Apollo 13: Boj o přežití

Apollo 13: Boj o přežití https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386593/mid_apollo-13-boj-o-preziti-V2f-386593.jpg 4 32 6

Třetí mise astronautů míří na povrch Měsíce a všechno jde hladce – až do okamžiku, kdy se temným vesmírem rozlehne drtivá exploze. Poškozená vesmírná loď se řítí vesmírem pryč od Země rychlostí třikrát vyšší, než je rychlost zvuku, dochází energie a uniká kyslík. Tým špičkových inženýrů v řídicím středisku v Houstonu pracuje na hraně svých možností, aby dostali trojici astronautů bezpečně zpět. Sen stanout na povrchu Měsíce se mění v zoufalou bitvu o život, kterou se zatajeným dechem sleduje celý svět.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historie , Pro děti a mládež

Vydáno: , CPress
Originální název:

Lost in Outer Space: The Incredible Journey of Apollo 13 , 2017


více info...

Přidat komentář

Rihatama
13.02.2024 5 z 5

Program Apollo měl v roce 1970 raketu Apollo 13 ze svého projektu a priori vyřadit. Do vínku dostala dva protichůdné osudové signály - šťastnou sedmičku (7. let programu Apollo) a nešťastnou 13 :-). Nebyli by to ale Američané, aby tento neúspěšný let Apolla 13 na Měsíc, který se po velkém úsilí samotné osádky raketoplánu i odborníků NASA vrátil po 6 dnech na Zemi, neoznačili za jeden velký úspěch. Ano, americká vláda tehdy vzkázala všem Američanům, že záleží na lidech, a to na lidech na celém světě (důvod, proč USA vojensky zasahuje všude, kde to pokládá za nutné, zpravidla však ne primárně z důvodu humánních ale strategických), nezáleží na astronomicky nákladné technice stamilionech dolarů pro cesty do vesmíru, ne na vesmírných objevech, ani na geopolitickém válčení, kdo dřív odhalí tajemství vesmíru. Možná že to není pravda, ale v rozhodující chvíli to tak alespoň vypadá. Ukončen byl i samotný program Apollo, přestože měl v plánu ještě dalších 7 letů. Říká se, že Rusové a Američané jsou jedni za 18 a druzí bez dvou za 20. Ale upřímně, kde byste raději žili...?

Film s Tomem Hanksem je samozřejmě jedinečný, ale ani Olsonova kniha mě nezklamala. Autor poměrně vyváženým přístupem zkombinoval osobní život astronautů, zejm. kapitána Lovella, přípravu na start raketoplánu i průběh jeho letu, dramatické momenty samotného výbuchu i projekci katastrofických vizí, obtíže astronautů s nedostatek energie, kyslíku a potažmo jídla. Pro mě tam bylo možná příliš málo informací odborné povahy, vesmír, kosmonautika, lety do vesmíru.. to vše je přece tak zajímavé a tady se navíc odehrálo skutečné drama. Ale k tomu si budu asi muset sehnat Lovellovu knihu.

P.S.: Jim Lovell, pilot Apolla 13, má po matce české kořeny, a příští měsíc již dosáhne na 96. rok svého života.

jan.para
11.09.2022 5 z 5

Detailní popis celé havárie doplněný o spoustu technických údajů, fotografií a nákresů.


Timkim
18.06.2022 4 z 5

Jelikož znám film, vím co se stane, ale i tak poutavé. Tuto knihu bych spíš doporučil mládeži od 10 do 15 let, ktera se teprve začítá do "větších" knih. Je psána stroze, fakticky, bez jakýchkoliv emocí, ale i tak zajímavé. Top to není, ale dá se.

xxtom
09.06.2022 4 z 5

Hezky popsaný příběh smolného Apolla 13.

Pert
02.01.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Doporučuji všem, kdo se zajímají k program Apollo.

Janadvorackova
14.06.2020 4 z 5

Profláknuté téma popisující misi Apolla 13. Kniha, řekla bych, obsahuje hodně detailů: komunikaci mezi astronauty a střediskem, situaci v jejich rodinách, popis různých úkonů, které astronauti museli cestou provádět a pocity patnáctileté Barbary Lowell. Působí to trochu jako "přepis" filmu. Kdo viděl, nejspíš na nic nového nenarazí. Přesto je příběh třináctky stále výborný.

Štítky knihy

kosmonautika Apollo 13 kosmonauti, astronauti Apollo (kosmický program)

Autorovy knížky

Tod Olson
americká
2018  86%Apollo 13: Boj o přežití

Kniha Apollo 13: Boj o přežití je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x