Anna v Redmonde

Anna v Redmonde https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282600/bmid_anna-v-redmonde-45T-282600.JPG 5 327 42

Anna ze Zeleného domu série

< 3. díl >

Anna prichádza študovať na vysokú školu do Redmondu. S priateľkami Priscillou a Filipou sa ubytujú v nádhernom starom dome, keď jeho majiteľky odcestujú na dlhší čas do cudziny. Anna aj tu nachádza úžasné miesta, kde môže naplno rozvinúť svoju fantáziu. Stretáva sa s Gilbertom, ktorý študuje medicínu a stále ju ľúbi, hoci ona ho odmieta. Keď však Gilbert vážne ochorie, Anna si uvedomí, že ho nechce stratiť. Druhé vydanie. Cena knihy v čase vydania: 25.- Kčs.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Anne of the Island , 1915


více info...

Přidat komentář

Sixtinka144
02.12.2022 5 z 5

Další kouzelný díl za mnou, a já si ho opět moc užila. Líbí se mi, jak se Anna v každé knize trochu změní, uvědomí si některé věci a zmoudří. Je zde zase krásná atmosféra, krásně popsané okolí a postavy. Je zde ale i hodně smutku, takže jsem u knihy pár kapek slz uronila. Líbí se mi, že to není všechno na jedno brdo, ale opravdu dostáváme s každým dílem nové zážitky a posouváme se dál a dál. Konec teda musím úplně vychválit, protože jsem na něj čekala už od začátku prvního dílu, a byl moc hezky napsaný. Celkově je tato série moc pěkná a určitě se vrhnu na čtvrtý díl.

stelka_knihomol
21.10.2022 4 z 5

Jakože styl stejný jako u dvou předchozích knih, ale z nějakého důvodu bych 5/5 dala jen ten první. Ve zbylých dvou (a v tomto díle ještě víc než v druhém) my příběh přišel uspěchaný a trochu bez děje. Pocit, že se konečně něco děje, jsem dostala až v poslední kapitole. Žádná postava mi moc nesedla, vůbec mi nepřišli realistické.
Přesto jsem si čtení moc užila a určitě si přečtu i další díly.


Lajka2012
05.07.2022 5 z 5

Nádhera! Tento díl Anny je plný romantiky, lásky, zklamání, smutku, radosti a štěstí. Úplně jsem se vžila do příběhu, i možná do Anny samotné. Anna si zavspomínala na své rodiče, která stratila jako miminko a ani je nepoznala. V některých okamžicích jsem měla na krajíčku.Opravdu nádhera a krása!

zazvorek
30.05.2022 4 z 5

Tentokrát je to trochu červená knihovna, trochu Pýcha a předsudek, trochu Malé ženy a trochu stará dobrá Anna Shirleyová. Chybí mi tu úžasné Avonlea a jeho příroda, ačkoliv je jasné, že příběh se musel s ohledem na vývoj hrdinky přesunout. Na druhou stranu se tu přesouvá a posouvá až moc - 4 roky studií na univerzitě se smrskly na procházky, večírky a konstatování, že děvčata zkoušky zvládla na výbornou. Co vlastně studují, se dozvíme až před promocemi.
Ale! Celkem trefně je tu popsána proměna dívky v mladou ženu. Její myšlenkové pochody, zasnívání se nad zdánlivě dávným mládím a zároveň plácání se v milostných problémech jsou dost autentické.
I když už kniha ztratila kouzlo předchozích dílů, jsem zvědavá, jak si v tom dalším Anna povede.

pajaroh
25.04.2022 2 z 5

Asi jsem měla s milou Annou zůstat u prvních dvou knížek. Z té sympatické rusovlásky s obrovskou fantazií se v tomto díle stala protivná dospělá, která neví, co chce. S jejím věkem pro mě i kniha ztratila kouzlo dětské literatury a krásného světa barev, kvůli kterému tento žánr čtu. I styl psaní je odlišný, příliš rychlý, uspěchaný, nedetailní (kromě výplodů myšlenek Fil) a já se raději vrátím do předchozích Anniných let a do toho pravého kouzelného světa L. M. Montgomery, než abych v dalších dílech pokračovala. Za mě hodně přetažená hranice krásy a fantazie (první kniha) a kýče.

_Michelle_
03.04.2022 5 z 5

Krásné dívčí čtení o společném studentském bydlení a všemožných námluvách. Novou postavou je Filipa Gordonová, se kterou není nouze o nevšední zážitky. Davy má v životě Anny stále své pevné místo, takže o lumpárny rovněž není nouze. Nechybí zde ani další oblíbené postavy z předchozích dílů, což je moc fajn. Knihu jsem si užila. I když s ohledem na svůj věk již nepatřím k cílové skupině čtenářek, tak se s radostí pustím do dalších dílů.

SněžnáSova
18.03.2022 5 z 5

Vůbec bych netušila že se mi kniha po předchozím pro mě neatraktivním dílu bude líbit natož že na konci uroním i pár slz .Bylo to krásné ani nevím jestli slzy byli ze smutku , krásy čí neuvěřitelně krásně popsaného soužení hrdinky. Závěr i celá kniha byli neuvěřitelně milí a ani knize nezazlívám pomalí místy až zdlouhavý děj. Moc se mi líbilo jak si Anna uvědomuje že život není růžový sen a že se zní na univerzitě stala mladá moudrá žena .Knihu bych doporučila jako odpočinek a pohlazení na duši.

Hobitka
16.03.2022 4 z 5

I další pokračování Anny ze Zeleného domu se celkově nese v klidném tónu.
Bohužel jsou do tohoto svazku nacpány čtyři roky, a je to tedy docela průlet. Každopádně části, kde setrváme chvíli na jednom "místě" se mi zamlouvaly.

Většinově se mi knížka líbila, i když v jedné pasáži jsem začala být poněkud otrávená. To se naštěstí postupně vylepšilo, a závěr si to u mě zase vyžehlil. Pořád mě zajímá, jak se příběh bude odvíjet dál, a do pokračování se pustím. Jen to tentokrát nemusí být hned :)

Ilustrace nového vydání krásně celou knihu doprovázejí :)

Lienilda
05.02.2022 3 z 5

Tento třetí díl se mi zatím líbil nejméně, měla jsem problém s velkým skákáním v ději. Je popsána třeba jedna epizoda v Redmondu a střih - další kapitola, najednou sedíme u krbu někde úplně jinde a o několik měsíců později a děj mezitím není přiblížen.
Nové vydání od Albatrosu s ilustracemi Ivony Knechtlove je úžasné, moc se mi líbí, i jak vlepena záložka koresponduje barvou s barvou hřbetu. Čtvrtý díl už mám připravený doma a na pátý se také chystám.

Laféeverte
30.09.2021 5 z 5

Anna se učí, jak vstoupit do skutečného světa, kde fantazie sice stále má své místo, ale už nemůže nahradit skutečnost. I když to nejsou pohádkové zámky, i prosté věci se jim mohou vyrovnat. Krásné vykreslené nové postavy i nová místa. Kniha si stále zachovává svoji poeticnost, i když už není o dětských snech a dětských přátelstvích.

simsq
27.08.2021 5 z 5

Po slabším 2. dílu přichází super 3. díl. Kniha se dobře četla a bavila mě.

helusa2
17.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Doják nad dojáky, já vím, ale když ono je to tak krásné, když vše zapadne do správných kolejí…
Anna je už dospělá, a to s sebou nese konfrontaci se skutečným životem, i přes sny a fantazii… Život přináší i věci, které bychom si nepřáli zažít - jenže on se neptá…
Nádherný díl!

Janca001
12.07.2021 5 z 5

Další díl tradičně nezklamal. Je to taková krásná oddechovka. I když se děje něco tragického, pořád to působí milým dojmem. Kdo nečetl, musí napravit.

Fany09
04.06.2021 5 z 5

Také série je prostě super.

IreneP
25.04.2021 5 z 5

Anna studuje na univerzitě a zamiluje se, stejně jako i její dávné i nové přítelkyně. Moc se mi líbí, jak je to vše podané. Ano, je tam romantika, ale také se to vše drží při zemi. Je to docela realistické na dobu vzniku a žánr. A postavy jsou opravdu krásně vykreslené, uvěřitelné a jako živé, ačkoli se v ději třeba jen mihnou. A je tam humor i snění. Paráda.

Cherry1824
11.04.2021 5 z 5

Mojí teorií je, že tato série má slabé a silné díly, přičemž ty silné jsou vždycky liché. 3. díl Anny se vrací do starých kolejí.
Nebudu chodit kolem horké kaše a předstírat, že nejsem nadšená z návratu Gilberta. Druhý díl (Anna v Avonlea) byl právě kvůli Gilbertově absenci jemně nezáživný. To, co na sérii miluji, je právě jejich vztah, který se v tomto díle naprosto otevírá světu dokořán.
Stejně jako v prvním díle se i tady našla scéna, u které jsem brečela. Smrt jedné postavy mě opravdu silně zasáhla (i přesto, že nepatřila mezi hlavní postavy).
Moc krásně zpracovaný díl, který má opět tempo.

wiix
10.04.2021 5 z 5

Tretia Anna v tomto porcelánovom vydaní. Dospelácka, nežná a asi aj staromódna kniha, no kto je fanúšikom Zeleného domu, tomu spríjemni deň, za to ručím.

roman9276
05.02.2021 4 z 5

Tenhle díl mi přišel slabší než díly předchozí. Okolo Anny se začínají otáčet napadníci, ale kniha už trošku postrádá souvislej děj a jen tak celou knihou proběhneme a jsme na konci. Hlavní hrdinka už neprožívá tolik vtipných příhod jako v dětství a i vysněné studium je taková rychlovka. Annin příběh miluju a jsem zvědavej na pokračování.

Knihomolka223
18.01.2021 5 z 5

Anna je snílek a pořád se točí ve svém světě. A právě pro to je tak oblíbená. Nejde si ji neoblíbit. Konečně se jí podaří studovat na univerzitě, kde se o ni uchází spousta nápadníků. Ale kdo je ten pravý? Podaří se Anně objevit, koho má opravdu ráda? Zvítězí její ideály, nebo to, co opravdu cítí?

JulianaH.
07.09.2020 2 z 5

Až dosud jsem nenarazila na dětskou knihu, která by poskytovala podrobný návod na zabíjení koček chloroformem. O pár stránek dál nám jedna z postav, malý Davy, vylíčí oběšení nadbytečného psa jako veselou historku k zasmání. Tentýž Davy, který uštval kohouta k smrti, což je pro autorku zjevně roztomilé uličnictví. ... Někde uprostřed jsem tohle svinstvo zavřela a šla jsem radši překládat z angličtiny knihu o tom, jak bychom se ke zvířatům měli chovat. (A ne, v roce 1915 nebylo chloroformování koček běžným povyražením.)

Pak jsem se k Anně zase vrátila. Četla jsem ji především ze zvědavosti, jak vypadalo universitní studium na počátku 20. století. Můj zájem byl saturován větou: „Zkoušky přišly a odešly.“ Takže pokud někdo čeká, že se dozví, co za předměty vůbec hrdinka studovala, neřkuli jak, se zlou se potáže. Opravdu by mě třeba zajímala zmíněná přednáška, kterou Anna proslovila o Tennysonovi, ale ne; dozvíme se maximálně, že se jí účastnil jeden z jejích obdivovatelů.
Co se tedy vlastně v knize řeší? Večírky, bydlení, svatby a pohřby v Avonlea, domácí práce, Annini ctitelé, ctitelé Anniných přítelkyň a ctitelé dam, u kterých Anna bydlí. Lyrické popisy přírody oproti prvním dvěma dílům značně prořídnou, dialogy a monology se prozaizují. Knížka nemá ani děj, ani atmosféru, protože čtyři roky Annina studia na universitě v Redmondu (i čtvery její prázdniny v Avonlea) rychle uplynou roztříštěné na nezajímavé všednodenní události. Navíc se ještě vystupňuje posedlost sňatky („Některé ubohé ženy nemají žádného manžela.“) a nesmyslně tmářské představy o náboženství, které mě překvapují o to víc, když vím, že autorka byla ženou pastora.
Abych jen nekritizovala, líbí se mi, jak Anna i její přítelkyně citují básníky a jiné osobnosti („Dan O'Connell řekl, že když se někdo narodí v maštali, není proto koněm.“). Už jenom ten nápad říkat Danielu O'Connellovi „Dan" a Robertu Burnsovi „Robby“! :) Výborná je postava Filipy (když pomineme, že hned v prvním odstavci prvního monologu prvoplánově popíše svoji povahu), vyvážená mezi sympatičností a přirozenými lidskými chybami. Líbí se mi také, že se postavám s přibývajícím věkem věrohodně mění povaha (byť většinou k horšímu). Ústřední linka Anna-Gilbert mě nezajímala, jak zjevně měla, ale alespoň nebyla tak klišovitá a přímočará, jak jsem se bála.

Asi jsem jedovatá, ale ještě jsem se nevzpamatovala z chloroformování koček a věšení psů. Prosím za laskavé prominutí.