Anilin přízrak

Anilin přízrak https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15339/bmid_anilin-prizrak-8cT-15339.jpg 4 23 6

Kanadský autor se v tomto románu vrací do země svého dětství na Srí Lanku a konfrontuje minulost této exotické krajiny s její rozporuplnou současností. Hrdinkou je soudní lékařka, která se vrací do rodné země sužované občanskou válkou a politickým terorem, aby našla důkazy o vraždění civilistů. Při pátrání po pachatelích těchto zločinů se setkává s lidmi, kteří jí pomohou uvědomit si, že realita této země je mnohem složitější, než se jí po dlouhém odloučení na první pohled jeví, a že i pravda, o kterou usiluje, může mít více podob. Hrdinka, která se musí postupně vyrovnat se svými západem poznamenanými názory na dobro a zlo, nachází opět vřelý vztah ke své rodné zemi a dění na ostrově se stává již natrvalo součástí jejího života. Závažné politické téma je rámováno barvitým nekonvenčním obrazem země, jejích duchovních a přírodních tradic.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Anil's Ghost , 2000


více info...

Přidat komentář

Zemlja
03.09.2023 3 z 5

Trochu jsem se do čtení nutila. Reálie úplně cizí, pro mě neznámé, ale zajímavé. Na tuhle knihu jsem potřebovala být odpočatá.

Abroš
18.02.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila.Zajímavý příběh,ze zajímavé země.Zaujal mě popis tradičního oživování soch.


000nugatovej
14.12.2019 4 z 5

"K tomu, abych někoho pochopila, mi nepomůže jeho síla. Ta o něm neříká vůbec nic. Nejlíp ho poznám podle jeho slabosti." (str. 213) Soudní lékařka Anil neohroženě hledající nebezpečnou pravdu, bratři archeolog Sarat a lékař Gámini, ti všichni v hrůzném světě nesmyslného vraždění a ve víru svých citů. Ani jeden z nich, ani z dalších postav této knihy nemůže uniknout odtamtud, kde je "pravda většinou názorem". (str. 76) Ať sebevíce chtějí opak, stejně se vracejí k "spletitým záležitostem veřejného světa i s jeho rozličnými pravdami." (str. 205)

A jejich příběhy i příběhy dalších postav románu jsou po kouscích zachycovány typicky (jakoby rozmlženým) ondaatjovským stylem, který mám rád.

smilly
06.01.2015 5 z 5

Fůů, tak už je mi jasný, kam letos s Čedokem na dovču nepojedu, určo se nechystám na Šrí Lanku, protože je nabíledni, že se za těch cirka dvacet let z tý občanský války nemohli vyhrabat, to ať si turistický průvodce lže jak chce. Jinak je Ondaatje brilantní spisovatel a všechny ty masakrální hrůzy nám servíruje v mlžném oparu monzunového deštíku, mozaiku vyprávění si tak musíte poskládat sami. Příběh soudní antropoložky Anil, která se vrací do rodné země, aby našla důkazy vražd civilistů místní vládou, se proplétá s osudy bratrů – archeologem a lékařem, kteří se jí přes všechno nebezpečí rozhodnou pomoci... Jen škoda, že místní komentík od mistra Adigiottiho mi parádně vyspoileroval konec, krve by se ve mně nedořezal, ňu.

Adigiotto
12.03.2014 3 z 5

(SPOILER) Moderný čitateľ nevyžaduje vždy príbehy podávané na tácke. Naopak, spolupráca s autorom na dotváraní príbehu podnecuje vlastné interpretácie. Priestor medzi spisovateľom a čitateľom je dôležitý pre slobodu čítania. V tomto prípade som sa však priveľmi strácal. Časté odbočky, podľa mňa zbytočné, pôsobili ako priehrady na rieke. Zbrzďujú a spomaľujú tok myšlienok, pretekajú cez breh, odbáčajú do vedľajších ramien, prípadne ho celkom zastavia. Takou dejovou odbočkou je Anilina priateľka Leaf, ktorá sa v románe ani raz „neukáže“. Vnímame ju len v rozhovore cez telefón a v spomienkach hlavnej hrdinky. Nijako mi nepomohla pochopiť Srí Lanku. Zato obeť, pre pochopenie bratovražednej vojny absolútne kľúčová, je nanešťastie odbavená na pár stranách. Škoda. Akoby autor písal knihu v rôznych obdobiach. Záver knihy (a iba záver knihy) písal rozhodne v dynamickom.
(Upravené, a dúfam, že bez spoilera)

cessy
13.05.2013 3 z 5

Začiatok knihy poslabší. Jedinečný pohľad autora, rodáka zo Srí Lanky, na dlhotrvajúce občianske nepokoje v jeho krajine, oveľa hlbší, obšírnejší, a miestami aj odlišný, než ten, ktorý bol prezentovaný v médiách.