Bizarropolis

Bizarropolis https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495350/bmid_bizarropolis-4Cb-495350.jpg 4 62 16

Antologie nespoutané fantastiky – česká odpověď na bizarro fiction, americký undergroundový fenomén posledních let. Přijměte pozvání do podivuhodného města, které tepe neotřelými nápady a výstředními vizemi, kde se snoubí vysoké s nízkým, hrůznost s humorem. Třináct dosud nepublikovaných povídek českých autorů a jako bonus Lízománie, sladká tečka z pera duchovního otce bizarra.... celý text

Přidat komentář

Morning
28.03.2024 2 z 5

Každá antologie má povídky horší a lepší. Bohužel zde převažují spíše ty nepovedené. Jakoby většina autorů tak úplně nepochopila zadání. Některé povídky nebyly ani trochu bizarní, jiné naopak bizarní byly, ale chyběl jim souvislý příběh který by čtenáře uchytil. Adresát nezastižen a Bimbilátium strýčka Bobana jsou snad jediná doopravdy povedená díla antologie, bonusová povídka od Mellicka však byla bezkonkurenčně nejlepší.

StrYke
29.01.2024 5 z 5

Výborná sbírka bizarro fiction, ve které je naprostá většina povídek originálních, úderných a velice zábavných (především povídky Zub za zub, Legenda o truchlivém mořském bohu a Adresát nezastižen). Zvlášť musím ocenit bonusový příběh Lízománie od CM3, u kterého jsem se i nahlas zasmál. Když ale odmyslím naprosté minimum průměrných až lehce podprůměrných povídek (K jádru věci, Brýle Pandaemonia), každý příběh by stál za zmínku. Všem fanouškům tohoto žánru vřele doporučuji!


11191
03.01.2024 4 z 5

Má první ochutnávka tohoto žánru. Miluju nápadité příběhy a to tady byly úplně všechny. Nejvíce mě zaujala poslední bonusová povídka, nicméně muž v bedně nebo rozložená přítelkyně kterou si musíte složit zpět podle návodu byly taky super. Myslím, že mi některé příběhy budou ještě nějakou dobu vrtat hlavou, rozhodně to není má poslední bizarro fiction kniha.

whiolet
01.01.2024 3 z 5

Tahle knížka opravdu dělá čest svému názvu.
Bylo to bizarní, místy úchylné,taky dost krvavé a komické.
Jako vždy u souboru povídek i zde jsou ty, které byly fakt skvělé a ty, které spíše nudily, každopádně celou knihu hodnotím spíše kladně.

Enehy
05.10.2023 5 z 5

Tyhle povídky mě opravdu pobavily. Abych si po každé z nich řekla, "Ty v..e, jak tohle mohl někdo vymyslet", se mi ještě nestalo. Takovou fantazii bych taky chtěla mít.

pazdy15
20.09.2023 5 z 5

Neotřelé, nápadité a taky domácí tvorba. Moc mi to sedlo :)

jan8470
17.09.2023 4 z 5

Bizzaro se nedá dost dobře specifikovat. Nejznámějším autorem tohoto subžánru je nejspíš Carlton Mellick III. ale i u nás máme šikovné autory, kteří jsou schopni napsat více než solidní bizzaro povídku. Tady se jich sešla slušná řádka a editoři Kristina Haidingerová a Roman Bílek odvedli při výběru povídek skvělou práci. Není divu že kniha byla nominována na Magnesii Literu. Doporučuji si dohledat nějaké recenze a pak se do knihy pustit. Za mě rozhodně vládnou Ivan Adamovič a jeho variace na Sex ve městě, Vilém Koubek a jeho IKEA, Michaela Kubíčková s romancí a trpaslíkem, Román Bílek a jeho Igráčci a především Petr Boček s povídkou Legenda o truchlivém mořském bohu. K těmhle povídkám se budu vracet do konce svých dní, ale ony ani ty ostatní nejsou úplně špatné. Naopak.

dpxcz
05.09.2023 3 z 5

Bizarropolis je antologie povídek žánru bizzaro fiction českých autorů. Některé povídky povedené, ale na kvalitu zakladatele žánru (Carlton Mellick III) se ani jedna nevyšplhala.

Pepina19
22.08.2023 4 z 5

Bizarní, krvavé, ale stálo to za přečtení. Některé povídky mi budou ležet v hlavě dlouho třeba Zub za zub...atd.

Enforcer
16.07.2023 5 z 5

Tato antologie mi docela sedla. Všechny povídky mají nápad a i ty slabší se dají v pohodě dočíst. Trochu zásahem vedle je Krev ve městě, která si asi utahuje ze seriálu Sex ve městě, jenže ten znám (a myslím si, že i valná část čtenářů této knihy) jen podle názvu, a tak jsem se moc nechytal.
Všechno je skvělé, závěrečná povídka od Mellicka ukázala jednu věc. Zdejší povídky jsou proti němu bizarní málo - co je třetí světová válka vedená kapustňáky či v důsledku globálního oteplování zaplavená Česká republika proti člověku, který má místo hlavy lízátko a musí se neustále bránit tomu, aby si z něj někdo ukusoval?

Terva
10.07.2023 3 z 5

Kdyby mu ještě
před pár dny někdo řekl,
že se bude tak těšit na smrt,
považoval by to za nejapný vtip.
(Legenda o truchlivém mořském bohu)

Hned v první povídce jsem se hluboce zasmál i zamyslel. Pan spisovatelů Petr Boček dodal Čechům moře. Díky klimatickým změnám je velká část Evropy zatopená a my máme moře jupí. O čem v základě pojednává jeho povídka se dozvíte v sekci Části díla u této knihy. Avšak, ze čtení této sbírky povídek jsem docela zklamán. Nabyl jsem dojmu, že když se řekne bizarre, český spisovatel pomyslí hned na sex a nebo na horor. Ve většině povídek prostě je sex ve všech možných formách. Čím hlouběji jsem se prokousával těmito příběhy, tím méně mě to bavilo.

Citát: Lentilkovo-medvídková polévka. Skvělé pro růst vlasů a nehtů. (Bimbilárium strýčka Bobana)

Jediná hnací síla byl příběh, který je na konci této knihy. Napsal jej opravdový mistr bizarre Carlton Mellick III. Ale cestou jsem dostal zásilku. Ačkoliv mě Pošta označila svým klasickým: Adresát nezastižen, zásilku jsem si užil. Vilém Koubek opět nezklamal. Jeho povídka (Adresát nezastižen) je jednou z nejlepších v tomto svazku. Nejen, že opravdu vytvořil bizarre sex, ale jeho příběh má ducha a navíc já miluju skládání nábytku firmy IKEA. Možná bych dokonce po této povídce pojmenoval celý svazek.

Citát: Do igráčkové řiti! (O šperháku, pendreku, injekci a doporučeném psaní)

Nejhorším příběhem se pro mě stala povídka s názvem K jádru věci. To mě opravdu nešlo. A tak jsem se už jen strašně těšil na Bonusový příběh, na který jsem celou cestu Bizarropolisem myslel. A že to stálo za to. Je to sice snad nejkratší povídka v tomto svazku, ale svou chutí vás vábí hned o počátku. Tak že opravdu to nejlepší na konec. Jak já lízal v Lízománii a ten sýr. Lahoda.
Komentáře ke všem povídkám najdete zde:

https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/bizarropolis-495350

Citát: Když vám hlavu lížou vousatí kamioňáci, balit svlečny není žádný med. (opravdu svlečny) (Lízománie)

Mili91
06.07.2023 4 z 5

Bizarní, zábavné a místy i celkem znepokojivé. U některých povídek jsem se upřímně zasmál a jinde lehce kroutil očima. Ale víte co? Ani u jedné jsem se nenudil. Díky za to a pokud váháte s koupí, okamžitě přestaňte. Nebudete litovat.

zsykorova
04.06.2023 3 z 5

Úplně nevím, co k tomu říct. S tímto žánrem nemám vůbec žádné zkušenosti, takže jsem do toho šla s nulovým očekáváním. Docela mě to překvapilo a možná si přečtu další příběhy spadající do Bizzaro fiction.

Radesan
21.12.2022 2 z 5

Rozhodně nechci knize kazit krásné hodnocení od ostatních uživatelů, jen mi pár povídek výrazně nesedlo. Jsem rád, že jsem dostal možnost se do tohoto žánru zasvětit a asi v budoucnu zkusím i jiné díly, ale asi to nebude úplně můj šálek čaje. Povídky, které se mi líbili jsou Legenda o truchlivém mořském bohu a Smrt je důsledek života. Úplně nejlepší je pak Trpaslík, u kterého jsem se hodně nasmál. U některých jsem.... řekněme přemýšlel proč vůbec vznikly.

Upřímně nedokážu říct, jestli mne kniha natolik bavila, že bych ji s přehledem doporučil všem. Nápady v ní jsou zajímavé, ale občas jsem se nemohl zbavit pocitu, že musí být někteří autoři zhulení pod obraz :D

Dellamorte
14.11.2022 5 z 5

Tohle hodnocení bude trochu neobjektivní, protože mám rád všechny antologie co se nějak týkají Horrorconu, ale tohle je pecka vážení! S Bizarro fiction sice nemám dlouhou zkušenost. Jen těsně předtím jsem se konečně odhodlal ke Mellickově sbírce Strašidelná vagína a to mě hodně naladilo. Jen jsem se obával jestli s ním čeští autoři budou schopni udržet krok, no a hádejte! Správně, protože jsem se na začátku prokecnul, všechny povídky jsou si rovnocenné kvalitou i nápaditostí! Líbí se mi, že se mezi autory objevilo několik nových jmen a je to opravdu lahůdka vedle lahůdky. Po přečtení tohoto bizarního almanachu už mi Hřbitov trpaslíků nepřijde tak morbidní a víc si ho podruhé užiju soustředíc se více na fantazii než trpasličí gore. Mimochodem, povídka od autora Hřbitova trpaslíků sbírku otevírá a od té doby se nezastavíte... Druhá povídka se zase jmenuje Trpaslík, nemá však nic společného s výše zmiňovanou knihou... Děj nebudu ani naznačovat, ať nepřijdete o překvapení! Rozhodně doporučuji pořídit, mějte se a já si jdu objednat zbytek knih Carltona Mellicka, které vydává stejně jako tuto mnohohubku vydavatelství Carcosa.

666Jitka
04.11.2022 5 z 5

Tak toto byl velice slušný povídkový výcuc z kategorie bizarre. Uvolněte se a ponořte se do nespoutané fantazie autorů, kteří se nebojí vytřískat z krajin podivna ty nejkurióznější nápady a neotřelé fikce, které Vám zanechají v hlavě nebezpečně naklíčená semínka, kdo ví čeho.