Anilin duch

Anilin duch https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108685/bmid_anilin-duch-Tm1-108685.jpg 4 23 6

Vo svojom novom románe Anilin duch sa Michael Ondaatje, autor knihy Anglický pacient, vracia do krajiny, ktorú pred viac ako štyridsiatimi rokmi opustil. Vytvoril si postavu 33 ročnej Anily Tissera, ktorá prichádza do rodnej vlasti počas nepokojov a občianskej vojny ako zástupkyňa Centra pre ľudské práva v Ženeve prešetriť zmiznutia ľudí. Stretne sa s archeológom Sarathom Diyasenom, ktorý pracuje v štátnych službách na vykopávkach z 19. storočia. Pri svojej práci objaví kostru, ktorá pochádza len z nedávnej minulosti. Tento objav sa stane ústredným motívom Ondaatjeho románu. Identifikovanie pozostatkov prinesie do románu takmer trilerový spád... Román vychádza v edícii MM.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Anil's Ghost , 2000


více info...

Přidat komentář

Zemlja
03.09.2023 3 z 5

Trochu jsem se do čtení nutila. Reálie úplně cizí, pro mě neznámé, ale zajímavé. Na tuhle knihu jsem potřebovala být odpočatá.

Abroš
18.02.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila.Zajímavý příběh,ze zajímavé země.Zaujal mě popis tradičního oživování soch.


000nugatovej
14.12.2019 4 z 5

"K tomu, abych někoho pochopila, mi nepomůže jeho síla. Ta o něm neříká vůbec nic. Nejlíp ho poznám podle jeho slabosti." (str. 213) Soudní lékařka Anil neohroženě hledající nebezpečnou pravdu, bratři archeolog Sarat a lékař Gámini, ti všichni v hrůzném světě nesmyslného vraždění a ve víru svých citů. Ani jeden z nich, ani z dalších postav této knihy nemůže uniknout odtamtud, kde je "pravda většinou názorem". (str. 76) Ať sebevíce chtějí opak, stejně se vracejí k "spletitým záležitostem veřejného světa i s jeho rozličnými pravdami." (str. 205)

A jejich příběhy i příběhy dalších postav románu jsou po kouscích zachycovány typicky (jakoby rozmlženým) ondaatjovským stylem, který mám rád.

smilly
06.01.2015 5 z 5

Fůů, tak už je mi jasný, kam letos s Čedokem na dovču nepojedu, určo se nechystám na Šrí Lanku, protože je nabíledni, že se za těch cirka dvacet let z tý občanský války nemohli vyhrabat, to ať si turistický průvodce lže jak chce. Jinak je Ondaatje brilantní spisovatel a všechny ty masakrální hrůzy nám servíruje v mlžném oparu monzunového deštíku, mozaiku vyprávění si tak musíte poskládat sami. Příběh soudní antropoložky Anil, která se vrací do rodné země, aby našla důkazy vražd civilistů místní vládou, se proplétá s osudy bratrů – archeologem a lékařem, kteří se jí přes všechno nebezpečí rozhodnou pomoci... Jen škoda, že místní komentík od mistra Adigiottiho mi parádně vyspoileroval konec, krve by se ve mně nedořezal, ňu.

Adigiotto
12.03.2014 3 z 5

(SPOILER) Moderný čitateľ nevyžaduje vždy príbehy podávané na tácke. Naopak, spolupráca s autorom na dotváraní príbehu podnecuje vlastné interpretácie. Priestor medzi spisovateľom a čitateľom je dôležitý pre slobodu čítania. V tomto prípade som sa však priveľmi strácal. Časté odbočky, podľa mňa zbytočné, pôsobili ako priehrady na rieke. Zbrzďujú a spomaľujú tok myšlienok, pretekajú cez breh, odbáčajú do vedľajších ramien, prípadne ho celkom zastavia. Takou dejovou odbočkou je Anilina priateľka Leaf, ktorá sa v románe ani raz „neukáže“. Vnímame ju len v rozhovore cez telefón a v spomienkach hlavnej hrdinky. Nijako mi nepomohla pochopiť Srí Lanku. Zato obeť, pre pochopenie bratovražednej vojny absolútne kľúčová, je nanešťastie odbavená na pár stranách. Škoda. Akoby autor písal knihu v rôznych obdobiach. Záver knihy (a iba záver knihy) písal rozhodne v dynamickom.
(Upravené, a dúfam, že bez spoilera)

cessy
13.05.2013 3 z 5

Začiatok knihy poslabší. Jedinečný pohľad autora, rodáka zo Srí Lanky, na dlhotrvajúce občianske nepokoje v jeho krajine, oveľa hlbší, obšírnejší, a miestami aj odlišný, než ten, ktorý bol prezentovaný v médiách.

Štítky knihy

kanadská literatura Srí Lanka, Cejlon

Autorovy další knížky

Michael Ondaatje
kanadská, 1943
2003  73%Anglický pacient
2019  64%Nouzové osvětlení
2012  70%Stůl v koutě
1999  71%Máme to v rodině
2001  76%Anilin duch

Kniha Anilin duch je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce20x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x