Archeus

Archeus https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49389/archeus-49389.jpg 4 18 2

Fragment radostné vědy o trpaslících Základem knihy je dlouhá stať o trpaslících, jejich druzích, národohospodářském významu a obecně o záležitostech ukrytých v zemi, ať již se jedná o základní věštebnou symetrii, etruské podsvětní bohy či obyčejné permoníky. Text je dále doplněn příbuznými esejemi o ostré hranici stínu, Sokratově vězení a současných ekonomických a klimatických změnách. Tyto záležitosti jsou hodnoceny převážně z hlediska převozníka trpaslíků, který si klade otázku, kam tento malý národ odešel. Nedílnou součástí knihy je CD Anarcheus s hudbou Pavla Fajta. ... celý text

Přidat komentář

jarmik
26.09.2013 4 z 5

Tahle knížka je výborná. Samozřejmě si vůbec nepamatuju, o čem byly ty předchozí knihy p. Cílka, takže porovnání nejsem schopen. Ale pamatuji si alespoň to, že tahle mě hodně bavila. Myslím, že je to důstojná práce od publicisty, který docílil tak výlučného postavení, že si dnes může vůči nám, svým fanouškům, dovolit prakticky cokoliv, včetně TV sérií s pí. Fialovou nebo esejí o duchovním významu trpaslíků.

fmash
21.11.2011 3 z 5

V kontextu ostatní Cílkovy knižní tvorby je Archeus spíš slabší soubor paběrků, který potěší hlavně autorovy fanoušky, na obecné čtenářstvo však může působit nudně. Pro stěžejní (a titulní) část, věnovanou podzemním duchům, skřítkům a jiné esoterické žouželi, to platí dvojnásob. Větší část zbytku knihy, ovlivněná zejména autorovými pracovními pobyty v Súdánu, je čtivější, tradičně nejzábavnějšími jsou pak populární postřehy o klimatu. Dobré, ale Cílek už napsal mnohem lepší věci.