Animal triste

Animal triste https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67677/animal-triste-67677.jpg 4 16 3

Nádherný milostný román odehrávající se bezprostředně po pádu Berlínské zdi. Ve vnitřním monologu vypráví paleontoložka Vera o svém životě v bývalé NDR. Politika ji naprosto nezajímá – a přece do její existence zasáhne s nebývalou vehemencí. Její život obrátí vzhůru nohama Franz, entomolog z Ulmu. Ti dva se stanou milenci „na život a na smrt“, nikoli však manželi, neboť Franz je už ženatý. Celou Veřinu bytost od této chvíle ovládá bezpodmínečná, bezvýhradná láska, jež se stane doslova posedlostí, nezná kompromisy ani ohledy, láska jako anarchie, jež si vždycky prosadí své. Celým Veřiným vztahem s Franzem se jako motiv táhne věta, kterou si hrdinka pamatuje z mládí: „Získat tě, nebo zahynout“. Kdo však zvítězí? Kdo zahyne? Čtenář se to dozví až na poslední stránce…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Plus
více info...

Přidat komentář

MilaSliacka
16.06.2022 5 z 5

Příběh ženy, která se odmítla vzdát své reality, vytvořila si doma království smutku a v něm pomník nepřítomnému milenci.

Pořád dokola prožívá pár uplynulých společných chvil a já jako psychoanalytik amatér se ptám; co vedlo člověka k tomu, aby ho několik poměrně fádním setkání dovedlo k takové posedlosti? Jaké trauma tomu předcházelo?

Můžeme jen spekulovat, zda se osobní trauma vypravěčky spojilo s traumatem, které na Berlíňany dopadlo v období rozdělení města na dvě části.

Kniha pro lidi, kteří mají rádi ponurost a existencionální filosofování tak, jako já.

Alena_S
27.05.2021

Ano, je to takové animálně tristní.


niika
15.07.2014 1 z 5

Nechci hanit, ať si každý zhodnotí po přečtení sám. Mě neoslovilo. Dýchla na mě jen pochmurná atmosféra.

Autorovy další knížky

Monika Maron
německá, 1941
2005  76%Animal triste
2011  0%Zátišie číslo 6
2012  0%Posledné morény

Kniha Animal triste je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst8x