Komentáře knihy Apotéka Agnes Divotvorné

VeDny
03.08.2026

(SPOILER) Na jednu stranu autorku hrozně oceňuji, na druhou mi kniha moc nesedla. To se asi nevylučuje...

Styl vyprávění byl krásný, poetický, atmosférický a chtělo to velký klid mysli, aby si člověk všechny ty detaily vychutnal. Na druhou stranu mi přišel děj dost chaotický a málo ukotvený. Postav mi asi přišlo v příběhu příliš mnoho na to, abych se na ně dokázala lépe soustředit a zorientovat se ve všech těch náznacích. Přišlo mi, že je každá kapitola novým začátkem knihy, a já začátky knih moc nemusím. A tady se to opakovalo tolikrát. Až samotný konec byl akčnější, přičemž vlastně všechno proběhlo dost rychle. Hodně ale oceňuji relativně otevřený a holý konec, který se vymyká finálovému romantickému patosu fantasy knih.

Takže pokud máte rádi pomalejší plynutí děje, zaostření na životy postav a spíše mělké sondy do světa magie, pak je knížka přesně pro vás. Doporučila bych jí také na podzimní měsíce, to musí mít úplně jinou atmosféru než uprostřed léta. :)

Annabelle
15.07.2026

V den oslav Samhainu se Hvozdem, který měl být útočištěm pro nadpřirozené tvory, šíří něco divného a podezřelého, což hned ráno pocítí coven čarodějek. Obavy ještě vzrostou, když zmizí mocná čarodějka a majitelka apotéky Agnes Divotvorná. Zbylých šest čarodějek začne čtenáři pomalu rozkrývat události předchozích měsíců a své životní příběhy, do kterých Agnes často zasáhla. Pokud čarodějky Agnes včas nenajdou, celý Hvozd bude prozrazen a nikdo z jeho obyvatel nebude před smrtelníky v bezpečí.

Po Nocích běsů jsem se po dlouhé době dostala ke knize od Kateřiny Šardické a musím říct, že jsem opravdu nadšená. Magická atmosféra Hvozdu a jeho obyvatel mě do sebe vtáhla a nepustila. Ze stránek jsem cítila vůni čaje a výborných bochánků od Hazel a užívala si mnohdy pochmurný příběh plnými doušky.

Všechny příběhy sedmi čarodějek byly zajímavé, dojemné a nesly důležité poselství. Některá z čarodějek například potvrdí, že je lepší neměnit budoucnost, protože to napáchá více škody než užitku a jiná zase přizná, že je lepší, když necháme své mrtvé spát. Jednotlivé příběhy se mezi sebou také zajímavě propojovaly a doplňovaly a kdybych měla některý z nich opravdu vyzdvihnout, tak je to příběh Hazel. Při čtení jejího příběhu si celou dobu říkáte, jaké vlastně bude mít rozuzlení a nakonec je… vše smutné a pochmurné. Na druhou stranu ale nese její příběh opravdu silné zamyšlení.

Samotný příběh Agnes měl napětí od začátku do konce a odhalení, ke kterému Agnes došla jsem vůbec nečekala. To, jak nakonec Agnes vše vyřešila a dočkala se cesty k dalšímu dobrodružství, bylo zajímavě rozuzleno a líbilo se mi, jak Agnes pomohly všechny čarodějky a ani o tom vlastně nevěděly. Jediné, co mě trošku mrzí je, že se Agnes vydala na novou cestu hned a nedošlo k nějakému většímu vysvětlení a loučení.

Kateřina Šardická vytvořila čtivý a originální příběh, který má úžasnou atmosféru, mnohdy děsivé prostředí a čarodějky, které si rozhodně oblíbíte. Mě osobně Apotéka Agnes Divotvorné okouzlila.

4,5/5

Lenny33
30.05.2026

Knize nemůžu upřít její čtivost a zajímavý svět a postavy. Ovšem vadilo mi množství postav a příběhu na tak málo stránkách. Až mi časem vše začalo připadat strašně zrychlené a ploché. Je to jedna z tich knih, kdy si časem nebudu ani pamatovat, o čem byla. Za mě je sedm (vlastně osm) životních příběhů na 300 stran až moc.

Simeona
24.04.2026

Já se bavila. Pohodové, klidné, místy zajímavé. Konec se mi líbil nejvíce. Některé příběhy se mi líbily víc některé míň. Třeba příběh, kde vystupoval Atlas mě moc nebavil. Myslím, že zrovna tento příběh mohl být napsán trochu jinak, ale co oproti ostatním byl jiný a to si myslím byl autorčin záměr. Avšak jednu výtku by jsem měla a to na povahu postav. Na svůj věk se mi zdály dost nevyspělé. I přes to, celkový dojem z knihy je pozitivní a padla mi do nálady. V budoucnu se k ní určitě vrátím.

Zrzi_čte
21.04.2026

Kouzla a magie, můj šálek kávy. A tady navíc ještě ve slovanské verzi.
Hvozd je přesně to místo, kde byste chtěli, jako někdo spojený s magií, žít. Aspoň do chvíle, než vám dojde, že je všechno až moc idylické.
Všechny členky Velké sedmičky jsou zajímavé a úplně s přehledem si dokážu představit jak čtu knihu o každé zvlášť. Měly tu každá šanci se ukázat a povedlo se jim to vážně skvěle. Každá z čarodějek si nese svůj díl tajemství a bolesti a přesto se snaží žít bez hořkosti a pomáhat. Největší pozornost ale zůstala logicky Agnes, a já nelituji jediného přečteného slůvka.
Konec vlastně nebyl ani moc překvapením, ale vše co k němu směřovalo bylo zajímavé a napínavé. Velmi by mě zajímalo, kam nakonec osudy obyvatel Hvozdu a Velké sedmičky, po tom všem, povedou.

MirrorIsis
21.04.2026

První kniha od autorky, kterou jsem četla. Obalu knihy ani pravopisu se nic vytknout nedá. Ale postavy se podle mého názoru chovaly ne - lidsky, i když byly popisovány emoce, nebyly uvěřitelné. A co mě úplně dorazilo, že i v knize 13+ je vraženo LGBT téma, proti kterému nic nemám, ale jestli bude v každé knize, budu z toho fakt otrávená.

Alléktó
18.04.2026

Když jsem před lety četla Harryho Pottera, bylo mi líto, že nemůžu studovat v Bradavicích. Při čtení Apotéky se mi tento pocit vrátil. Prostředí Hvozdu a jeho obyvatel je tak skvěle popsané, že člověka až mrzí, že není čarodějnice . Autorka nezklamala, výborně vystavěný děj s velmi dobře popsanými postavami čarodějek. A na závěr je mi líto, že v našem světě jen tak nepotkáme Prašníka. Opět krásná obálka knihy a ořízka. Jediné, co bych vytkla, je za mě uspěchaný závěr.

evismaior
18.04.2026

(SPOILER) 70% - Autorku znám zatím díky jejím povídkám, které čtenáře dokážou solidně sežvýkat a vyplivnout, jsou syrové, hutné a psané skvělým jazykem. Z Apotéky ale zas úplně odvázaná nejsem - skvělý jazyk samozřejmě zůstává, ale hlubší ponoření do děje a jeho prožívání s hlavními postavami tak úplně nenastalo. Fantasy svět zaprvé není dostatečně prokreslený a o jeho zákonitostech kromě existence Hvozdu, inkvizice a Bohyně dlící nad sedmičkou čarodějek se toho příliš nedozvíme. A na to, abych si udělala hlubší vztah k jednotlivým čarodějkám, byla ta kniha příliš krátká - každá postava dostala jednu kapitolu, ve třech čtvrtinách knížky se pak všechny sešly v apotéce zmizelé Agnes, ta se mezitím utkala s Bohyní a pak byl najednou konec. Postavy mi nezřídka splývaly stejně jako jejich schopnosti (léčitelka/lektvaristka/bylinkářka) a příběhy. Tohle by asi mohlo fungovat v těch 800stránkových fantasy, které se k nám dostávají ze zahraničí - tam by se příběh každé čarodějky mohl na střídačku rozvíjet a nakonec by čtenáře ten propletenec mohl dovést do nervydrásajícího finále. Oceňuju nicméně pár neotřelých nápadů, protože mít za "mazlíčka" Prašníka, který by za mnou cupital po svých koříncích a ve chvílích volna by si lebedil ve svém květináči, mi přijde jako moc fajn představa:)

Havran.ka
06.04.2026

S Kateřinou Šardickou a Neklidným hrobem jsem skončila rok 2025 a rok 2026 jsem pro změnu otevřela s její Apotékou Agnes Divotvorné. Jiné prostředí, ale opět tu máme skvěle atmosférický příběh, jak to tahle autorka umí.
Příjemně mě překvapilo, jak byl příběh koncipovaný – v sedmi příbězích poznáváme sedm členek covenu a postupně s tím se zároveň odkrývá pozadí toho, co je v první části knihy otevřeno. Od konce první části, než dostanou prostor jednotlivé čarodějky, tak visí ve vzduchu nezodpovězená otázka, k níž se možná navíc přidávají i další. Skvělý nápad je pak také otevření každé jedné kapitoly úryvkem z knihy Podivuhodný grimoár od Edwiny Prozíravé, členky covenu, který je velmi patřičně vybrán podle toho, které hrdince ze sedmičky se bude kapitola věnovat. Celá koncepce románu je vlastně skvěle promyšlená a mně se moc líbilo, jak to do sebe krásně zapadalo.
Musím říct, že bych coven ráda poznala ještě lépe a strávila s jeho členkami o trochu víc času. Zkoušela jsem se rozhodnout, která z čarodějek je mi nejbližší, ale těžko si mezi nimi vybrat, když každá má něco do sebe a je mi něčím sympatická – tu svým čarodějným zaměřením, tu zase svou povahou, tu pro změnu miluju jejího familiára – a těm bych klidně dala v knize také více prostoru – sově a havranovi obzvlášť, prosím, beru klidně i knihu jen o nich, děkuji! Těším se ale moc i na jakoukoli další knihu od Kateřiny Šardické!
Kromě příběhu samozřejmě musím nutně pochválit i překrásné ilustrace a samozřejmě barevná ořízka je stejně jako u Neklidného hrobu překrásná – radost se na ni dívat!

xxbarbarelaxx
03.04.2026

Kniha se mi líbila, bylo to zajímavé čtení. Jen ten konec mohl být trošku více rozvedený, přišel mi urychlený.

Caprik.M
28.03.2026

Kniha se mi líbila moc, ale konec mohl být trochu jiný, propracovanější.

Evička303
26.03.2026

NUTNĚ SHÁNÍM SAZENICI PRAŠNÍKA
ANEB APOTÉKA AGNES DIVOTVORNÉ
Autorka: Kateřina Šardická @kat.sardicka
Žánr: fantasy
Vydalo nakladatelství Fragment v r. 2025
300 stran

Kniha vypráví příběhy sedmi čarodějek , kdy jedna hned v první kapitole nečekaně zmizí . To ,že se odlišují svými magickými schopnostmi z nich činí dohromady magickou sedmičku, která ochraňuje zdejší kraj- Hvozd. Další spojitostí je jejich původ – matky dívek byly obviněny z čarodějnictví a oběšeny na místním vrchu.

Právě teď je na nich, aby společně s mocnou bohyní ochránily sebe i své kouzelné přátele v kraji.

Je to pravda, nebo jakýsi klam ?
Co když jsou události jiné, než se nám celý život předkládalo
A kam se poděla Agnes ?

Otevřete knihu, zavítejte se do kouzelného Hvozdu i místních bažin a najděte pravdu.

Četli jste? Jak se Vám líbila?

Mé hodnocení :
9 / 10
Kniha mě úplně okouzlila svou atmosférou a vtáhla do milého čarokraje. Líbil se mi popis čarodějek a jejich schopností. Prašník byl parťák, kterého by chtěl každý .
Kapitoly mi postupně předkládaly indicie k vyřešení záhady, a tak jsem se mohla pokusit ji vyřešit , což se mi úplně nepovedlo .
Konec byl trošku rychlý. Klidně bych ho rozvedla a dozvěděla se víc.
Pohledávek zpracování knihy je nádherné at uz se jedná o hebký obal, zajímavou předsádku nebo kresby v příbezích. Ty jsem vubec nečekala a každá z nich mě překvapila (ne, neprohlížím listy do předu ).

Marekh
26.03.2026

Knihy od Kateřiny Šardické mám rád. Četl jsem již knihy ZMIZENÍ SÁRY LINHERTOVÉ, NOCI BĚSŮ a NEKLIDNÝ HROB, které se mi líbily. Jsem rád, že jsem si přečetl knihu APOTÉKA. Knihu jsem si půjčil v knihovně na dětském oddělení. Knihu můžeme zařadit do žánru YoungAdult fantasy. Myslím si, že kniha osloví především mladší čtenáře, ale knihu si může přečíst kdokoliv, kdo mám rád knihy o čarodějkách.

Na počátku byla Trojná Bohyně, která dala světu řád. Je označována trojná kvůli svým třem podobám, které jsou Panna, Matka a Stařena. Jsou spojovány s lunárními fázemi dorůstajícího Měsíce, úplňku a novu. Trojná Bohyně je minulostí, přítomností a budoucností – včerejškem, dneškem a zítřkem. Je zrozením, existencí i zánikem.

Bohyně rozdala své magické dary sedmi čarodějkám, sedmi dcerám noci, které se staly jejími zástupkyněmi na Zemi. Mezi čarodějky patří:

AGNES DIVOTVORNÁ – čarodějka ovládající přípravu lektvarů a alchymistické řemeslo. Snaží se ostatním čarodějkám pomáhat, pokud mají nějaká trápení, ale sama není schopna se svěřit ostatním se svými problémy. Jejím familiárem je tříhlavý had Anguis!

EDWINA PROZÍRAVÁ – zaklínačka ovládající přeměňování a zaříkání. Jejím familiárem je třínohý havran.

HILDA KVĚTOMLUVNÁ – čarodějka oplývající nadáním pro bylinkářství a magii spjatou se zemí. Jejím familiárem je noční motýl zvaný Večernice. Jejím věrným společníkem je očarovaná rostlina Prašník.

SIBYL JASNOZŘIVÁ – čarodějka s darem vidění budoucnosti. Jejím familiárem je sova pálená.

OLWYN KŘIVOLAKÁ – čarodějka s nadáním pro léčitelství. Jejím familiárem je netopýr.

HAZEL PODIVUHODNÁ – bestiolog. Své magické nadání využívá k péči o magické tvory a zvířata. Jejím familiárem je kocour Fousek.

PERENELLA ČERNOČERNÁ – praktikuje provázení duší na onen svět. Jejím familiárem je krysa.

Všechny čarodějky žijí ve Hvozdu, který je chrání před okolním světem, ve kterém se vyskytují lidé. Jednoho dne dojde k tomu, že se ztratí Agnes a ostatní čarodějky se snaží přijít na to, co se přihodilo. Pokud se Agnes včas nevrátí, hrozí celému Hvozdu vyzrazení, a pak už nebude v bezpečí vůbec nikdo.

Během četby se dozvíme informace o všech čarodějkách. Každá z nich má nějaké tajemství, které si úzkostlivě střeží před ostatními čarodějkami.

Kniha je zajímavá a četla se dobře, i když nějaké výhrady bych ke knize měl.

Některé části ze života čarodějek mi v závěru připadaly useknuté a myslím si, že autorka je mohla ještě více rozpracovat.

V jedné kapitole se nachází téma časové smyčky a myslím si, že tato část mohla být zpracovaná lépe. Na různých místech se opakují některé části vět. Z jednoho hlediska lze pochopit, proč se autorka takto rozhodla, ale tyto části z celé knihy se mi líbily nejméně.

Při četbě jsem postřehnul také nějaké nepřesnosti, které mě uhodily do očí.

Autorka se při psaní knihy inspirovala nějakými knihami a také mě to při četbě napadlo.

Závěr knihy je překvapivý a během četby mě nenapadlo, jakým způsobem příběh vygraduje.

V knize se nachází také okrajově tématika LGBTQ+.

Líbilo se mi, že se v závěru nachází kapitola VELKÁ SEDMIČKA, ve které nalezneme výčet jednotlivých čarodějek a jejich charakteristiku.

V knize se nacházejí pěkné černobílé ilustrace, což oceňuji. Kniha má také pěknou ořízku a přední a zadní předsádku. Po celkové stránce je kniha pěkně graficky zpracovaná.

Kniha má pěkný přebal.

Aghatte
23.03.2026

Nejsem cílová skupina, pro mě velký krok vedle. Nalákala mě autorka, název i obálka.
A nevšimla jsem si zařazení žánru.
Ale asi ve 13+ by mě to nebavilo.
Fantasy není nic pro mě.
Nehodnotím, není fér snižovat hodnoceni, když je chyba na mé straně.

CD4+Lymfocyt
22.03.2026

Krásný "soubor" příběhů, který tvoří hezký celek, ale nechává některé věci na zamyšlenou pro čtenáře. Čtivost nejde knize rozhodně vytknout, je ale pravdou, že párkrát jsem narazil na méně atraktivní listy/pasáže, ale bylo jich opravdu minimum. Určitě mohu doporučit na nějaký chladnější večer nebo k hezké bouřce. A nebo snad k dobrému čaji?

Ať už jakkoliv velice povedená kniha, ve které mystično číhá za každým rohem společně s ponaučením a trochou zármutku.

MollyCornelia
20.03.2026

4*/5*
Je znát, jak se autorka v psaní posunula. Úroveň Apotéky je výrazně vyšší než u Nocí běsů a Zmizení Sáry Lindertové. Jedná se o ucelenou standalone fantasy s mysteriózními prvky, která je postavená na životních příbězích sedmi čarodějek.

Přestože se v knize setkáme se sabaty a černou magií, jedná se o lehké a chvílemi nostalgické čtení. Čarodějnická tématika je pojatá tak, že nevyděsí ani mladší čtenáře, atmosféra se občas stáčí temným směrem, ale není to nic hororového.

Každá postava má svůj příběh a zajímavý charakter. Perenella mi moc sympatická nebyla, což ale vyvažovaly ostatní postavy. Agnes se prolíná po chvilkách celou knihou, takže i před koncem si člověk může udělat obrázek, co je asi zač. Vše doplňují nádherné ilustrace, obzvlášť kohout a třínohý havran mě zaujaly.

Knize bych vytkla občasné zmatečné scény a kolísající čtivost. Druhou polovinu jsem přečetla za jedno odpoledne, ale u první jsem neudržela dlouho pozornost. Zároveň mi tam něco chybělo, už mám ve fantasy něco načteno a nedostavil se wow efekt ani velký zvrat.

Shrnutí: Apotéka Agnes Divotvorné je skvělá kniha pro čtenáře 13+, kteří hledají fantasy založenou na mysteriózní zápletce. Doporučuji i milovníkům českých fantasy.

Eliar
18.03.2026

Tohle bylo skvělé! Výborná atmosféra, dobře využité a propojené fantasy prvky, krásně vykreslený charakter jednotlivých postav. Přestože mě povídkové knihy obvykle moc nebaví, tady mi to vůbec nevadilo, protože do sebe všechno geniálně zapadalo. Kniha byla svým pojetím a strukturou originální. Jednotlivé příběhy mě moc bavily. Jediné, co mě mrzelo, bylo, že bych na konci ocenila více rozpracovaný závěr z pohledu "zbývajících" čarodějek. Fyzická kniha je naprosto nádherná, ilustrace skvělé doplňují celkovou atmosféru.

ZtracenáZáložka
07.03.2026

Kniha, které močál vás chytne za nohu, stahuje k sobě a nepustí, dokud nejste na konci.
Vy si ale po cestě bahnem dáte hrnek čaje, zajdete do knihkupectví, navštívíte apotéku, zahradu, stáje, proběhne nějaká ta věštba, sem tam kolem proběhne i umrlec...
Ani divné zvuky od hřbitovní zdi ale nenaruší příjemné pohodlí, které kniha vyzařuje od první strany.

Sedm čarodějek Hvozdu, každá se svým osudem a kouzelnou schopností. Každá v jedné kapitole se svým kouskem života před zmizením Agnes.
Trojná Bohyně kuje pikle a jeden neví, co může o Samhainu čekat.

Kniha krásně tajemně plyne od jedné čarodějky k druhé a skládá na stůl indicie k vyřešení záhady.

Škoda toho příliš uspěchaného konce, který nenechal celé rozuzlení tak nějak doznít, ale zabouchl za vším dveře ani se nezaprášilo.

P.S. sháním sazenici Prašníka!

teribookdiary
02.03.2026

Jsou knihy, které čtete. A pak jsou knihy, které vás pohltí tak tiše a samozřejmě, až si ani nevšimnete, kdy jste přestali sedět v obyváku a kdy už sedíte u stolu v čajovně Hvozdu, prsty obepínáte hrnek s nápojem vonícím po bylinách, skořici a špetce nepojmenovatelné magie.

Při čtení Apotéky Agnes Divotvorné jsem měla pocit, jako bych byla součástí společenství Hvozdu. Jako bych znala vrzání dřevěných podlah, stíny mezi stromy i ticho, které předchází sabatu. Autorka dokáže vyčarovat atmosféru tak hmatatelnou, že téměř cítíte, jak se vám mezi prsty lepí bláto z nehostinných, smrtí protkávaných močálů. Když se s jednou z hrdinek vydáte do temných hlubin, cítíte chlad, vlhkost i neviditelnou tíhu, která vás stahuje dolů.

Jedním z největších kouzel knihy je mistrně vystavěný portrét covenu sedmi mladých čarodějek. Každá z nich dostává svůj prostor, svůj hlas, svůj vlastní příběh. Díky samostatným kapitolám odhalujícím jejich perspektivu života v Hvozdu se před námi postupně rozvíjí pestrá mozaika osobností – odvážných, křehkých, vzdorovitých i pochybujících. Každá v sobě nese drobné, temné tajemství, které pomalu prosakuje na povrch.

Jazyk knihy je sám o sobě magií. Slova jsou vybírána s něhou a přesností, věty rezonují, jako by byly zaklínadlem.

Velmi originální je také zpracování čarodějnického roku. Cyklus přírody, sabaty – to vše je přirozeně vetkáno do děje. Bonusové obálky s detailními informacemi o jednotlivých sabatech a jejich podstatě působí jako malý, pečlivě připravený grimoár pro čtenáře. Nejen že rozšiřují svět příběhu, ale dávají mu další symbolickou vrstvu.

Drobnější negativa

Linka s přízrakem potulujícím se po papírenském krámku Edwin byla mimořádně zajímavá a atmosférická – bohužel však zůstala lehce nevyužitá. Mohla sehrát výraznější roli v celkové mozaice příběhu.

Také finální odhalení okolností zmizení Agnes Divotvorné působí poněkud uspěchaně. Poslední příběh vyprávěný jí samotnou přináší silný a originální zvrat, avšak zároveň i velké množství nových informací, které jsou čtenáři předloženy velmi rychle.

4 z 5 hvězdiček

Dandulka
24.02.2026

Tahle kniha je opravdu skvělá. Milá a čtivá, s krásným příběhem. Opravdu se velmi povedla. Doporučuji.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi