Angličtí pasažéři

Angličtí pasažéři https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57288/anglicti-pasazeri-57288.jpg 5 14 7

Silný příběh, na němž román stojí, má svůj původ v touhách několika lidí: kapitán Illiam Quillian Kewley z ostrova Man touží zbohatnout na pašování brandy a tabáku do Anglie, lékař Potter hledá materiály a důkazy pro své rasistické teorie a reverend Geoffrey Wilson chce dokázat ˝bezbožnost geologie˝, neopodstatněnost tvrzení o stáří Země a najít místo, kde se rozkládal původní ráj - po bádání v knihách se rozhoduje pro výpravu do Tasmánie. Tyto tři osoby svede osud dohromady v Londýně, kde reverend hledá lidi pro svou výpravu a kapitán je zde zrovna zadržován anglickou celní stráží - pod tlakem okolností musí reverendovu nabídku přijmout a k protinožcům se vypravit. Tak začíná dlouhá cesta....... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

English passengers


více info...

Baiba
Baiba
07.02.2023 4 z 5

Skvělá záležitost. Trojice lehce nadutých Angličanů pluje do Tasmánie, každý za svým vznešeným cílem, z nichž nejpodivnější (a nejotravnější) má pomatený vikář, který hledá Eden v místě, kterému se přezdívalo Peklo na Zemi. Lodi velí lehce smolařský kapitán, jehož úmysly jsou naopak zcela přízemní - potřebuje se zbavit kontrabandu, který převáží v podpalubí. Jejich až groteskní výprava trvající několik měsíců se prolíná s několik desítek let dlouhým příběhem o zkáze jednoho národa. Pasáže líčící pohledem jednoho z domorodců jejich cílené vybíjení a přesidlování se nečtou lehce, nadřazenost, bezohlednost a bohorovnost Evropanů je neuvěřitelná a znechucující. Střídání vypravěčů není v tomto případě samoúčelné, ale posunuje děj a zároveň umožňuje čtenáři poznat tehdejší život z několika společenských vrstev. Je zjevné, že si autor dal velkou práci s vyhledáváním podkladů. Zároveň se neutopil v detailech a popisnosti.

tanuki
tanuki
01.05.2022 5 z 5

Kniha několika rozdílných žánrů, které velice umně spojuje dohromady v jeden kompaktní celek. Ač se tváří jako běžná beletrie, tak je vystavěná na pravdivých historických událostech kolem kolonizace Tasmánie. V jedné linii sledujeme frustrující a nezadržitelný zánik celého jednoho domorodého národa, který nemá šanci se ubránit evropské rozpínavosti a víře o své nadřazenosti. Druhá linie sleduje snahu jednoho poblázněného vikáře o objevení a lokalizaci božské rajské zahrady, která ho zavádí na dlouhou plavbu skrz celou zeměkouli právě do Tasmánie. A do toho všeho zasáhne i osobitá posádka lodi, která tříčlennou výpravu přepravuje. Ta má své vlastní cíle, jichž chce plavbou dosáhnout a jejich angličtí pasžéři jsou jí jen na obtíž.

Výsledkem je tragikomické vyprávění, které je zčásti cestopisné, zčásti napínavé, občas úsměvné, místy absurdní a samozřejmě také poučné. Wikipedie a mapa jsou při čtení velmi užitečné a můžete žasnout, kolik těch neuvěřitelných věcí se skutečně přihodilo.


knihyKeMne
knihyKeMne
16.06.2021 5 z 5

Fajnová knížka, která si mě stále víc získávala s postupem čtení. A to nejsem zastánce čtení o vybíjení domorodých kmenů. Tady mi to téma nějak nakonec nevadilo.

Knížka je zajímavá hned v několika rovinách. Jednak samotný příběh je složen z deníkových záznamů mnoha osob, hlavní postavy píšou samozřejmě opakovaně :-) Jednak z těch záznamů lze tak dokonale poznat charaktery jejich autorů, jejich skryté myšlenky, mnohdy komické, častěji tragikomické, nebo např. naivitu koloniálních manželek. Ten kněz byl tak neskutečně otravnej! Dál, krásně volené jadrné výrazy hlavně domorodců. Dál, příběh ve víc časových rovinách, které se nakonec potkají. A samozřejmě překvapivě vypointovaný konec. A bonus - čerpáno z reálných událostí.

Arev122
Arev122
13.05.2020 5 z 5

Román se mi velmi líbil, děj má napětí, je psaný zajímavě, vtipně, ale i na základě reálných tehdejších událostí v první polovině 19.stol.
Tři angličtí "gentlemani" se vydají na Tasmánii ( v té době trestanecké kolonii a kdy tam dochází k masakru domorodého obyvatelstva) hledat každý "něco, co pokládají za životní cíl". Osud však s nimi naloží zcela jinak, než by před odjezdem předpokládali.

shootingstar
shootingstar
17.08.2019 5 z 5

Takhle šťastná jsem nebyla od chvíle, co jsem objevila Davida Mitchella. Ten ovšem časem sklouzl příliš k fantazii, zatímco Knealyho příběh je snad až nepříjemně pravdivý. Přes vážné téma jsem se docela často smála, sžíravým sarkasmem a vykreslením figurek mi autor připomněl Dickense, a s jedním z hrdinů příběhu, kapitánem Kewleym, bych si s radostí sedla v hospodě. Jen neochotně jsem se s tímto příběhem loučila, ale musím uznat, že na rozdíl od řady jiných současných "bestsellerů" byl vypointovaný až do konce.

JezinkaJ
JezinkaJ
11.03.2016 5 z 5

Výborná kniha, neuvěřitelný příběh, který mě ohromil. Oceňuji vrstevnatost děje, různé pohledy na stejnou situaci. Každý má své důvody a účel fakt prostředky nesvětí.
Jak já jsem se styděla za svou bílou kůži. Ach co jsme to zase provedli...

Alma-Nacida
Alma-Nacida
15.03.2013 5 z 5

Výborná, čtivá kniha, pěkný jazyk a kupodivu i poměrně málo chyb (typografických a pravopisných), což je poslední dobou u knih skoro zázrak. Už od dětství mě provází intenzivní pocit studu za chování Evropanů na jejich zámořských "objevech" - píšu v uvozovkách, protože mi vadí slovo objev, jakoby před příchodem Evropanů na oněch kontinentech žádní lidé nebyli, protože "divoši" se nepočítají. Autor knihy poskytuje možnost vidět tutéž událost z různých úhlů a ponechává na čtenáři, která z postav mu bude bližší. V doslovu pak přibližuje skutečné události, které v knize literárně zpracoval.Doporučuji, nebojte se rozsahu knihy, čte se sama :-).

Štítky knihy

Anglie mořeplavba humor dobrodružství obchodování, prodej kolonie historické romány Tasmánie dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Matthew Kneale
anglická, 1960
2002  91%Angličtí pasažéři
2003  60%Pan Cizinec

Kniha Angličtí pasažéři je v

Přečtených14x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x