Anna zo Zeleného domu

Anna zo Zeleného domu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22576/anna-ze-zeleneho-domu-22576.jpg 5 1593 347

Anna ze Zeleného domu série

1. díl >

Veselé i smutné príbehy siroty Anny, ktorú si adoptujú dvaja prostí vidiečania - súrodenci Marilla a Matej Cuthbertovci. Temperamentná Anna s bohatou fantáziou a predstavivosťou spôsobí Marille a Matejovi spočiatku veľa starostí svojimi neuvedomelými výčinmi, no napokon majú z nej radosť, ich život dostane nový zmysel a čoskoro si ho už bez Anny ani nevedia predstaviť. Spisovateľka v celom rade týchto kníh naplno rozvinula svoj rozprávačský talent, fantáziu, zmysel pre humor, a tak sa Anna stáva hrdinkou všedných i nevšedných príbehov, odohrávajúcich sa na Ostrove princa Eduarda v prostredí nádhernej prírody.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Anne of the Green Gables , 1908


více info...

Cabiria
Cabiria
20.03.2024 4 z 5

To bylo krásné!
Ani jsem nečekala, že se mi bude tato dětská kniha tak moc líbit! Ona ale zase není tak úplně dětská, mám pocit, že řadu věcí člověk chápe asi až s věkem.

Zábavné a milé příběhy ze života trochu nezbedné a velmi upovídané Anny jsou prodchnuty poetickým a barvitým líčením krajiny, přírody a vesnice v různých ročních obdobích.
Člověk jakoby se s Annou vracel sám do dětství, do dětského způsobu uvažování a nazírání na svět očima dítěte, a z té nostalgie vás až místy píchne u srdce, že ten čas už je pryč...
Anna, svérázná a pozitivní osůbka s dobrým srdcem, mi přirostla k srdci a mám chuť si o jejích dalších osudech ještě přečíst, ač jsem původně neměla další díly v plánu.

Zajímavý byl také náhled do tehdejšího způsobu výchovy dětí, z dnešního pohledu dosti přísný.

" Těšit se na něco, to je půlka radosti, kterou z toho máme. Nemusíme všeho dosáhnout, ale nikdo nás nemůže připravit o požitek z toho, na co se těšíme."

Ferda43
Ferda43
20.03.2024 5 z 5

Jak je možné, že mě tato kniha v dětství minula? Asi proto, abych se teď aspoň na chvíli vrátila k těm pocitům a světu fantazie, který jsem kdysi také prožívala... A byl to návrat velice příjemný. Kniha je milá, miloučká. Je pro mě opravdovým odpočinutím od těžkých témat a náročných myšlenek. Doporučuji určitě nejen dětem. Krásně se čte a sní s otevřenýma očima a srdcem...


ivetka859
ivetka859
25.01.2024 5 z 5

Prý jsem si to měla přečíst, protože jsem taky zrzka. Jsem ráda, že jsem to přečetla až v dospělosti, teprve teď totiž víc docením kontext knížky k době jejího vzniku. A také mám v rukou režimem nezkrouhnuté vydání.
Je to pohádka pro děti i pro dospělé. Věci mívají dobrý konec, má to mravní ponaučení, kapitoly jsou napříč spektrem, co by mohlo dospívající dítě zajímat. Krásný příběh snění a fantazie a popisy přírody mohou zase dospělého vytrhnout a přivést k zamyšlení.

Michaela91
Michaela91
18.12.2023 3 z 5

Je to klasika a krásná kniha. Jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Ale musím přiznat, že mě čtení nebavilo a musela jsem se nutit.

JankaV80
JankaV80
13.11.2023 5 z 5

Je to kniha pro děti a přesto se mi, jako dospělé osobě, moc líbila. Krásný příběh Anny, její bezprostřednosti a fantazie, lásky k přírodě a k lidem, vytrvalosti se něco naučit, a mnohem víc. Anna, která mě vzala za srdce a na kterou se těším v dalším díle.
A jen tak mimochodem, jako dítě jsem tuto knihu nečetla, vůbec jsem o ní nevěděla. Je možné, že v obci, kde jsem jako dítě žila, byl pouze jeden výtisk a byla neustále v oběhu. A já se ani nedivím.

lacinq
lacinq
06.11.2023 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších a nejlaskavějších knih, které jsem kdy četla.

Martule44
Martule44
01.11.2023 4 z 5

Už budu patrně opakovat spoustu komentářů přede mnou...je to krásný příběh, který člověka vrátí zpět do dětství, vyvolá nejeden úsměv, připomene střípky vlastní , nejen , dětské fantazie, ale zároveň navodí jakousi myšlenku, že bychom sami měli občas přibrzdit a nahlížet na své děti jinak, než mnohdy nahlížíme... nebo celkově na život?
Hned se nořím do dalšího dílu....

Anežka010101
Anežka010101
19.10.2023 4 z 5

Krásná kniha.Pro všechny věkové kategorie.Přečetli jsme ji s dětmi asi čtyřikrát zatím.Annu bychom rádi pribrali do naší velké rodiny.

Barbievitko
Barbievitko
14.10.2023 5 z 5

Božínku, tohle jsem přesně potřebovala. Knížku, která mě příběhem přenese do doby, kdy jsem byla ještě dítě. To co Anna vidí, a jakým způsobem to líčí, mě dohnalo k uvědomění si, že v tomhle uspěchaném světě už není prostor na radost z maličkostí. Moc jsem se bavila a zároveň si beru něco sebou - je potřeba se občas zastavit a jen přemýšlet a snít <3.

marketa3815
marketa3815
10.10.2023 5 z 5

Četla naše osmileťačka, knížka se jí líbila, protože si oblíbila Annu a její velkou fantazii, venkovské prostředí. Annina upovídanost se také líbila, dokonce i její průšvihy a pochopitelně její přátelství. Neoblíbené postavy byly baby Rachel a Marilla. Na konci je prý knížka doják a Anna se mění. Dává všechny hvězdičky, ilustrace Ivony Knechtlové jsou prý také krásné. :D

tereza0319
tereza0319
30.09.2023 4 z 5

Přečetla jsem, protože mě nadchl seriál z roku 1985. K Vánocům jsem pak dostala čtvrtý díl série, ani nevím, kolikrát jsem ho přečetla. Skoro po třiceti letech jsem si poslechla první díl jako audioknihu. Ve slovenštině, takže poetický účinek textu tím dostal ještě větší grády. Až mě zaskočilo, jak se liší vztah k dětem tehdy a dnes, hlavně na začátku se Marilla chovala k Anně vyloženě krutě. I za její "průšvihy" většinou mohla ona. Ale potom mě s ní smířily její utajené myšlenkové pochody, jež jsou v knize detailně popsané. Jak tu spousta lidí poznamenává, i mně vadily Anniny nekončící monology, ale myslím si, že kdybych je četla v knize svým tempem, užila bych si je. Některé příběhy už na dnešní dobu působí naivně, a to, že je Anna, od počátku života znevýhodněná svým sirotkovstvím, mezi vrstevnicemi nejkrásnější (i když si to nemyslí), ve všem nejlepší, a až přehnaně ctižádostivá (což taky dost drhne, vzhledem k jejímu typu roztržitého snílka), mi dost lezlo na nervy. No, asi to má být výchovné. Způsob jejího vnímání přírody a vůbec světa, jakož i popis duševních pochodů a přerodů postav, ta intimita, ze které je člověk často na rozbrečení, a starosvětská pohoda, jež z knížky sálá, mi vynahrazují všechny nedostatky. Budu číst i další díly, kde je Anna uzavřenější, ale fantasie ji neopouští.

katpas76
katpas76
28.09.2023 5 z 5

Dětská kniha která mě, dospělou osobu, rozbrečela. Dlouho mi tento titul unikal, i když se o něm tu a tam někdo z mých známých zmínil. Čas na něj přišel až teď a rozhodně nelituji času, který jsem audioknize věnovala. Myslím, že kdybych Annu ze zeleného domu četla jako dítě, zařadila by se vedle Dětí z Bullerbynu na druhé místo.
Anna je šprt i průšvihář, stejně jako Lisa. A to byla moje dětská hrdinka č.1! Anna by si tedy určitě s Lisou v mých dětských představách dobře rozuměla.
Kvalitní dětská literatura pro všechny věkové skupiny.

bibi.r
bibi.r
22.08.2023 4 z 5

Tohle čtení jsem si moc užila. Odpočinkové a milé.

Annu prostě musí každý milovat. Jako fakt, ona je boží. :)

spongy
spongy
21.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Na tohle jsem se tolik těšila! Celé dětství znám příběhy ze Zeleného domu - dívala jsem se na animovaný seriál, na staré filmy. Teď jsem konečně dostala do ruky knihu...

Skoro se stydím to napsat, ale postava Anny mě často tak rozčilovala (na rozdíl od té seriálové a filmové), že jsem to naprosto nezvládala... Přišlo mi, že neustále prováděla nějaké "průsery" (díky své zasněnosti, nerozvážnosti), ale vždy jí bylo ihned odpuštěno, i když viditelně emočně manipulovala okolí. ,,Mně je to tak líto Marillo, ale už mě osud vytrestal sám, a tak byste mi snad nemusela už vynadat vy." apod. Asi by mi to přišlo roztomilé u osmileté holčičky, ale třináctileté puberťačky? Nějak mi to zkrátka nepřišlo dvakrát roztomilé. Ale samotnou mě to popravdě štve a cítím se kvůli tomu jako zahořklý člověk, haha.
Co je ale nutno dodat, že knihu jsem si ale i tak strašně užila. Postavu Marilly jsem si zamilovala, zamilovala jsem si celé Avonlea. Už mám koupený druhý díl a budu doufat, že s přerodem Anny mi i přestane lézt tolik na nervy.

+ Prostředí
+ Marilla
+ Roztomilý příběh s dobrými konci
- Za mě trošku rychlý přerod na konci knihy, v jedné kapitole skáčeme časově velmi rychle dopředu

Ann.e
Ann.e
21.08.2023 5 z 5

Knihu jsem četla v době, kdy toho na mě bylo docela dost, a proto pro mě byla balzámem na duši. Krásný příběh o přátelství, lásce a naději. Okamžitě jsem sáhla po dalším dílu, protože si mě všechny postavy získaly, a já se tak začala těšit, jak to s nimi bude dál!

Michalka98
Michalka98
06.08.2023 5 z 5

Anna ze zeleného domu byla na poli literární klasiky jedním z mých velkých restů. Je to úžasný příběh inteligentní, romantické a odvážné (někdy trochu ztřeštěné) duše, která si i přes nepříznivý začátek života snaží najít své místo ve světě - příběh mi připadá jako taková lehká kombinace Jany Eyrové a Malých žen. Anička (nemůžu jí říkat jinak) je kouzelná bytost, která mi v mnoha ohledech připomínala mě samotnou (až na to neustálé povídání. :) Je to jedna z těch nesmrtelných klasik, která vás pobaví, poučí i dojme.

cukrovka
cukrovka
04.08.2023 5 z 5

Krásná, čtivá a poetická knížka. Sirotek, který svou bezprostředností a chutí k životu změní život dvěma postarším sourozencům. Knížka rozhodně není jenom pro děti.

LuckaH2
LuckaH2
23.07.2023 5 z 5

Krásné a dojemne, poslední část jsem obrečela. Na svou dobu dost "pokrokove", kdy šli proti morálce, predsukum, tvrde výchově. Dnes by se mohl leckdo učit od Marie, kt.ač nejprve ve vychove sirotka Anny přísná, záhy pochopila křehkou dětskou duši.

Dominique27
Dominique27
06.07.2023 5 z 5

To je tak krásná knížka! Pohlazení po duši. Rozhodně není jen pro děti. V Zeleném domě je dobře. Přečtena verze s ilustracemi Ivony Knechtlové, které čtení dávají další rozměr.

adbrko
adbrko
18.06.2023 4 z 5

Tak tohle byl emoční životabudič. Emoce v konzervě. A až nebudu vědět, co se sebou, nahlédnu a jistě mě do života něco napadne. Hodněkrát mě donutila se smát. Jen se nesmí číst najednou, to je moc horská dráha a v polovině mi připadala trošku jednotvárná.