Apologetická abeceda dějin katolické církve

Apologetická abeceda dějin katolické církve https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422718/apologeticka-abeceda-dejin-katolick-TLN-.jpg 3 4 3

Tato odborná publikace je fakticky dílem PhDr. Radomíra Malého, jenž si vzal za základ a inspiraci spis Apologetická abeceda P. Konráda Kubeše SJ z doby krátce po 2. světové válce. Jde o snahu očistit dějiny katolické církve od nánosů lži a pomluv a rozlišení pravdy od mýtů a výmyslů, byť nevyzní vždycky ve prospěch katolíků.

Přidat komentář

uzivatel29980
08.05.2023 5 z 5

Pan "pistalka" se projevuje jako člověk, který je sám odhodlán "pálit čarodějnice a kamenovat homosexuály" - ovšem ve vztahu ke katolickému pravověří. Vidí prý v knize dr. Malého prázdnotu, nelásku, ba i nenávist a bezcitnost. Chybí mu v ní zřejmě láska k sodomii a hříchu obecně. Ano, tato prázdnota v knize skutečně je. Nenávistí ke hříchu je kniha prodchnuta skrz naskrz. K herezi má jen málo pochopení a oživuje vzpomínky na církev bojující. Holt katolík. Příliš málo modernista.

pistalka
23.03.2021 odpad!

Knihu vydavatel prezentuje jako ,,odbornou publikaci", tou ovšem není, standardy odborné práce jsou tomuto textu cizí.
Možná by bylo příjemné mít svět vyložen tak jednoduše jako pan autor, přísahat na jednu starou knihu (a té se dogmaticky držet), žel bohu bych musel mentálně ustrnout někde v hlubokém středověku (pokud mluvíme o Starém zákoně, tak starověku). Netvrdím, že Bibli nelze brát jako knihu v určitých ohledech inspirativní, ale vyžadovat po dnešních křesťanech, aby žili doslovně podle x tisíc let starých textů, to je prostě ohromně mimo, to je absolutní neschopnost vnímat kontext, ve kterém se dnešní člověk pohybuje. Ten kontext není starověký ani středověký, bohu díky. V tomto je apologetická abeceda až neuvěřitelně nadutá.
Radomír Malý, klerofašista (píše pro arcihejtra veškerého jsoucna Petra Hájka a jeho protiproud - pro silné žaludky doporučuji jeho články vygooglit) v něm sní o ideálním světě, ve kterém budeme pálit čarodějnice a kamenovat homosexuály. Jedna z dalších autorových knih se jmenuje ,,Je dovoleno bránit inkvizici?". Zcela se děsím toho, co bych se tam dočetl. Mezi tímto světem a světem Islámského státu vidím rozdíl pouze v knize, nikoli metodě.
Z té knihy čpí prázdnota, neláska, ba i nenávist a bezcitnost, že z toho až mrazí.


SidoniaL.
23.02.2020 5 z 5

Tak tohle je nečekané (a velmi příjemné!) překvapení! Očekávala jsem, jak znám autora p. prof. Malého, že kniha bude odborná, moudrá, poučná atd., že si ji uložím do knihovny a budu z ní příležitostně čerpat vysvětlení sporných otázek a všelijaká poučení. Místo toho jde kniha z ruky do ruky a další členové rodiny mi ji berou doslova z ruky a známí ji taky chtějí číst a kdy prý jim ji půjčím! Tak takhle ne! Jsem hamoun a chci ji mít jen pro sebe! Ale nebojte se, miláčkové! Balík s vícero výtisky už je na cestě!

Autoři knihy

Radomír Malý
česká, 1947
Konrád Maria Kubeš
česká, 1890 - 1967

Kniha Apologetická abeceda dějin katolické církve je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x