Ano, pane premiére aneb Rozhašená země

Ano, pane premiére aneb Rozhašená země https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63778/ano-pane-premiere-aneb-rozhasena-zeme-63778.jpg 3 9 2

Paměti našeho bývalého premiéra nepatří mezi běžné memoáry VIP. Vyznačují se totiž doslova reportážními pohledy na českou i zahraniční politiku i na samu autorovu osobnost. Kniha sice mapuje čtrnáct měsíců Fischerova premiérství, jsou v ní však od začátku do konce i průhledy do minulosti. Premiér Jan Fischer nespadne tudíž na Úřad vlády z nebe a čtenář se leccos dozví i o jeho dětství, mládí a zrání, stejně jako o jeho výjimečném otci, židovském matematikovi, který přežil holocaust. Současně se otvírá i naše vcelku barvitá politická scéna se svými zvláštnostmi, s plejádou nezaměnitelných postav, se špatně skrývaným nepřátelstvím, s urážkami a s problémy, které lze někdy řešit jen těžko. Fischerovo premiérství začalo vlastně v Dublinu, kam se mu na mobil dovolal Mirek Topolánek s nabídkou, zda přijme v Praze post předsedy vlády. A jak se Jan Fischer, předtím šéf Českého statistického úřadu, své úlohy zhostil? Nejspíš velmi dobře, vždyť se poměrně brzy stal nejoblíbenějším politikem v zemi. Když letos v létě z premiérské funkce odcházel, tleskalo mu hodně lidí vstoje. ... celý text

Přidat komentář

Jrsnbl
21.02.2023 5 z 5

V antikvariátu na mě tato knížka vykoukla za pouhých 20 Kč a já si řekl, že by byla škoda ji nevzít. Vzhledem k tomu, že mi v době premiérování Jana Fischera bylo pouhých 9 let, mohl jsem na jeho osobu koukat bez jakékoliv záště či obdivu. Před otevřením první stránky jsem pouze věděl, že byl kdysi premiérem. Neměl jsem jasno o tom za jakých okolností, jak se do úřadu dostal a jaká byla vůbec tehdejší politická situace.

Fischer laskavým písmem víceméně popsal to, co jsem potřeboval vědět. A já mu za to děkuji. Je stejně úsměvné, že mezi nejlépe hodnocené premiéry za celou dobu od roku 89 patří dva nestraníci - Fischer a Tošovský.

G.I.Jane
18.03.2012 1 z 5

Knihu jsem si přečetla s cílem dozvědět se něco více o panu Fischerovi, neboť jej řadím do kruhu mých oblíbených osobností. Z celé knihy mě nejvíce oslovily pasáže o jeho dětství, o vztahu s jeho otcem, o prostředí ze kterého vyšel. Jinak, po celou dobu,co jsem knihu četla jsem si nemohla zvyknout na styl, jakým je psaná. Přestože text jakoby vychází z úst pana Fischera, tam mi k jeho osobě nesedí, je na první pohled jasné, že jej nepíše on. Četla jsem s ním řadu rozhovorů, pokud si vzpomínám tak má jiný styl vyjadřování a řekla bych i myšlení, dle mého názoru tam příliš projikuje cizí osoba. Taky na mě působí příliš narcisistně, takže buď mám idealizované představy nebo bylo ponecháno příliš prostoru pro autora/ není jím pan Fischer/ nebo to celé bylo spíchnuté horkou jehlou, což spíše ublížilo než pomohlo.Takže pokud se pan Fischer stane našim prezidentem, tam doporučuji knihu hodit do kamen. Je vážně strašná. Oceňuji jen pojmenování pánů Paroubka a Topolánka - Hugo a Boss /bez rozlišení kdo je kdo/, to mi připadalo vtipné. Jinak je celá kniha pod úroveň, kdyby takovou někdo vydal o mně :-), tak ho poženu k veřejně prospěšným pracím.


Autorovy další knížky

Jan Fischer
česká, 1951
2010  64%Ano, pane premiére aneb Rozhašená země
2005  80%Statistický lexikon obcí České republiky 2005
2012  100%Inspirace

Kniha Ano, pane premiére aneb Rozhašená země je v

Přečtených15x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x