Svědkyně temnot

Svědkyně temnot https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201825/bmid_svedkyne-temnot-Ag3-201825.jpg 4 77 14

Objevná antologie strašidelných povídek, psaných ženami, seznamuje čtenáře s povětšinou opomíjenými anglosaskými autorkami, jež však napsaly příběhy, které patří k tomu nejlepšímu v tomto žánru. Ženy jako „svědkyně“ temných hnutí mysli, drobných každodenních „zločinů“, ženy jako chladnokrevné pozorovatelky triumfů i zkázy mužů, jejich poklesků a slabostí, jsou v mnoha ohledech skvělými vypravěčkami, svou citovostí doslova předurčenými pro šerosvit na pomezí nadpřirozena. Druhým důvodem, proč povídky viktoriánských autorek dodnes fascinují čtenáře, je potlačovaná síla vášně, erotické touhy, ale i rozhodnosti, s níž se ženy staví na roveň mužům a soupeří s nimi, tedy stěží napodobitelné ingredience, jež jsou přítomny v každém z těchto příběhů. Obsahuje povídky: Emily Brontëová - Palác Smrti Elizabeth Gaskellová - Co vyprávěla stará chůva Mary E. Braddonová - Stín v temném koutě Charlotte Riddellová - Statek Pod ořešáky Mary E. Pennová - Nájemnice chaty pod cedry Louisa Baldwinová - Případ sira Nigela Otterburna Mary E. Wilkinsová Freemanová - Luella Millerová Violet Quirková - Tři polibky Edith Nesbitová - Třetí elixír George Eliotová - Zdvižený závoj Elizabeth Stuartová Phelpsová - Přízrak... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Plus
Originální název:

The Darker Sex: Tales of the Supernatural and Macabre by Victorian Women Writers , 2009


více info...

Přidat komentář

tsal
05.06.2020 4 z 5

Strach lze vyvolat dvěma způsoby. Můžete vycházet ze známého a nebezpečí obnažit v celé jeho hrůznosti, což často znamená brutalitu, krev a bolest. Nebo můžete vsadit na neznámé a nebezpečí jen naznačit, což často znamená dusivou atmosféru, cosi ukrytého v temných stínech, na nočních cestách, za zasněženým oknem. Svědkyně temnot jdou druhou cestou se všemi klady i zápory, které to nese.

Strach zde často vyvolává cosi neurčitého, často jen nepřímo pojmenovaného. Někdy je ono cosi nebezpečné, jindy vlastně vůbec ne. Jednou jde o ducha, který se chce krutě pomstít, jindy o ducha, jemuž jde jen o odhalení zločinu. Jindy to možná ani není duch, ale jen vzpomínka na poslední strašné chvíle, která se otiskla do zdí pokoje. Jindy zase původce stále dýchá a chodí mezi námi a možná s ním vlastně vůbec nic není v nepořádku. Možná jsou všechny ty špatné věci kolem něj jen náhoda... A jindy to byl třeba jen sen. Poslední sen, přinášející milované a odnášející nás za nimi.

Pokud je právě tohle to, co hledáte, nebudete sbírkou zklamáni. Každá z povídek je tradičním duchařským hororem plným nadpřirozenem, starými sídli, pověrami, džentlmeny a dámami. Všechny jsou psány na vysoké úrovni a stylem psaní mě otrávila jen jedna (Co vyprávěla stará chůva). Tam ale byla na vině spíš stylizace vypravěče než špatné řemeslo. Slovo "tradiční" je však důležité. Tehdy možná inovativní a fascinující nápady jsou dnes pro každého čtenáře staré a stokrát proprané. Nic nepřekvapí a postraší jen máloco. Pokud jste tedy milovníci starých dobrých duchařských historek, nebudete zklamáni. Pokud hledáte něco, co jste ještě nečetli nebo co vás skutečně vyděsí, doporučuji jít o dům dál.

Nejlepší povídky: Palác smrti, Přízrak
Za zmínku stojí: Nádherně ilustrace na začátku každé povídky a na obálce knihy.

666Jitka
24.05.2020 5 z 5

Vynikající antologie duchařských povídek z pera viktoriánských autorek, kterou mohu jenom doporučit čtenářům, kteří mají tento druh literatury rádi. Každá povídka je doplněná zdařilou ilustrací a základními informacemi o jednotlivých autorkách.


changaj
27.04.2019 5 z 5

Zdařilá antologie duchařských příběhů, včetně medailonků autorek. Doprovodné ilustrace dokreslují příjemně starosvětskou atmosféru knížky.

artabanb
10.02.2019 2 z 5

Že by povídky byly strašidelné, to se říct nedá. Některé jakoby vůbec neměli spád a točili se kolem slepého místa. Stejně na nich ale bylo něco velmi zajímavého a to možná proto, že byly napsány ve viktoriánské době.

KuroHaru
03.10.2018 4 z 5

Příjemná kniha na pochmurné podzimní večery. Je fajn si přečíst gothic novels i od ženských autorek; protože se jimi proslavili především muži, myslím, že v ženách mají zdatné konkurentky.

Ainslee
16.11.2017 5 z 5

Tento typ povídek miluji, tajemno, ponurá, zvláštní atmosféra... Knížka se mi snad až na jednu méně zdařilou povídku líbila od začátku do konce.

Zachary
17.09.2017 5 z 5

Úžasná knížka pro milovníky starých dobrých gotických románů. Povídky mají atmosféru, nejsou přehnané a krásně plynou, za mne plný počet hvězdiček.

JLČ
04.12.2016 2 z 5

Pro mne zklamání, nevtáhlo mne to.

PeM
12.11.2016 5 z 5

Krom příběhu "Zdvižený závoj" (na mě nějak dlouhé, v půlce jsem skoro vzdala) se mi to moc líbilo, doporučuju ;-)

lucie.8
26.03.2016 5 z 5

Výborná kniha duchařských povídek, až na předposlední mě všechny mile překvapily.

OSTROVID
05.02.2016 5 z 5

Výborná kniha plná hororových a strašidelných povídek z viktoriánské doby, mohu jen doporučit.

LucieRossi
11.02.2015 4 z 5

Knížka mě příjemně překvapila, většina povídek až na pár výjimek byla zajímavá a chytlavá.

Thanyss
16.04.2014 4 z 5

Krásný důkaz toho, že i ženy mohou napsat příběhy, které vás pošimrají ledovou ručkou na zádech. Kvalitní a poctivá duchařina v podání zástupkyň něžného pohlaví z viktoriánské doby. Dámy dokazují, že i když jsou už dávno také na onom světě, ještě stále nám mají co říct a trošku nám zabrnkat na naše nervy. Takhle nějak si představuji čtení na deštivé dny a osamělé večery, tedy samozřejmě pouze v případě, že se stejně jako já občas rádi bojíte.

Huwo
11.04.2014 5 z 5

Knihu som doslova zhltla. Davam tomu max hviezdciek, i ked priznavam, ze predposledna poviedka ma ako jedina akosi nudila - bola prilis rozvlacna a nezaujimava. Ostatne poviedky za jedna!