Anna a Anička

Anna a Anička https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218337/bmid_anna-a-anicka-218337.jpg 5 42 9

Kniha Anna a Anička je obrázková knížka Martiny Špinkové o babičce Anně a její vnučce Aničce. Anička se narodí na svět, kde se jako většina z nás potká se svou babičkou. Hraje si s ní, učí se od ní, povídají si spolu a mají také tajemství. Jak Anička roste a poznává svět, babička pomalu odchází. Anička je s babičkou až do konce a dokáže si s ní hrát i potom. Jak se to stane? Knížka je postavená na skutečných příbězích a tím také děti i rodiče oslovuje – doufáme, že se v ní trochu poznají, při čtení se společně potkají, a k tomu, o čem se zvláště dospělým mluví těžko, jim knížka otevře dveře.... celý text

Přidat komentář

PampeliškaV
12.03.2024 5 z 5

Moc hezky znáznázornuje život

essterkaa
21.03.2020 5 z 5

Krásná kniha s překrásnými ilustracemi. Myslím si, že dětem může pomoci velmi nenásilně pochopit stáří a smrt.


Osice
27.12.2019 5 z 5

Laskavá kniha o stárnutí, přirozených fyzických změnách, které se s člověkem s přibývajícími léty dějí, ale hlavně o vztahu ke stárnoucímu člověku. Babička přestože nemohoucí není nikomu na obtíž, pečují o ni s láskou.

„Maminka babičku na posteli posadila a pomáhala jí s jídlem. „Krmíš babičku jako mě, když jsem byla miminko!“ smála se Anička. „Když byl tatínek malý kluk, tak se o něj babička starala. Tak teď zas pomáháme my babičce, to je docela spravedlivé, ne?“ odpověděla maminka a pohladila babičku po ruce.“ (s. 22) … to mě dojalo.

A i když možná nechceme, tak jednou naše životní cesta skončí... Dcera často říká, že nechce, abychom umřeli... V knize Anna a Anička je hezky ukázáno, jak se může dítě se ztrátou milovaného člověka, jakým babička bývá, vyrovnat. Sama jsem při čtení zavzpomínala na moji prababičku, na kterou mám pár vzpomínek. Moc dobře si vzpomínám, jak jsme měli všichni prababičku rádi, i když nemohla chodit (také s námi bydlela).

Nedomova.em
26.12.2019 5 z 5

Pro děti pěkný způsob, jak vysvětlit úmrtí a koloběh života :)

KejmlP
05.07.2018 4 z 5

Hezké podání složitého a nepopulárního, smutného tématu. Neagresivní formou seznamuje děti s tím, s čím se zákonitě nakonec vždy setkají, a dokážu si představit, že knížka poslouží jako povzbuzení v dobách, kdy se tato zkušenost bezprostředně dotkne jich samých. Při čtení jsem si sám vzpomněl na své dětství a konfrontace s tou jedinou nevyhnutelnou věcí vesmíru.

SteveV
29.12.2017 5 z 5

Neznám jinou knihu, která by dětem citlivě vysvětlila, jak to se stářím a umíráním je. Pravda, pro naši tříletou dcerku smrt není tabu, nicméně je velmi zvídavá. Takže při čtení čehokoliv prakticky neustále zastavuje a ptá se na to, čemu nerozumí. Při čtení Anna a Anička se ptala překvapivě málo, což si vykládám tak, že je to psáno tak, aby to skutečně i takto malé děti pochopily.

Matematicka
10.11.2015 5 z 5

Krásná kniha. Citlivé propojení textu s ilustracemi, textu tak akorát pro nejmenší děti. Navíc je tu velká shoda s naší rodinou, která z toho dělá "tak trochu naši" knihu. Naše Anička se také jmenuje po své babičce, mamince svého tatínka :-)

MartinaF
25.03.2015 4 z 5

Příběh pro děti vyprávěný s citem o smrti, o tom, že i když někdo blízký zemře, je tu pořád s námi. Knihu doprovází krásné a barevné ilustrace, které kreslila sama autorka.

bibi.r
19.02.2015 4 z 5

Velmi pěkná knížka, která citlivě vypráví o smrti.