Archipel v plamenech

Archipel v plamenech https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109678/archipel-v-plamenech-109678.jpg 3 70 13

Román se odehrává během řeckého povstání za samostatnost z područí turecké Osmanské říše v letech 1821 až 1829 (Archipelem se v této souvislosti rozumí souostroví v Egejském moři mezi Krétou a Malou Asií). Na pozadí těchto historických událostí sledujeme osudy mladého francouzského námořního důstojníka Henryho d'Albareta, který stojí v boji na straně Řeků. Ten v bitvě proti Turkům utrpí zranění a během své rekonvalescence se zamiluje do okouzlující Hadjine, dcery řeckého bankéře Elizunda z ostrova Korfu. Oba mladí lidé se brzy zasnoubí a chystají svatbu. Hadjine chce však za ženu také námořník Nicolas Starkos, o němž se ví, že je ve spojení s místními piráty...... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

L´archipel en feu , 1884


více info...

Přidat komentář

DomYell
01.01.2024 5 z 5

Tohle me bavilo. Chvilema jsem jen sedel a premyslel, jak vypadalo stredomori v prvni polovine 18.stoleti...nektere problemy se vlastne do dnesnich dnu nevyresili: turecko vs recko, rusko vs zbytek evropy... tahle kniha me donutila se podivat, co se tou dobou v onech oblastech delo a bylo super si doplnit prehled ne zas az tak nedavnych dejin

eduw
31.05.2023 3 z 5

Skôr kratší, avšak pútavý dobrodružný príbeh odohrávajúci sa na pozadí Grécko Tureckej vojny. Nájdete tu všetko, čo k Verneovke patrí. Geografický popis ciest, plachetnice, more, šľachetnosť, boj, pirátov... A tiež príbeh lásky. Tak ak vás to všetko zaújma, máte tip.


Majto
26.01.2023 2 z 5

Po dvoch, po rokoch znovu objavených Verneových románoch, som prečítal ďalší, no tentokrát sa nekonalo príjemné prekvapenie. Faktograficky je kniha nabušená informáciami vrchovato, no na úkor príbehu samotného. Ten sa len tak kde-tu vynára a rýchlo zas možné. No nič. Stále ešte čakajú ďalšie knihy aby som ich znova podrobil prieskumu.

lampernaqui
02.09.2022 4 z 5

Celkem krátký a málo známý román od Verna přináší příběh z dalšího koutku historie, o kterém jsem nic nevěděl. Na těchto pár stránkách se člověk dozví hromadu informací o boji Řeků proti Osmanům, k tomu autor vytvoří klasickou dobrodružnou zápletku dvou zamilovaných, kterým plány kazí ten nejhorší z nejhorších - Starkos. Příjemné odpočinkové čtení, které příjemně zabaví asi každého fanouška tohoto autora.

former3980
18.08.2022 3 z 5

GRÉCKO. Jedna z najkraťších verneoviek, ale na kvalite jej to neubralo. Dynamický príbeh, ktorý občas brzdili dejinné súvislosti, ale tak sme si aspoň zopakovali históriu. Z oblasti dnešných dovolenkových destinácií. Inak klasická, skôr pirátska šablóna - hrdinský d´Albaret, zlosyn Starkos, krásna Hadžina... Niektoré pasáže rozvláčne, boje s pirátmi odbité na pár riadkoch. Klasický Jules. Za mňa dobrých 70 percent. (Akurát som už unavený z lodí a morí. Práve som dočítal 25tu z 35 verneoviek, ktoré boli vydané na Slovensku. A mám pocit, že pri 90 % ma chytala morská nemoc...Dám si pauzu. A po nej Michaila Strogova - aspoň ten snáď putuje po zemi...)

Luigi1
16.11.2021 5 z 5

Děj se odhrává mezi řeky a turky o samstatnot.Hlavní roli zde sehrají tři lidéHenry d´Abareta a okouzlující Hadjine do které se on zamiloval,ale oní má taky zájem pirát Nicolas Starkos,který ji chce kvůli zděděným milionům,ale neví že je Hadjine rozdala na dobrotivé účely.

silvia6227
03.08.2019 5 z 5

Ani jedna kniha od Verna ma nesklamala :D

Kakho-Oto
18.03.2019 3 z 5

Román se četl dobře, přestože je v něm hodně prostoru věnováno údajům k řeckému boji za nezávislost. Vzhledem k jednoduchosti příběhu poctivé tři hvězdičky, nemůžu hodnotit výše.

danny_21
30.01.2018 2 z 5

Klasická šablona Vernovsky ne vědecko-fantasticky laděných dílek, která mi tentokrát připomněla největší "skvosty" Carlose Maye - 45 %

minirock
17.12.2016 3 z 5

Některé pasáže jsou jak z učebnice dějepisu ale člověk si aspoň udělá představu jaká byla tehdy situace. Samotný příběh o lásce dvou mladých lidí, francouzského důstojníka a dcerky bohatého bankéře, čelící zlému pirátu, který si dělá čáku na její dědictví, se jeví téměř jako vedlejší. A námořní bitvy uměl Verne popsat skutečně skvěle. Nemyslím si ale, že by tato kniha dnešní mládež ještě zaujala.

Rup
15.10.2013 2 z 5

Dobrodružné dílko s přesahem do oblasti sociální a do bojů za nezávislost. Celkově mě nezaujalo, ale dokážu odpustit, když si uvědomím, že se J. Verne zavázal nakladateli dodat dva romány ročně...

Eigis
21.08.2013 3 z 5

Spíše než klasická beletrie, je tato kniha pojmuta jako historická literatura faktu. Značnou část knihy zabírají historické popisy boje řeků za svobodu. Samotný příběh je proto vzat spíše povrchně, což je možná trochu škoda.

vitavita
05.04.2012 3 z 5

Zajímavé dílo, neprávem opomíjené ....