Anthropoid kontra Heydrich: Znáte celou pravdu?

Anthropoid kontra Heydrich: Znáte celou pravdu? https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106895/anthropoid-kontra-heydrich-zname-celou-pravdu-106895.jpg 4 20 5

Ani po sedmdesáti letech, která nás dělí od událostí, jejichž osou byl atentát na někdejšího hitlerovského místodržícího v naší zemi, esesáckého vraha Reinharda Heydricha, ani přes dlouhou řadu knih, které se zevrubně zabývají touto vrcholnou akcí odboje na půdě naší okupované země, nebo se jí více či méně dotýkají, nejsou bezezbytku zodpovězeny všechny otázky a rozpletena všechna klubka záhad a nejasností. Zkušený autor literatury faktu se v úvodním slovu vyznává z bezvýhradné úcty k lidem, kteří se nikdy nesmířili s mnichovským diktátem ani s následnou okupací zbytku zmrzačené země a z vlastního rozhodnutí se vrhli do zprvu zdánlivě beznadějného boje za znovudobytí ztracené svobody. V souvislosti s atentátem však nezastírá chyby, kterých se i ti nejstatečnější dopustili, slabostí či pochybností, jimž se neubránili – ale všestranně je konfrontuje s dobovými okolnostmi a limity. Odpovídal výběr příštích parašutistů a příprava pro nasazení ve vlasti náročnosti jejich příštích úkolů a reálné situaci, do které byli vysazeni? Nebylo možné se vyvarovat některých osobních selhání? Dodržovali vždy parašutisté i ti, kteří je ukrývali a byli jim nápomocni, nutné zásady konspirace? Proběhl opravdu útok na Heydricha bezprostředně před tím, než měl definitivně opustit naši zemi? Bylo správné, že v kostele v Resslově ulici, kde sedm parašutistů se ctí obstálo ve svém posledním boji, byli soustředěni členové pěti různých výsadků? Takových otázek lze klást bezpočet – a vždy znovu vyústí do té hlavní a zásadní: obstojí Operace Anthropoid před soudem historie tváří v tvář obětem, kterými byla zaplacena smrt nacistického katana? Jedno je jisté: co se dnes, s nadhledem daným odstupem času a se současnými zkušenostmi ze speciálních misí, může jevit jako kardinální chyba, bylo tehdy často – i když ne vždy – jediným dostupným řešením. A v sázce bylo bytí a nebytí národa…... celý text

Kabuky
Kabuky
03.10.2023 5 z 5

Vynikající publikace.

jan.para
jan.para
28.12.2022 3 z 5

Mám z toho rozporuplné pocity. V knize naleznete zajímavé informace, ale dle mého názoru i nesmysl, jakože byl Josef Valčík na místě atentátu. V knize chybí popis situace po antentátu a boje v kostele.


astroweb
astroweb
12.09.2020 3 z 5

Zajímavé čtení literatury faktu, po pravdě podle názvu jsem čekal něco víc objevného.

Gracian1964
Gracian1964
09.07.2020 5 z 5

Zaujímam sa o všetky knihy s témou atentátu, takže ani táto mi nesmela uniknúť. Áno, vcelku seriózna práca, aj keď musím pripustiť, že som sa v podstate nedozvedel nič nové. Keď autor knihu písal, ešte nebolo známe, že záhada Gabčíkovej zbrane sa medzitým vyriešila. Šlo o vzpriečený náboj.

Kakho-Oto
Kakho-Oto
07.02.2020 5 z 5

Pokud si chcete o atentátu na Heydricha přečíst kvalitní literaturu faktu (nikoliv odbornou knihu), sáhněte po této Jenšíkově útlé knížce. Jedná se totiž o poměrně seriózní dílo, bez zavádějících informací a příliš subjektivního pohledu. Naopak nelze doporučit publikace Karla Sýse o atentátu a protektorátu, poněvadž jsou na rozdíl od Jenšíkovy knihy příliš subjektivní, bulvární a neseriózní.

Štítky knihy

operace Anthropoid atentát na Heydricha

Autorovy další knížky

Miloslav Jenšík
česká, 1936
1997  100%Kronika českého fotbalu 1
2011  82%Anthropoid kontra Heydrich: Znáte celou pravdu?
1973  73%Toulky Prahou
2011  80%Zlatá kniha ledního hokeje
2004  90%FC Baník Ostrava – Fotbalové kluby ČR

Kniha Anthropoid kontra Heydrich: Znáte celou pravdu? je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x