Anička v meste

Anička v meste https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117350/anicka-v-meste-117350.jpg 4 120 18

Anička (I. Peroutková) série

< 2. díl >

Na konci prázdnin sa Anička s rodičmi presťahovala. Vlani bývala u babičky na dedine, takže ju čakajú veľké zmeny: do tretej triedy už bude chodiť v novej škole a rodičia ju tiež prihlásili na hodiny angličtiny a na balet. Nájde si nových kamarátov a možno sa jej splní tajný sen: mať doma dva roztomilé škrečky. Čo všetko v meste zažije? Bude pomáhať spolužiakovi Tarekovi s bábkovým divadlom, ako si veľmi želá? To sa dozviete z našej knižky. Pre čitateľov od 7 rokov. Z českého originálu preložila Annamária Brathová. 1. slovenské vydanie.... celý text

Přidat komentář

MarciLiška
28.12.2023 3 z 5

Knihu si dcerka vypůjčila v knihovně. Moc se jí líbila. Při čtení pasáže u mláďátek jsem některé věci přeskočila. Nicméně pak jsme spolu hovořili o tom, co se vlastně přihodilo a jak to vlastně na světě chodí ..... vysvětlení - přiměřeně jejímu věku... Už má nachystán další díl.

chipsik
05.08.2023 5 z 5

Dcerka knížku dostala na konci 1. třídy. O prázdninách ji přečetla za pár dní a je z ní nadšená. Už pořizujeme zbývající díly série a jsme rádi, že našla knížku, která ji tak moc baví.


Hobitka
16.03.2023 5 z 5

Skvělé pokračování Aniččina příběhu. Které se bez problémů dá číst jako první. A myslím že tehdy před lety se mi opravdu do rukou jako první dostal právě díl ve městě. Nicméně četla jsem je oba tolikrát že už ani nevím :)

Příběh je veselý a milý, a přitom se netváří, že v životě je vždycky všechno růžové a podle našich představ. I k těmto, řekněme těžším, pasážím přistupuje autorka citlivě, a srozumitelně je vysvětluje. Nevadily mi tam jako malé čtenářce, a nevadí mi tam ani teď. Naopak jsem přesvědčena o důležitosti probírání těchto témat, a právě s tímto citlivým avšak věcným přístupem.

Opět jsem si s radostí prohlížela krásné ilustrace. A Aniččiny postřehy mě nejednou vedly k zamyšlení :)

gretl74
10.12.2021 1 z 5

... SPOILER...

To jsme vážně jediní, komu v dětské knize vadí popis sežraného mláděte a ještě s obrázkem? Jako uklidňující četbu před spaním bych to tedy vážně nedoporučila, alespoň ne pro citlivější povahy. S odporem odloženo, nedočteno.

anet0004
30.04.2021

(SPOILER) Tento díl knížky je druhý. Jmenuje se Anička ve městě. Anička bydlela u babičky a po roce se vrací s rodiči do Prahy na Vinohrady. Musí si zvyknout na novou školu a najít si nové kamarády, kde bude navštěvovat už třetí třídu. Další den se Anička rozhodla, že si půjde zkusit najít nové kamarády, protože tam nikoho neznala. První kamarádku poznala, měla červenou mašli ve vlasech a jmenovala se Katka, která má želvu. Anička chtěla taky nějaké zvíře, ale rodiče by chtěli, aby za to chodila na anglický jazyk a na balet. Když šla poprvé do školy, tak tam potkala nové kamarády, Ditu, Julju a Tarka. Jestli se se všemi skamarádila? A s kým se nejvíce bavila? To si musíte přečíst vy. Knížka se mi líbila a doporučuji mladším, aby si ji přečetli.

Nora759
19.03.2021 4 z 5

Mám celou sérii.

*-*Kleny*-*
07.12.2020 4 z 5

Moc se mi líbí, jak kniha navazuje na předešlý díl, že nefiguruje jako další samostatný celek, ale zároveň se dá přečíst i jako první díl.
Opět pěkné nápady na prostředí a dětské hry a zápletky. Moc pěkné!

Osice
29.01.2020 5 z 5

Tuto knihu o Aničce téměř před rokem objevila dcera v knihovně. Měla na sobě obrázek perličky (byla to tzv. perlorodka z bezvadné čtenářské soutěže Lovci perel). Knížka se nám od prvních stránek neskutečně zalíbila. Autorka I. Peroutková vykresluje s ohromným citem prožívání Aničky, její radosti, obavy, touhy, bolest, atd. A nebojí se zahrnout témata, která mohou být pro někoho tabu v dětské literatuře, např. kanibalismus u křečků. Velmi oceňuji, jak jemně dokáže nepříjemné věci, které k životu patří, vylíčit…

Díky knize jsem si připomněla, že často nedáváme (my jako rodiče) dětem prostor, aby nám mohly něco vysvětlit. Když se o ně bojíme, reagujeme vztekle a padá z nás slůvko „nikdy“… Dcera s tím má své zkušenosti. Tak jsem to s ní teď mohla v klidu rozebrat. … Blick, cvak. … Knížka nás inspirovala ke společné aktivitě. Zkoušela jsem s dcerou kreslit na zamlžené okno:-)

Už jsme přečetli podruhé, nyní čteme knihy v sérii popořadě:-)

witiko
21.03.2018 5 z 5

Anička je prostě sympaťačka. Žádná povrchní fiflena, ale přemýšlivá, citlivá, občas trochu náladová, ale přitom zvídavá a nebojácná holčička, která má svoje zásady a ví, co chce a nechce. Myslím, že autorka dnešním děvčatům napsala skvělý vzor. A já jako tatínek jedné z nich jsem poznal, že holčičí svět vůbec není o nic méně dobrodružný než ten náš klučičí.

Petja
27.02.2018 5 z 5

První kniha ze série knih o Aničce, se kterou jsme se s dcerkou setkaly, a jsme nadšené. Novodobí Kamarádi, Kluci, holky a Stodůlky atp., prostě knížka "o dětech". Pěkná čeština, optimisticky laděné příběhy, vyprávění má spád. Audioknihu načetla výborná Martha Issová a posloucháme ji pořád dokola :-).

Knižní střípky
29.12.2017 5 z 5

Celá série o Aničce je mimořádně povedená. Jsem již maminkou, mám devítiletou dcerku, která na knihách o Aničce vyrostla. Četly jsme je vždy spolu a moc si čtení užily. Jsou to moc milé knihy. K tomuto dílu jsme se vrátily nyní o Vánocích, kdy se nám dostala do rukou audiokniha a i tu musím pochválit.

Antonella
21.09.2017 4 z 5

Taky dobrá knížka ale trochu míň než předchozí.

LucieValterová
04.07.2017 2 z 5

Tak pro věkovou kategorii do deseti let. Je to knížka kterou jsem četla v osmi a moc se mi líbila, ale teď už na ní mám jiný názor. Prostě...už to pro mě není, ale určitě se to bude líbit menším dětem.

Michalka98
05.05.2017 5 z 5

Četla jsem jako malá. Příběh Aničky jsem milovala. I dnes ráda po této knize sáhnu, protože je to milá, čtivá a uklidňující četba s krásnými ilustracemi. Doporučuji.

LenaBilkova
25.01.2017 5 z 5

Čtení před spaním dětem. Pekne a uspávací.

princesse
01.06.2016 5 z 5

Další díl Aničky, který čtu dceři - předškolačce a opět nezklamal. Dceru moc baví a zatím se jí líbily všechny díly, které jsme přečetly. Opravdu moc povedená série O Aniččce. Těšíme se na další ...

Anaš44
01.12.2015 4 z 5

dobrá knížka ale uplne menezaujala tak že nad ni budu sedět celej den

terkas2001
20.02.2013 3 z 5

Druhý díl Aničky, který je - jako minulý - okouzlující a nádherný. Anička se znovu přestěhuje, ale do města. Znovu má obavy z nových kamarádů a i z bydlení. Znovu je všechno v pořádku, ale.... rodiče přihlásí Aničku do baletu, kam nechce a na angličtinu. Poznává Evu - učitelku angličtiny a slepého Adama, který bydlí ve stejném domě jako Anička. Také Tarka, s kterým bude hrát divadlo. Krása, krása, krása!!!!!! Všem doporučuji!!!