Aphra

Aphra https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126199/aphra-126199.jpg 3 56 18

Historický román Aphra zachycuje životní osudy pravděpodobně první anglické profesionální spisovatelky Aphry Behnové (1640-1689). Aphra, dcera chudých rodičů, si záhy uvědomí, že jí jedině její výjimečná krása a nevšední nadání pomohou z bídy, v níž dosud žila. Pevné zázemí a hlavně finanční jistotu jí však poskytne až bohatý holandský obchodník Johan Boehn, jehož prostřednictvím se Aphra dostane ke dvoru anglického krále Karla II. Panovníka osobitá a půvabná Aphra okouzlí - a pro Aphru představuje Karel II. muže, do něhož se vášnivě zamiluje. Je dokonce ochotná kvůli němu působit jako špionka v Holandsku. Králova láska však nemá dlouhého trvání a Aphra nakonec skončí až ve vězení pro dlužníky. Vsadí vše na svůj talent a začne psát. Podaří se chytré a podnikavé Aphře prosadit v literárním světě, jemuž dosud vládnou téměř výhradně muži?... celý text

Přidat komentář

Runinka
21.01.2022 5 z 5

Tuto autorku čtu ráda a ani tentokrát nezklamala. Příběh průkopnice spisovatelek vylíčila barvitě.

Kerberos
17.09.2021 3 z 5

Nenáročné čtení popisují život skutečné spisovatelky, chtělo to asi víc historických faktů a více popsat její vyzvědačské období. Z tématu se určitě dalo vytěžit víc.


sodmic
02.01.2021 4 z 5

Rychlovka treba do vlaku pro vsechny, kdo maji Whitton radi, oproti ostatnim, za me trochu slabsi kousek blizici se cervene knihovne, jsem rada, ze se mi do rukou dostala az na konec, ostatni jeji knihy tuto presahuji

Dixinka
05.03.2020 5 z 5

Pěkné oddechové čtení.

zuzana2599
12.01.2020 4 z 5

Mám moc ráda knihy Hany Whitton. Ty její výpravy do minulosti miluji. I když tentokrát byla knížečka teňoučká a já ji přečetla za sobotu, opět se mi líbila. Život první anglické spisovatelky Aphry Behnové (1640-1689) byl výjimečný. Byla nejen krásná, ale i bystrá, chytrá a talentovaná. Ráda jsem se s ní seznámila !

babicka_amalka
13.12.2019

dotaz pro ty, kteří četli: nejde o totožnou knihu, která již byla vydána v r. 2012 pod názvem Aphra? nečetla jsem ani jednu a jen by mě to zajímalo, aby si člověk nepořizoval vlastně 2x stejnou knihu ;-)

Adelaide777
15.10.2017 2 z 5

Jednoduše napsaná kniha, spadající spíše do červené knihovny. Dalo se to přečíst, ale vracet se k ní už nebudu.

Prateri
03.01.2016 3 z 5

Přečetla jsem za den. Bylo to takové lehké počteníčko, lehce napsané. Pobavilo a hlavně mě seznámilo s anglickou spisovatelkou, o které jsem neměla tušení. Žádné složité čtení, ale na odpočinek dobré.

Temný snílek
29.08.2015 4 z 5

Knižní Aphra je krásná, inteligentní a hlavně okouzlující, až jí všichni muži padají k nohám a ženy jí ze žárlivosti nenávidí. Ona se několikrát zamilovala a s muži prožívala velmi vášnivé vztahy, ale vždy šla dál za svým snem, a tím bylo psaní.

Aphra se čte velmi lehce a rozhodně jde o příjemné odpočinkové čtení, které pobaví i zaujme svým příběhem a zajímavými postavami.

stardomes
21.03.2015

Knihu jsem měla přečtenou asi za 2dny a to nejsem nějaká extra super rychlá čtenářka.. Vetšinou čtu knihy abych se uspala :) Občas jsem sice měla pocit, že je něco napsané trochu stroze ale i přesto mě tahle kniha vcelku nadchla, doba ve které se děj odehrává mně taky nadchla, jen je pravda že se autorka zmiňovala o hrdinčině kráse až příliš (občas jsem jí snad až záviděla :D ) Knihu bych doporučila :)

zuzepka
31.10.2014 1 z 5

Knihu jsem přečetla jako doplňkové čtivo k náročné knize.Měla jsem pocit,že jsou to příběhy z jiných podobných a obsáhlejších knih,které jsem dříve četla.Nijak mě neuchvátila,ale splnila účel.

soukroma
15.10.2014 2 z 5

Velice jednoduchá kniha, kterou bych si ani vzdáleně netroufla nazvat historickou. Ani jako červená knihovna zřejmě u dospělé populace neuspěje, spíš snad jen u dívek -náctiletých, které příliš netouží se něco opravdu dozvědět o době a historicky doložené postavě.

Iva-JU-KA
24.06.2014 3 z 5

Kniha nenadchla, ale ani neurazila. Pro mne povrchní příběh, fyzická krása a zase jen fyzická krása ... myšlenka ženy spisovatelky jen velmi okrajově.

vaili
03.10.2013 4 z 5

Příjemné, zajímavé čtení vzhledem k tomu, že většina události je dle skutečnosti.

anett123
28.08.2013 2 z 5

Ten příběh by se dal napsat líp. (Nechci kritizovat spisovatelku a neříkám, že já bych to napsala líp - to opravdu ne. Je to zajímavé téma, ale myslím, že by to šlo zpracovat jinak.) O spisovatelce Aphře Behnové jsem nikdy neslyšela, tak jsem po přečtení knížky zase o něco chytřejší.:)

AnneEyre
02.05.2013 5 z 5

Výborně napsáno, četla se skoro sama, byť má historicky tak omílané téma – Sňatek, postavení žen. Aphra je pro mě vlastně motivací, sama psaní tak trochu vzdávám. Ona se nevzdala, i když byla chvílemi důvěřivá, bojovala a neprohrála.

petra106
14.10.2012 3 z 5

Děj knihy byl zajímavý. Vadilo mi ale, že každou chvíli je zdůrazňováno, jak je hrdinka krásná, půvabná... Ono je to tak víceméně v každé knize se zápletkou z historie od H. W. Stačí to přece napsat jednou, aby si člověk udělal o postavě určitou představu...

Hřibče
10.09.2012 4 z 5

Tato kniha byla pro mě osobně velkým překvapením. Myslela jsem si, že si přečtu historickou a romantickou knihu s jednoduchým dějem o mladé spisovatelce, která byla všemi muži zbožňována a vše se jí dařilo. Do jisté míry tomu tak i bylo, nejednalo se však o plytký příběh, jak jsem se původně domnívala, ale o zajímavý životní osud velmi nadané ženy, která si musela cestu k úspěšné dráze spisovatelky tvrdě proklestit.
Spisovatelka Hana Whitton se vyjadřuje spisovným a čtivým jazykem, který se příjemně četl. Neobsahoval zbytečný patos a vrtání se v pocitech hlavních postav, kdy děj stagnuje na místě, než se vše rozebere, aby mohl pokračovat, ale naopak byl na rozebírání citů stručný a stále ubíhal ve svižném tempu. Knihu bych hodnotila jako příjemné a oddechové čtení. :)