřestává mne udivovat autorova fantazie.

Hakkon
Hakkon
22.01.2023 4 z 5

Rytmus války je asi jednou z najhorších Sandersonových kníh vôbec, ale aj tak je to jedno z najkvalitnejších diel posledných rokov a jedná sa v určitom slova zmysle stále o masterpiece. Dĺžka knihy je podľa môjho názoru úplne relevantná ku počtu postáv, ktoré v nej figurujú a ak bude mať ďalší diel 2000 strán, iba sa poteším - Sanderson písať vie a to veľmi dobre. V Rytme si človek asi naozaj omnoho viac obľúbi postavy skôr tie vedľajšie, pretože si idú omnoho väčšie bomby. Čo uberalo kvalite boli rozhodne flashbacky Eshonai a Venli (nebudovali Venliin charakter, nakoľko už boli vysvetlené v predchádzajúcich dieloch) a naozaj vela plotholes. Zároveň toto je asi posledná kniha Rošáru, ktorej som dal šancu v češtine (hoci "střeplát" je môj osobný guilty pleasure) - kniha samotná má mnoho gramatických chýb, častokrát chýbajú aj označenia priamej reči a o produkčnej kvalite knihy nehovorím - môžete ju mať celý čas v perinke, ale "hřbět" sa vám aj tak roztrhne okolo strany 700. Na porovnanie odporúčam anglický originál od vydavateľstva TOR BOOKS - naozaj iný svet. Hlavne obsahovo ide o veľakrát aj zmenený význam viet, čo je naozaj rušivým elementom. Jedná sa hlavne o takú tú "filler episode" medzi prvou trilógiou a prvým megakoncom v 5om diely - za mňa 6/10

OndraV22
OndraV22
16.01.2023 4 z 5

Co napsat ke čtvrtému dílu? Velké očekávání,které bylo naplněno. Souhlasím s ostatními čtenáři,kteří Sandersonovi vyčítají 1100 stran. Je to opravdu moc. Nicméně jsem o Rošáru přečetl již tři tisíce stran, tak ta další tisícovka mě nakonec neublížila.
Vedle hlavních postav jako jsou Kaladin,Dalinar nebo Šalán bych rád vyzvedl význam postav vedejších typu Teft,Lift,Taravangian, Moraš nebo Szet. Velmi mě bavila dějová linka s Venli. Hlavně její intermezza do doby děje Cesty králů. Díky nim jsem zase více pochopil, proč se Paršendi rozhodli jít do války proti člověku.
Nic jiného než Archív Bouřné záře jsem od Sandersona nečetl, a tak se bojím kam to všechchno nakonec směřuje. Uvidíme.
A konec knihy? Nevím jak vy,ale já Rytmus války cítil všude kolem sebe. A i když jsem asi vše správně nepochopil. Už teď se těším na pátý díl,který si okamžitě koupím.
Život před smrtí Bouří požehnaný!!!

Chidlink
Chidlink
15.01.2023 4 z 5

No knize by prospělo kdyby byla tak o 300 stran kratší, děj by byl hutnější. Jako vážně, kolik stran bude mít pátý díl - 1500 ? Naprosto strhující závěr a taky hodně nečekaný. Epilog už mi pak na posledních stránkách nedával moc smysl, ale to byl asi záměr autora. Hodně se mi líbilo ukončení Šalániny linky. Dal bych pět hvězd, ale vážně mi přijde, že to autor uměle natahuje. Opravdu by to chtělo zkrátit.

Kajo98
Kajo98
11.01.2023 5 z 5

Štvrtý diel Archívu bouřné záře znova triafa do čierneho.
Začiatok knihy ( asi prvých 300 strán) je veľmi hutné čítanie do ktorého som sa neskutočne rýchlo ponoril. Následne, po vydani sa hrdinov na rôzne cesty, za svojími cieľmi sa príbeh spomalil a my sme sa mohli viac ponoriť a vcítiť do jednotlivých postáv (najmä Kaladina, Navani, Venli, Šalán a Adolina...). Po čase sa mi zdalo, že sa to vlečie už príliš, vravel som si prečo, prečo sa stále nič nedeje, prečo to už neskončí, prečo, prečo. A potom som pochopil prečo... Pre ten záver, pre ten Záver s veľkým Z. Pre ten typický Sandersonovský záver, kde sa na posledných 150 stranách dozviete prečo sa stále nič nedialo, prečo to toľko trvalo a prečo ste to čítali...A potom? A potom vám skrátka vyrazí dych... Tie malé črepinky, ktoré dostávate skrz celú knihu sa zrazu spoja, vytvoria obraz a vy viete, že celú dobu to smerovalo presne k tomuto miestu a dáva to perfektný zmysel... Nakoniec vás ešte navnadí na ďalšiu knihu (plán dokončenia je 11/2024) a začne pokladať základy ďalšej pentalogie... Čo viac si priať?

Gordonlord
Gordonlord
03.01.2023 3 z 5

První dvě knihy Bouřné Záře jsou neskutečně strhující, originální veledílo moderní fantasy. V mamutím měřítku ona geniální promyšlenost pokračovala i v rámci třetího dílu, ale čtyřka "Rytmus Války" trochu kulhá na prvních 400 stranách.

Prostě ne a ne se začíst, knihu jsem neustále odkládal. Pořád jsem se snažil přesvědčit sám sebe, že čtu pokračování něčeho, co mě dostalo totálně do kolem a že to prostě musí být kulervoucí zase. Ale když se podívám pravdě do očí - těch prvních 400 stran byla prostě nuda.

To je asi i důvod, proč dávám jen tři hvězdy. I dál to má občas hluchá místa, které mě prostě nebavila a to hlavně díly absenci jiskrných vztahů mezi postavami a opravdu napínavého děje. Avšak provázanost všech linek, nápadů a nesmírná měra mozkovny a génia Brandona Sandersona přesto vyčarovala celek, který několikrát vygraduje ve vyvrcholení gejzíru nesmírně vkusně a promyšleně spojené mozaiky malých dějových dílků a nečekaných zvratů, pro které musel velmi citlivě připravovat půdu a cestičku celé tři díly.

Takže bych to viděl na čtyři fáze : nejdřív nuda, potom Kaladin rozjede svoji verzi Smrtonosné pasti ála John McClane, to je zábava, potom ke konci finále, které je kulervoucí s občasným závanem slabší díry a nakonec úplný konec a určité dějové twisty, které jsem naprosto, ale vůbec nepochopil. Holt jsem se buď nedostatečně soustředil, nebo nejsem dost chytrý, abych je pobral. Každopádně suma sumárum, nadstandartně slušná práce vynikajícího autora, který promýšlí každý malý prd ve své knize na desetkrát.

cathyblack
cathyblack
25.11.2022 5 z 5

Čtvrtej Archiv po sobě zanechal na mým krku cucflek. Tak moc silné spojení mezi čtenářem a knihou to bylo. Rozhodně je o co stát, stálo za to na knihu počkat. Doporučuji zopakovat si předešlé díly alespoň na YTB, kde se najdou suma-sumárum videa ke každému dílu alá Daniel Green. Jinak to byla opět neskutečná jízda a Kaladin? Kaladin je prostě láska. Trošku si zahrál na takového Johna McClana ze Smrtonostné pasti, ale mě to strašně bavilo! Místy jsem měla problém, protože prostě nemám ráda Šalán, ale tak nějak to celé hodnotím jako skvělou pecku! Nejlepší čtení letoška. A taky největší smutný zaklapnutí, protože - jak dlouho budu čekat na pátej díl v češtině?
A semtam sem tedy nazírala i do anglického originálu a musím říct, že místy mi ten překlad uplně neseděl. Zaznamenala sem dokonce i několik chyb, co se týče toho, kdo mluví. (Záměna za on a ona). Přesto nejde jinak než čistejch pět, protože to byl Sandersonovskej nářez. Ze začátku pozvolně a pak nemůžeš knihu odložit. Jo a rozlepil se mi hřbet!

Highlander
Highlander
24.11.2022 5 z 5

Myslím, že není třeba snažit se knihu komentářem 'prodat', protože pokud někdo vezme do ruky tři tisícistránkové knihy, asi bude chtít přečíst i čtvrtou.

Nevím, jestli to Brandon někde dřív zmínil, ale tady v předmluvě píše, že Archiv Bouřné záře bude rozdělen podobně jako Mistborni, a to na dvě pětidílně části, neboli toto je v podstatě předposlední díl.
Pak asi nastane nějaký skok v čase. Jsem zvědavý, kam se to bude ubírat.

Každopádně.... no to to trvalo!
Nijak mi nevadí počkat si na další díly... a rozhodně by se mi nechtělo čekat, až vyjde celá série, než se do ní pustím... ale ta moje paměť už fakt není, co bývala, a i když jsem si myslel, že si toho hodně pamatuji, taky jsem toho hodně zapomněl.

Jako vždy jsem knihu hltal a i když měla nudné části (pro mě nudné), nemohl jsem se odtrhnout. Doufám, že další Archiv vyjde brzy, ne zase za 3 - 4 roky. :)

Autorovy další knížky

Brandon Sanderson
americká, 1975
2012  94%Cesta králů
2008  92%Finální říše
2006  89%Elantris
2019  89%Meč Přísahy
2019  91%Vzhůru k obloze

Kniha Rytmus války je v

Právě čtených9x
Přečtených90x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených6x
Knihotéce119x
Chystám se číst84x
Chci si koupit51x
dalších seznamech1x