Anna a Anna

Anna a Anna https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242829/bmid_anna-a-anna-8Yu-242829.jpg 4 47 16

Anna a Jan jsou kamarádi na život a na smrt. Jenže pak se Anna do Jana zamiluje, a aby toho nebylo málo, Jan se odstěhuje až do dalekého Amsterodamu. Ještě že je tu babička, která moc dobře ví, jaké to je, když člověku někdo tak moc chybí. A tak si spolu vyměňují dopisy a jako dvě spiklenecké pirátky plánují cesty po širých mořích. Když konečně drazí toužebně očekávané psaní od Jana, babička je první kdo se o tom dozví, a Anna je jediná, s kým babička mluví o Henrim, tajemném cizinci, kterému pořád píše dopisy, ale žádný z nich nikdy neodešle. Překrásná kniha o lásce a dospívání a o tom, komu se taky dají psát dopisy.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Anna und Anna


více info...

Přidat komentář

simca9342
18.07.2023 5 z 5

Přečtená loni.

Anna a Anna. Vnučka s babičkou. Obě v životě něco ztratily. Jedna kamaráda, který odjel vlakem do daleka a druhá nohu. Obě se se svým smutkem musí vyrovnat. Tak se rozhodly pro spojenectví. Navzájem si pomáhají a píšou si dopisy. Na nich je založena tahle kniha. Jak je psát, aby se z nich dal sepsat příběh a ještě k tomu pro děti.

Dela90
21.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Anna starší, babička - přišla o nohu. Proto její vnučka Anna vymyslela, že budou pirátky. Od té doby si začaly posílat dopisy jako to, dělávají právě piráti. Anně se odstěhoval do Amsterdamu nejlepší kamarád Jan, a ona mu neustále psala dopisy, taktéž i babička psala, ale nikdy neodeslala dopisy Henrimu, lásce z mládí. Nakonec ji právě Anna přesvědčí, že má cenu mít další vzpomínky i ve stáří. Anna a Jan se několikrát potkají, dají si pusu, začne u nich vzkvétat první láska, ale je to láska na dálku. Je vůbec možné, aby tato láska vydržela? A může se žena v důchodovém věku opět zamilovat?

Nádherný příběh, o vnučce a babičce. O jejich vzájemném poutu, dospívání, lásce a snech. O tom, jak je důležité mít sny a plnit si je. O tom, jak je první láska krásná, ale taky bolestivá. Protože nic z toho doposud neznáte a nevíte, jak se tím poprat. Naštěstí je tady babička, která už toho leccos zažila a může své milované vnučce poradit. A pak jsou tu pirátky, které srší humorem. A pak taky noha, ta noha, která tu už není - o kterou babička přišla, ale ani to ji nezastaví, aby si na stará kolena splnila svůj sen, dopomůže ji k tomu právě její vnučka Anna. Díky, které konečně odešle dopis Henrimu. S ním zažije cestu kolem světa a mnoho dalšího.

“Milý Henri, moje vnučka by chtěla vědět, jak si zachovat nejlepšího kamaráda, když se z něj stane láska jejího života. Obávám se, že to nejde. Ale co jí mám povědět? Nemůžeš mít všechno, zlatíčko, tak se s tím smiř? Nesmysl!
Jednonohé pirátky se s něčím takovým nespokojí. Přejí si, touží. A bojují za to, co chtějí. Neznamená to však, že to dostanou. Ovšem o to tu teď vůbec nejde.
Takže co mám Anně říct?
Možná: Neměj strach!
Udržuj kurz, nenech se vyděsit mělčinou.”


Knihomolka506
18.06.2022 5 z 5

"víkendovka"
Jak spojit dvě generace? Návod je v knize.
Anička vlivem dálky a stěhování ztratí dlouholetého kamaráda a její babička Anna přijde o nohu. "Pirátky" můžou začít se spoluprací

parvitas
09.03.2021 5 z 5

Smutnokrásna kniha o dospievaní, o priateľstve, o odlúčení a o prvej láske, o odpustení a rodine, o babičke Anne a vnučke Anne a najmä o pirátoch.
S modrým atramentom ladí aj perfektná grafika, rôzne fonty písma a ilustrácie. Celá kniha sa skladá z listov, nie je to klasický lineárny príbeh, ale ľahko sa číta, je vhodný aj pre deti od 10-11 rokov. Zatiaľ ju mám iba v češtine, ale zaslúžila by si aj slovenský preklad.
Dve menovkyne Anny, vnučka a babička si dopisujú navzájom a tiež píšu všetkým a všetkému, čo im chýba... Dokonca niektoré sú adresované aj vlastnej nohe (to sa ma momentálne osobne týka ;)). Mladšej Anne chýba jej najlepší a jediný priateľ Jan, ktorý sa presťahoval príliš ďaleko, staršej Anne zase bývalá láska a tancovanie a tak sa zhovárajú prostredníctvom listov. Zamilovala som sa do tohto nevšedného príbehu a myslím, že si knihu môžu obľúbiť nielen všetky pirátky a všetci namorníci, lebo niekedy treba byť odvážnym a pustiť sa do neznáma, získať poklad, či určiť správny smer. Spomínajú sa tu tri generácie, rôzne vekové kategórie, malé aj veľké rodinné konflikty a spôsoby ich riešenia i neriešenia. Je to láskavá kniha, trošku dojímavá a veľmi pekná...
Tak dávno som ti nenapísala... ale teraz po dočítaní mám chuť znovu začať, lebo aj tie neodoslané listy majú svoje čaro.
Kniha sa mi tento raz hodí aj do čitateľskej výzvy r. 2021 - 8. Kniha, ve které hraje důležitou roli dopis.

Uma
07.01.2021 3 z 5

Kniha mě moc nezaujala.

Nielada
18.11.2018 5 z 5

Kniha se mi líbila od A až po Z - od začátku do konce, od grafiky po obsah, od formy dopisů po pojetí první i poslední lásky. Myslím, že v nabídce knih pro mladší dospívající dívky by mohla zaujmout čestné místo - jde do hloubky, je jemná a křehká, zkrátka něco, co pomáhá vytříbit literární vkus i pohled na život.

AnneD
13.08.2017 5 z 5

Kniha o překrásném vztahu babička - vnučka, lásce, pochopení, přátelství, cestování, psaní. Nádhera. Pohlazení po duši dítěte i dospělého. Dávám palec nahoru za zpracování. Dopisy, nic víc, nic míň. Jediné co můžu této knize vytknout je to, že konec jsem téměř od začátku čekala.

Kni-Homolka
04.07.2017 4 z 5

Milé vyprávění o dospívající vnučce a její babičce, které vždy držely spolu a když bylo potřeba, vždy tu druhou utěšily a osušily slzičky. Příběh se odvíjí pozvolna a je proložen různými dopisy. Krásné počtení zejména pro čtenářky ve věku 11+ o přátelství, první lásce a nádherném vztahu s babičkou i ve věku, kdy ostatní vnučky už mívají jiné zájmy na prvním místě. Obálka naprosto úžasná.

Odehnalka
25.05.2017 5 z 5

Pro moji maličkost krásná oddechovka, u které se člověk pousmál, zamyslel a na konci třeba i uronil slzu. Navíc krásné grafické zpracování, formát knihy ideální na cestování. Jsem nadšená.

annaler
03.01.2017

knížka se mi líbila, ale děj byl hodně předvídatelný, tedy až na konec.

MirijamFrankl
31.08.2016 4 z 5

Na začátku jsem se nemohla začíst,ale závěr byl strašně dojemný a romantický,takže místo původíních tří hvězd dávám čtyři.
Nenáročná oddechovka k moři(-:

AnetaM
25.03.2016 3 z 5

Líbilo se mi to. Knížka napsána dopisy je originální nápad. I to, že je celá psaná ( i kreslená) modře.
Jinak mě ale ničím moc nezaujala. Příběh mi přišel docela predvidatelny, místy trošku zamotany. Možná, když by byla knížka delší... Nevím
Ale 3 hvězdičky si určitě zaslouží.

teresinha
23.02.2016 4 z 5

Bezesporu jeden z mých nejoblíbenějších překladů. Knížka, na kterou jsem nejvíc pyšná. Příběh v dopisech o jedinečném vztahu mezi babičkou a vnučkou. O dospívání, o přátelství, o prvních i posledních láskách. Krásně ho ilustrovala Renata Horová.

Lumine
16.11.2015 3 z 5

Líbilo se mi to. Fakt jo. Bylo to takové milé, ale hrozivě předvídatelné. Už na 20 straně jsem věděla, jak to skonči. S každou postavou, o které jsem se zatím dozvěděla.
Styl psaný místy dopisy a místy ne je zajímavý, ale dost z něj uteklo. Třeba často odpovědi. Ale jinak to bylo pěkné. Takové roztomilé, ale zapomenutelné.
Hodnocení: nugátová kulička průměrné značky.

Heyhey
21.07.2015 5 z 5

Překrásná kniha. Křehký příběh. Přidávám hvězdičku za grafickou úpravu a za originální kompozici.

Véča
10.05.2015 4 z 5

Neměla jsem od toho moc velké očekávání, ale knížka se mi nakonec moc líbila. :)
Dobrý nápad, že je to psané formou dopisů! Určitě si 4* zaslouží.

Štítky knihy

dopisy

Autorovy knížky

Charlotte Inden
německá, 1979
2015  80%Anna a Anna

Kniha Anna a Anna je v

Přečtených73x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst26x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x