Ani mouše by neublížili

Ani mouše by neublížili https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14801/ani-mouse-by-neublizili-14801.jpg 4 30 8

Váleční zločinci u soudu v Haagu Chorvatská spisovatelka přibližuje životní osudy válečných zločinců, jejich obětí i svědků, kteří stanuli před mezinárodním tribunálem v Haagu. Haagský tribunál stíhá zhruba osmdesát lidí ze všech stran konfliktu. Drakulićová se nezaměřuje pouze na nejvýznamnější obviněné, jako je Slobodan Milošević, ale také na jedince, jejichž případy odpovídají cíli knihy, tedy odhalit pohnutky, které vedou ke spáchání válečných zločinů. ... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , BB art
Originální název:

They would never hurt a fly


více info...

Přidat komentář

Knizniuchyl
19.12.2022 5 z 5

K této knize mám zvláštní vztah. Byla mi přidělena na střední škole v rámci referátu na Spolecenskovedni základ. Kniha mi natolik utkvela v paměti, že jsem si ji po letech pořídila do knihovny. Je to velmi silné Cteni, při kterém ale máte alespoň drobný pocit zadostiučinění.

Abroš
17.03.2020 5 z 5

Zajímavý vhled do občanské války v Jugoslávii.Líbí se mi,že jmenuje konkrétní lidi-zločince.Jde vesměs,až na vyjímky o malé ryby.Kteří své činy páchali z přesvědčení nebo z donucení.Pointa knihy je tragiúsměvná,když spolu všichni hrají v Haagském vězení házenou(Srbi,Chorvati,Bosňané).V Jugoslávii byly větší zvěrstva než je mediálně známá Srebrenice.Milan Lukič by mohl vyprávět


petra.kind
17.05.2018 4 z 5

Autorka v knize pokládá otázky, které mě samotnou při čtení knih s takovou tématikou napadají. Co jsou ti lidi zač? Rodí se už jako "obludy", nebo se tak mění pod vlivem situace? Projevila by se někdy tato jejich stránka, kdyby nepřišla válka? Kniha nutí k zamyšlení. Obzvláště když si člověk uvědomí, jaké peklo se rozhořelo mezi lidmi, kteří dlouhá léta žili vedle sebe jako sousedé, přátelé, kolegové... A co by taková válka udělala s námi?

Belbo
23.02.2018 odpad!

Čtenář s průměrně kritickým uvažováním by měl problematičnost celého spisu identifikovat během prvních dvou "příběhů"

splichalka
06.10.2013 5 z 5

Tahle kniha se mi dostala do rukou až v době, kdy jsem problematiku války v Jugoslávii měla celkem prostudovanou, takže mě ty příběhy vlastně vůbec nepřekvapily. Ale líbilo se mi, že autorka zvolila tak trochu jiný způsob, jak tyhlety hrůzy popsat a přiblížit širšímu publiku. Žádná odborná četba. Krátké, jasné, čtivé příběhy. Ale jak jsem se přesvědčila, asi to stejně nebylo moc k ničemu, protože co by jinak taková kniha dělala na pultech Levných knih?!
Jo, a k příspěvku uživatele kenjirocz - nechápu, přesně, jakou předpojatost má na mysli, protože jde o chorvatskou autorku, která se rozhodně nevyhýbá tvrdé kritice chování a činů jak Srbů, tak Chorvatů. V Chorvatsku byla po vydání svých knih dokonce vnímána jako jakási persona non grata. A jestli má na mysli předpojatost ve smyslu, že pochází přímo z válčící země, a je tudíž neobjektivní a zaujatá.. nevím, ale kdo jiný může tu situaci popsat lépe a výstižněji?

kenjirocz
13.02.2012 4 z 5

Strhující kniha, co se čte jedním dechem. Jediné co mi brání dát 5 * je mírná přepojatost autorky, což na druhou stranu lze pochopit.

WEIL
04.10.2011

Co tahle válka vyřešila? Nic. Jako většina válek.

vadic
01.03.2011 5 z 5

Třeba u příběhu Dražena Erdemoviće jsem téměř nedýchal. Jak hrozná to představa, že člověk narukuje do armády s nejlepšími úmysly chránit svou zem a osud mu do cesty přihraje něco takového. Doopravdy kniha, která na vás dolehne.

Autorovy další knížky

Slavenka Drakulić
chorvatská, 1949
2006  86%Ani mouše by neublížili
2006  71%Jak jsme přežili komunismus
2015  100%Obžalovaná
2009  70%Myš v Múzeu komunizmu a iné životy pod psa
2022  87%Teória smútku Milevy Einsteinovej

Kniha Ani mouše by neublížili je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst35x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x